El muntatge Dreams/Xarxa Humana, de la Fura dels Baus, espectacle estrella del FesticAM

  Enguany s’han programat tretze espectacles, la majoria de carrer, tots ells d’entrada gratuïta

  Tretze espectacles de diferents gèneres però amb predomini de les arts escèniques de carrer, exhibicions i tallers de circ. Tot plegat d’accés gratuït. Són les credencials de la nova edició del FesticAM, el Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta, que tindrà lloc entre l’11 i el 14 d’octubre a la capital del Montsià. Amb un pressupost global d’uns 60.000 euros, el festival s’allarga enguany quatre dies i compta amb la col·laboració econòmica de la Generalitat de
  Catalunya (amb una aportació de 1.000 euros per a finançar la impressió d’elements promocionals i també amb una subvenció, per primer any, de 12.500 euros) i de l’Obra Social la Caixa (amb 27.000 euros per a l’espectacle inaugural).

  «L’aportació econòmica que fa l’Ajuntament per al FesticAM és de 20.000 euros», diu l’alcalde de la ciutat, Adam Tomàs. Tomàs també destaca que, amb aquesta cinquena edició, «el FesticAM ja s’estableix dins del cicle estable d’esdeveniments culturals del país». «Durant aquests cinc anys hem anat creixent amb espectacles i potenciant els espectacles de carrer», diu l’alcalde, tot agraint a la vegada la feina feta des d’EtcA (Escola de Teatre i Circ d’Amposta) per poder situar Amposta al mapa, en aquest cas, de les arts escèniques de carrer.

  Aquesta cinquena edició té un nom molt mediàtic entre la seva programació: el de la Fura dels Baus, que protagonitzarà l’espectacle inaugural dijous 11 amb el seu muntatge Dreams / Xarxa Humana, que es realitzarà amb la participació d’usuaris i familiars d’Apasa i també amb altres entitats del municipi com la Fila i la Lira, Batukeem Amposta, la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta i la Colla de Diables lo Minotaure. «És una proposta molt agosarada», ha
  explicat Ignasi Monllau, director gerent d’Apasa, qui ha avançat que es tracta d’un muntatge en què participaran més d’una quarantena de persones d’Apasa, entre usuaris i familiars, que quedaran suspesos a uns 40 metres d’altura per fer una «xarxa humana». És aquest projecte el que compta amb el finançament de l’Obra Social la Caixa, que ha fet una aportació de 27.000 euros.

  Quant a la resta de programació, el director de l’EtcA, Jordi Príncep, destaca l’estrena absoluta de l’espectacle F/F FÖHN, un espectacle creat a la residència creativa de Balada de la mà de L’últim vals i Mariaelena Roqué i coproduïda pel FesticAM i el centre d’art Lo Pati. «Enguany, a més, el festival s’estrena com a espai còmplice del projecte Trànsits de la Creació de la Central del Circ i per això incorporem un espectacle que ha fet residència a la Central del Circ de la companyia Mumusic Circurs», diu Príncep, «l’espectacle de circ Flou Papagayo, a la plaça de l’Ajuntament». El director de l’EtcA també destaca que la programació inclou l’espectacle Hathi del Centre de Titelles de Lleida, Premi Nacional de Cultura 2018; l’espectacle també de titelles Kumulunimbu, de la companyia Ortiga, que va ser premi Drac d’Or al millor espectacle de Titelles a la Fira de Titelles de Lleida o la instal·lació Puck Caravaning, de Toms creatius, Premi Pom d’Or 2017. «De les més de 300 propostes que hem rebut, s’han escollit les millors», diu Príncep, tot destacant «la gran qualitat artística i originalitat de les propostes seleccionades».

  Enguany, el 90% dels espectacles tindran lloc a espais oberts. Tots seran d’accés gratuït, malgrat que en tres s’ha de reservar d’entrada a través de la web amposta.cat.