Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Endesa prova uns dispositius per impedir que les cigonyes facin els seus nius en torres elèctriques

S'ha traslladat a un arbre proper un niu amb ous que hi havia en una torre de Gimenells, en la qual s'ha instal·lat el primer d'aquests prototips antiposada

Endesa ha començat a instal·lar aquest divendres els nous dispositius dissenyats per l’empresa Birding Natura per impedir que les cigonyes puguin fer els seus nius en torres elèctriques. Es tracta d’uns elements de perfil rectangular de material reciclable, diferents als que es portaven fent servir fins ara ja que incorporen unes vares de fibra de vidre de 10 mil·límetres de diàmetre, la llargada de les quals varia en funció de les espècies d’aus a què vagi destinat aquest dispositiu antiposada. En els darrers mesos aquests elements dissuasius s’han estat provant al Centre de fauna salvatge de Vallcalent de Lleida i, a partir d’ara, també se’n podrà veure l’eficàcia amb la prova de camp que Endesa ha posat en marxa a les comarques de Lleida. El primer d’aquests dispositius s’ha instal·lat en una torre elèctrica de Gimenells (Segrià) en la qual prèviament ha estat necessari retirar el niu de cigonya que hi havia per traslladar-lo a un arbre proper, juntament amb els cinc ous que contenia. L’actuació, supervisada per tècnics de Territori i Sostenibilitat, s’ha dut a terme sense haver d’interrompre el subministrament elèctric.
Amb la instal·lació d’aquests dispositius és pretén evitar que les cigonyes, de la mateixa manera que altres aus, puguin instal·lar els seus nius en torres elèctriques. L’objectiu és impedir que aquests animals puguin electrificar-se i, a la vegada, evitar que aquest fet pugui ocasionar talls en el subministrament elèctric com els que s’havien produït en els darrers temps a Gimenells així com en altres localitats com a conseqüència de la presència de les cigonyes, segons ha explicat Jose Moreno, responsable de Distribució d’Endesa a Lleida.

La companyia va iniciar l’estiu passat la primera fase de la prova pilot amb la instal·lació de dos suports metàl·lics a un espai tancat d’aus, al centre de Vallcalent de Lleida. Durant dos mesos, en diferents etapes, es van fer proves dels dispositius, es van incorporar modificacions i, mitjançant l’observació directa i amb càmeres de videovigilància, es va poder analitzar el comportament de les aus. Cal remarcar que és el primer cop que es realitzen proves com aquestes a l’Estat i que els resultats van ser satisfactoris, segons han explicat des d’Endesa.

La segona fase, que ha començat aquest divendres, se centrarà en col·locar els dispositius en suports reals, de formigó i metàl·lics, seleccionats expressament amb l’objectiu de testejar i comprovar l’eficàcia d’aquests elements dissuasius per tal d’evitar els incidents d’aus amb torres elèctriques, que segons Moreno han anat en augment en els darrers anys. Per instal·lar-los, Endesa ha escollit diferents ubicacions repartides entre les localitats de la plana de Lleida (Sant Martí de Riucorb, les Borges Blanques, Castelló de Farfanya, Almenar, Torres de Segre, a més de Gimenells), tot i que també està previst que se’n posin al Pirineu. Des de la companyia han indicat que l’objectiu principal és que aquesta solució, desenvolupada per Birding Natura, resulti “efectiva i duradora”, i també han posat de relleu que suposa “un reduït impacte sobre el medi i l’avifauna”.

La torre elèctrica on s’ha instal·lat el primer d’aquests prototips estava ocupada per cigonyes, que hi havia fet el niu el qual contenia cinc ous. Sota la supervisió de tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat, els operaris especialitzats contractats per Endesa han traslladat, tant el niu –que ha estat reconstruït sobre una plataforma metàl·lica- com els ous, a un arbre proper, ubicat a només 8 metre de la torre. La intenció és que les cigonyes puguin continuar amb la incubació del seus ous en aquesta nova ubicació. En cas que no fos així, els ous seran traslladats al Centre de Vallcalent per incubar-los i garantir que acabin naixent les cries de cigonya que contenen, segons ha assenyalat Damià Sànchez, tècnic de Territori i Sostenibilitat.

Des d’aquest departament han autoritzat la retirada i el trasllat del niu amb els ous, tot i ser en època de cria de les cigonyes, davant el risc d’electrificació que corrien la parella que havia decidit construir el seu niu a la torre elèctrica, així com en un futur pròxim les seves cries, segons ha exposat Sànchez.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Convocades des d’aquest divendres les eleccions per escollir rector o rectora a la URV

Notícia següent

Nou atropellament a la C31 al seu pas per Cunit

Notícies relacionades