Els misteris de la Passió de Crist recorren els carrers de Lleida

Milers de ciutadans surten al carrer per veure la Processó del Sant Enterrament, que enguany ha modificat el recorregut per passar per davant de la Catedral

La Soledat tanca la processó del Sant Enterrament. Imatge cedida

Els lleidatans i lleidatanes han sortit aquest divendres al carrer per veure desfilar els diferents passos de la processó penitencial del Sant Enterrament, que representen la Passió i la Mort de Crist. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presidit conjuntament amb el bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez, la processó del Divendres Sant, que organitza la Congregació de la Puríssima Sang, i que té com a imatges més representatives el Crist Jacent i el tabernacle de la Mare de Déu de la Soledat.

Una de les novetats d’enguany ha estat el canvi en el recorregut de la processó, que ha recuperat un antic itinerari i, en comptes d’acabar a l’avinguda Catalunya, ha continuat per Blondel, Vila de Foix i Sant Antoni, amb l’objectiu de passar per davant de la Catedral i finalitzar a l’Església de la Puríssima Sang, on s’ha cantat el Salve Regina a la Mare de Déu de la Soledat.

A les 9 de la nit, l’esquadra romana, formada per uns 130 armats, ha obert el seguici format per la desena de passos i creus de les diferents congregacions i confraries participants. El primer ha estat el de l’Oració a l’Hort, de la confraria dels Pagesos, per continuar amb el pas de la Flagel·lació, de la confraria de la Mercè dels Pares Mercedaris; el pas del Natzarè, de la confraria del Natzarè de la Mariola; el pas Ecce Filius Tuus, de la confraria de la Casa d’Aragó; el pas del Crist dels Portants de Sant Llorenç; el pas del Crist de la Sang, dels congregants de la Puríssima Sang, i el pas del Descendiment, de la confraria de la Sagrada Família i Sant Cristòfol. La processó l’han tancat el pas del Crist jacent, de l’Associació de Portants del Crist jacent, i el pas de la Soledat, de la Congregació de la Puríssima Sang.

En passar l’última de les imatges per davant de la tribuna d’autoritats, aquestes, entre les quals també hi havia els tinents d’alcalde Montse Mínguez, Xavier Rodamilans i Montse Parra, així com altres regidors i el prior de la Congregació de la Sang, Jesús Rodríguez, s’han unit a la processó hi han enfilat pels carrers Lluís Companys, Unió, Acadèmia i Alcalde Costa, retornant a l’avinguda Catalunya, per recórrer el nou itinerari d’enguany, que els ha dut davant la Catedral i a l’església de la Sang.

Altres actes de la Setmana Santa

A més de la processó del Sant Enterrament, acte central de la Setmana Santa a Lleida, la ciutat ha viscut altres manifestacions religioses les darreres hores. Al punt de la mitjanit, l’Agrupació de Tambors i Bombos de la Confraria de la Casa d’Aragó ha protagonitzat la Trencada de l’Hora a la plaça de l’Escorxador, mentre simultàniament arrencava la Processó del Silenci que ha recorregut els carrers del Centre Històric.

Al matí va estar el moment dels Via Crucis a les diferents parròquies de la ciutat, essent el més destacable el que ha sortit de l’Església de Sant Martí per finalitzar a la Seu Vella.

Altres manifestacions de pietat popular, prèvies a la processó del Sant Enterrament, han estat a la tarda el ‘pasacalle’ dels Armats de la Sang i la representació de “la Passió de Lleida”, a càrrec del grup teatral TOAR, a l’Església del Carme.

Pel que fa al programa d’actes de la Setmana Santa a Lleida, avui, dissabte, a les 10 del matí, hi ha prevista una processó des de l’Església de Mare de Déu de la Mercè fins al Centre Penitenciari de Ponent, organitzada per la mateixa parròquia, i la Solemne Vetlla Pasqual, a la Catedral Nova, a les 11 de la nit.

Diumenge, també a la Catedral, a les 12 del migdia, es farà la Missa de Resurrecció.