Els hospitals de la Catalunya Central reprogramen l’activitat quirúrgica

Gairebé el 75% dels llits UCI ocupats són per pacients amb coronavirus

Els hospitals de la Regió Sanitària Catalunya Central han començat a modificar alguns serveis i reprogramar l’activitat quirúrgica per fer front a l’increment de casos de covid-19. De moment, dels quatre centres que hi ha a la regió, l’únic que manté l’activitat programada és l’hospital de Vic. Pel que fa a la resta, només es mantenen les intervencions urgents o que no es poden posposar. L’ocupació mitjana als quatre centres supera el 88% i, dels 716 llits d’aguts que hi ha en aquests centres, gairebé el 28% estan ocupats per positius de coronavirus. La xifra és més alta a les unitats de cures intensives, ja que dels 41 llits ocupats, 30 són per covid-19, una dada que representa el 75%. 18 dels 30 pacients de les UCI estan intubats.

A l’Hospital d’Igualada, l’ocupació de llits convencionals és del 82% i, a crítica, s’ha arribat a ocupar el total de la seva disponibilitat. 10 dels 13 pacients de les UCI són malalts de covid-19. Això ha obligat a derivar pacients als centres de referència (Hospital del Mar i de Sant Pau).
Pel que fa a visites de consultes externes i proves, en alguna especialitat, l’hospital ha hagut de reduir agendes. També ha afectat la cirurgia i només es fa la d’urgència, l’oncològica i la que no requereix ingrés hospitalari.A Manresa, l’Althaia ha destinat cinc unitats d’hospitalització a pacients amb covid-19. A més, ha hagut d’augmentar la capacitat de les UCI. En total, hi ha 118 pacients amb covid-19, un 28% del total de pacients ingressats. D’aquests, 107 estan ingressats a hospitalització convencional, el que representa un 26% sobre el total de llits, i més d’un 40% si només es té en compte els pacients de l’àrea mèdica. La resta, 11 pacients, estan ingressats a les UCI, el que representa un 55%.

L’Hospital San Bernabé de Berga té un 100% d’ocupació de la planta destinada a covid, amb 17 pacients positius i 9 pacients pendents de resultat de PCR, però ubicats a la zona gris situada en aquesta mateixa planta. En les altres plantes, l’ocupació és d’una mitjana del 90%. El centre treballa amb la possibilitat d’haver d’obrir una segona planta covid en els propers dies. Pel que fa a l’activitat, s’ha suspès tota la cirurgia programada no urgent ni greu fins el 31 de gener, així com algunes consultes externes per necessitat de redistribució del personal.

Finalment l’Hospital Universitari de Vic té un 84% d’ocupació total. Dels 201 llits ocupats, 29 són positius. La unitat de cures intensives té 12 llits ocupats, dels quals 9 són pacients amb covid-19.. De moment, el centre manté la seva activitat i atenció programada.

La creixent tensió en l’atenció hospitalària arran de l’augment de casos per Covid-19, obliga a instar la població a seguir les mesures decretades i evitar en la mesura del possible el contacte social, de manera que es pugui frenar la corba de contagi. Les mesures més importants són evitar la mobilitat, i fer teletreball quan sigui possible, reduir el contacte social, mantenir la distància, usar la mascareta i rentar freqüentment les mans.