Eloi Calbet: “Han estat quatre anys de tirar endavant projectes i de donar suport a les persones”

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts

Parlem amb Eloi Calbet, alcalde del Morell, municipi de la comarca del Tarragonès, enmig dels tres nuclis que formen Tarragona, Reus i Valls. Amb la indústria química com a principal al·licient a la zona, té molts projectes encara per acabar d’enllestir. Encarant el final de la seva primera legislatura fa un balanç positiu i amb moltes ganes de continuar treballant pel poble. Ens ho explica amb aquesta entrevista a La Ciutat.

La seva primera legislatura podríem dir que ha tingut de tot: pandèmia, guerra, pujada de la inflació… Quin balanç faria?

Ha estat una legislatura entretinguda. Jo ja era regidor abans, amb el Pere Guinovart, en una etapa d’aprenentatge que em va servir moltíssim pel càrrec que desenvolupo actualment. A part dels vessants socials hem tingut petits accidents amb tot el que ens ha envoltat aquests quatre anys. Nosaltres hem continuat fent el que tocava, no hem abaixat la persiana, continuàvem donant les subvencions a la gent que ho necessitava. Hem reformulat moltes obres i molts projectes, però ens hem adaptat a les noves circumstàncies. El resum de la legislatura seria que, malgrat que les dificultats hi han estat, ens n’hem sortit i hem pogut tirar endavant, i altres no ho han fet.

Van fer una campanya d’ajut a les famílies per a gastar al comerç local. Com va anar aquesta iniciativa?

Aquesta iniciativa la vam començar arran de la pandèmia, i amb un acord de col·laboració que tenim amb l’Associació de Comerciants i Professionals del nostre municipi. Vam fer unes targetes moneder eren per a les famílies del poble i servien per a fer despesa ordinària només als negocis morellencs. Amb això aconseguíem ajudar les dues parts.

Parlant ja de temes urbanístics, han acabat el pla de voreres que volia deixar enllestit l’any passat per eliminar totes les barreres arquitectòniques?

Vam fer diverses fases i ara, pròximament, començarem l’última. Amb això ja tindrem gairebé el 100% de la qüestió de l’accessibilitat al dia. Això va acompanyat amb el tema de l’arranjament d’aquells punts de voreres que a vegades es poden aixecar per culpa d’un arbre. S’havien d’adaptar els passos de zebra amb pujadors i arreglar totes les voreres que puguin tenir un desperfecte pel pas del temps. Aquest treball no acaba mai, sempre hi ha alguna cosa. A part de les grans obres nosaltres volíem tenir molt present el dia a dia de la població, amb petites obres que els hi puguin fer la vida més fàcil.

Han acabat també l’arranjament del jardí de l’Ajuntament, està content de com ha quedat?

És un espai emblemàtic del centre del poble que hem readaptat i que ha quedat molt bé. Actualment, és un espai tancat, tot i que hi ha gent que ens diu que ho podríem obrir. No és un parc, allí podrem fer coses concretes, actes a l’aire lliure, més protocol·laris, sobretot a l’estiu. Si fos un parc estaria brut perquè la gent té, a vegades, molt poca responsabilitat.

Volien fer un Pla d’Asfalt per reasfaltar alguns carrers, ho tenen enllestit?

Aquest pla va en la línia del pla de voreres, a part de les obres, com la remodelació de la rambla o un nou carrer que volem fer com és el carrer Sant Isidre. Més enllà d’això es fan obres de manteniment d’asfaltatge. Aquelles obres que són més senzilles també s’han de mantenir i pròximament ho farem. És un pla continu que no s’atura, no ho volem aturar per molt que vinguin eleccions, la gent pot mirar enrere i veure que nosaltres no hem parat mai.

El Pla d’ocupació de l’Ajuntament era una cosa important per a vostè.

Ho hem introduït nou en aquesta legislatura. Encara ho tenim en marxa i li hem donat continuïtat. Aquí també tenim dos vessants: per una banda, l’Ajuntament es beneficia perquè tenim més mans, més recursos a l’hora de treballar, sobretot a la brigada municipal, i això ens permet tenir més net el poble, més al dia; i, per altra banda, donem feina a aquelles persones que no en tenen. Per sort som un municipi que tenim recursos, i quan algú ho necessita tenim ajuts d’urgència. Ha sigut un èxit i la idea és donar-li continuïtat, vam treure recursos econòmics per a poder fer-ho i la gent n’està molt contenta.

