Els donants d’òrgans es tripliquen a Lleida el 2018

    Els lleidatans trasplantats augmenten de 56 a 67, la majoria renals

    Els donants d’òrgans s’han triplicat en un any a Lleida, passant dels 5 el 2017 als 15 el 2018. Una de les explicacions d’aquest augment és que tot i que en els darrers anys, els donants més habituals eren les persones amb mort cerebral, començen a augmentar els donants d’assistòlia controlada. Són aquells pacients ingressats en estat crític per patologies cerebrals, respiratòries o cardiològiques en situació irreversible que no responen al tractament i que, amb la família, es decideix retirar el tractament. Pel que fa a lleidatans que van rebre algun òrgan, l’any 2018 van ser 67, 11 més que l’any anterior. D’aquests, 47 van rebre un ronyó, 8 un fetge, 5 un cor i 7 un pulmó.

    A més de l’increment de donants, l’any passat a Lleida no es va registrar cap negativa a donar els òrgans de familiars. A Lleida, la mitjana d’edat dels donants és de 63 anys i dels 15 donants del 2018, 4 van ser dones i 11 homes. En aquest territori, la llista d’espera per ser trasplantat és de 66 persones, una xifra molt similar a la dels 65 del 2017.

    Són dades fetes públiques aquest dimarts a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, el segon centre hospitalari no trasplantador de Catalunya pel que fa a nombre de donants, només darrere del Parc Taulí de Sabadell.