Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

El Museu de Lleida cedeix una desena d’objectes a dues exposicions temporals

Avatar photo

Col·labora així amb una mostra del Museo Arqueológico Nacional, i en una altra d'època romana que es pot veure a Isona i que posteriorment arribarà a Guissona

El Museu de Lleida participa, a través del préstec temporal de deu objectes, en dues exposicions. Per una banda, ha cedit a la mostra ‘El poder del pasado. 150 años de arqueologia en España’ del Museo Arqueológico Nacional (MAN) l’encenser procedent de la basílica del Bovalar (Seròs), un objecte visigot de bronze únic en tota la península ibèrica. D’altra banda, el museu lleidatà també col·labora amb la cessió de nou objectes d’època romana amb l’exposició ‘Otium, negotium, bellum. Els ponentins en l’època de Trajà’, organitzada pel Museu de la Conca Dellà, el Museu de Guissona i el Museu de Lleida. Aquesta mostra romandrà fins al 28 de novembre a l’Ajuntament d’Isona (Pallars Jussà), i de l’1 al 31 de desembre es podrà veure a la Biblioteca de Guissona (Segarra).

El Museu de Lleida ha cedit al Museo Arqueológico Nacional (MAN) l’encenser procedent de la basílica del Bovalar (Seròs), un objecte visigot de bronze, exposat habitualment a les sales del museu lleidatà. Es tracta d’una peça amb cos cilíndric i amb les parets llises, emmarcades per dues vores que es projecten a la base i a la boca. El suporten tres peus reblonats a la base en forma de trifoli que acaben en forma de potes i urpes de felí. La coberta té forma hemisfèrica i es remata amb una flor coronada per una pinya i un colom. La zona hemisfèrica mostra tres cercles amb l’anagrama de Crist inscrit, per on hi sortia l’encens. És una peça de luxe, importada directament de l’Egipte copte, que denota el gust i el poder adquisitiu del propietari de la basílica del Bovalar. Estem davant d’una peça excepcional, única en tota la península ibèrica.

L’exposició del MAN, comissariada pel catedràtic de Prehistòria de la Universitat Complutense de Madrid, Gonzalo Ruiz Zapatero, celebra el procés de construcció de l’arqueologia espanyola coincidint amb el 150 aniversari del Museo Arqueológico Nacional, però també del naixement de la xarxa de museus arqueològics estatals. Ho fa a través de la selecció de 150 objectes de gran valor arqueològic, històric i artístic provinents de 68 museus de tot el territori. La mostra s’inaugura aquest dimarts.

‘Otium, negotium, bellum. Els ponentins en l’època de Trajà’
D’altra banda, el Museu de Lleida també col·labora amb la mostra ‘Otium, negotium, bellum. Els ponentins en l’època de Trajà’. Organitzada pel Museu de la Conca Dellà, el Museu de Guissona i el Museu de Lleida, mostra, entre d’altres, nou objectes d’època romana cedits pel Museu de Lleida: una antefixa (motlle procedent de la necròpoli de l’Estació de Lleida); el cap de silè, escultura en pedra procedent de Tarragona; un ungüentari de ceràmica procedent de Gebut (Soses); un vaset d’engalba roja, de la Paeria; dos denaris de plata del Gabinet Numismàtic de la Diputació de Lleida; una punta de fletxa procedent de Gebut (Soses); i dos fragments d’estuc procedents del jaciment del Romeral (Albesa).

La mostra commemora els 1900 anys de la mort de l’emperador Trajà, que va tenir lloc el 8 d’agost de l’any 117 dC, i té l’objectiu de donar a conèixer el passat romà de les ciutats d’Aeso (Isona) i Iesso (Guissona) a través dels escenaris quotidians dels seus habitants. L’exposició romandrà fins al 28 de novembre a l’Ajuntament d’Isona, i de l’1 al 31 de desembre es podrà veure a la Biblioteca de Guissona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sant Feliu de Guíxols treu a concurs el projecte del futur Museu Thyssen

Notícia següent

Colau demana que no es declari la independència i que no s’apliqui el 155, que “dinamitarà” el diàleg

Notícies relacionades