Han treballat molt per aconseguir l’Ecoplanta, una inversió finançada pels fons Next Generation. Què en pot explicar, d’això?

Tant de bo et pogués explicar més del que sabem. Nosaltres hem treballat moltíssim, però el mèrit no és només nostre. Quan hi ha inversions tan importants com aquesta, tan singulars en l’àmbit europeu, i es planteja al teu municipi, pots donar suport o no. En el nostre cas vam voler recolzar-ho, perquè no només genera llocs de treball i és una planta respectuosa amb el medi ambient, sinó que també implica tecnologia innovadora, i seríem pioners. Això ja venia de la passada legislatura, i en aquesta hem continuat amb els tràmits per tirar-ho endavant. Havíem de fer uns papers urbanístics molt importants perquè ells la poguessin posar aquí. Ens fa molta il·lusió que això tiri endavant, però són molts diners per a les companyies i ens han d’acabar de confirmar els terminis. La voluntat de l’Ajuntament és arribar a un acord amb aquesta empresa i que aporti un gran valor al municipi.

Tema transició energètica i política ecològica, el Morell està adaptat a aquest canvi cap a la sostenibilitat?

Durant aquest temps hem fet diverses subvencions per finançar a particulars que volguessin instal·lar plaques fotovoltaiques. També hem instal·lat dos carregadors per a vehicles elèctrics i comprat una furgoneta elèctrica per a la brigada, a la qual se sumaran més vehicles d’aquest tipus. Pròximament, presentarem un projecte transformador a escala municipal pel que fa a la fotovoltaica. Volem anar més enllà i que tots els equipaments municipals tinguin l’electricitat garantida a través de l’autoconsum. La primera gran obra serà cobrir tota la coberta del pavelló municipal de plaques fotovoltaiques.

A nivell de poble, la reactivació econòmica va lligada a la reactivació cultural. Al Morell sou coneguts per una gran activitat veïnal i una activitat molt intensa, sobretot en temes de festes majors, està orgullós d’això?

Al Morell no parem, tenim una temporada teatral gran, fira de Nadal, mercat dels dissabtes, a l’estiu moltes activitats… Malauradament, també he de dir que malgrat els esforços el que són comerços hem intentat que no marxin. Hem abolit la taxa per obertura d’establiments comercials, pensant que això reactivaria. Costa molt, estem molt immersos en la compra digital i els centres comercials. Triomfen els que tenen productes concrets, una botiga de roba per exemple costa molt. Tot això que fem és perquè volem que vingui gent que generi ingressos i que el poble surti al mapa.

Algun projecte urbanístic que no pugui enllestir abans d’acabar la legislatura?

El tema de la pista coberta m’hauria agradat fer-lo, no per falta de ganes ni recursos, sinó per prudència i responsabilitat. Tampoc hem ficat els diners al calaix, ens els gastarem en altres inversions pel poble. On tenim posat moltes ganes, que no es veu tant, és al planejament urbanístic en l’àmbit de la indústria. Estem preparant tots els polígons perquè més enllà de l’Ecoplanta també vinguin altres empreses. Per això has de tenir els terrenys preparats, i suposa molta feina de despatx per a plantejar-ho. No és com fer la rambla, és quasi més important. Tenim un acord amb “Red elèctrica” d’una nova subestació que ens donarà electricitat, tenim els terrenys per poder-ho fer, només es tracta d’estar a punt.

El seu balanç de legislatura és positiu?

Com tot, és millorable, però nosaltres ens posem un aprovat, estic content amb els regidors, amb la feina que s’ha fet, amb la gestió de la pandèmia, amb els projectes que hem dut a terme. Podríem haver fet altres coses millor, però el balanç és positiu i afrontem aquesta recta final amb moltes ganes.

Té intenció de presentar-se a les eleccions del maig?

No ho he anunciat encara. Tinc dies que marxo de l’Ajuntament emprenyat, dies de molta feina, la burocràcia… Però ho faig amb il·lusió, amb moltes ganes, no vull que el projecte de quatre anys s’acabi aquí, i m’agradaria poder tirar endavant moltes coses. Ho anunciaré quan toqui, però pots entreveure la meva decisió.