El Liceu viu un emotiu homenatge a Montserrat Caballé entre amics i òperes que van marcar la seva trajectòria

Josep Carreras, Begoña Alberdi, Jaume Aragall o Josep Pons recorden el virtuosisme de la soprano i el seu "somriure"

El Gran Teatre del Liceu ha viscut aquest divendres l’esperat homenatge a Montserrat Caballé amb amics i figures de la lírica que van marcar la trajectòria de la soprano catalana. ‘El somriure de Montserrat Caballé’ s’ha fet coincidir amb el dia en què la soprano hauria fet 86 anys, i ha reunit figures com Josep Carreras, Jaume Aragall, Joan Pons, Saioa Hernández, Begoña Alberdi o Al Bano. Altres artistes de primera línia properes a l’artista, com Plácido Domingo, Ainhoa Arteta o Zubin Metha, han estat presents a l’homenatge a través de vídeos amb càlids missatges en record de l’artista. El concert ha estat dirigit i presentat pel director de teatre i amic de la família, Lluís Pasqual, i ha omplert les parets de la “casa de la Montserrat” amb el “record del seu somriure”, ha dit el president de la Fundació del Liceu, Salvador Alemany.
“No ho hem de fer amb tristor. És un moment pel record i per la celebració”, ha avançat Alemany en començar el concert, que s’ha acompanyat amb fragments de vídeo de Caballé cantant, oferint entrevistes, assajant o ensenyant a joves cantants. Un recorregut per la seva trajectòria que ha dirigit musicalment Guillermo García Calvo amb l’Orquestra Simfònica del Liceu. “Gràcies per rebre’ns al teu teatre. Som a les teves mans”, ha dit Pasqual, després d’explicar que va cantar amb la soprano en el quart bis d’un concert el 1988 al Teatre Fortuny de Reus.

Vells amics de l’artista i algunes veus emblemàtiques de la història de la lírica, com Josep Carreras, que ha inaugurat les actuacions, han ofert un concert d’aproximadament dues hores. Carreras, qui considerava Caballé “com una germana gran”, ha entonat la cançó napolitana ‘Digues-li tu per mi’ de Rodolfo Falvo, que ha ressonat per les parets del Liceu com ho ha fet els aplaudiments del públic.

Entre els espectadors, el ministre de Cultura i Esport del govern espanyol, José Guirao, així com la consellera de Cultura, Mariàngels Vilallonga. Personalitats del món de la cultura, com Isabel Coixet, Frederic Amat o cantants a qui Caballé va marcar en la seva trajectòria artística, com Mónica Naranjo o Ruth Lorenzo, han volgut estar presents en un homenatge que ha mostrat també la vessant més humana de la soprano. També ha permès als seus admiradors recordar-la i conèixer-la mitjançant les interpretacions dels seus companys de vida.

També hi ha assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui ha entregat abans del concert la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona a títol pòstum a la cantant. “Avui celebrem el somriure de la Montserrat”, ha dit la filla de la soprano, Montserrat Martí, al Saló dels Miralls del Liceu.

Un somriure que ha estat present en els vídeos que s’han projectat de la cantant, així com en els missatges que han enviat amics propers com Plácido Domingo, Ainhoa Arteta, Zubin Metha, Roberto Alagna, Juan Diego Flórez o Richard Bonynge. Domingo ha recordat “tantes nits” que van viure junts al Liceu, i ha reconegut que el que més admirava d’ella era el seu “fiato prodigiós”. “No sabies quan anava a respirar. Se n’oblidava de respirar perquè no ho necessitava. Era una veu extraordinària”, ha dit el cantant. D’altres, com el director Giancarlo del Monaco ha assegurat que “mai” l’havia vist “trista”.

Homenatge internacional 

L’homenatge ha comptat amb la complicitat, a més de la família i amics de Caballé, de grans teatres d’òpera del món que van tenir el plaer d’acollir la soprano sobre el seu escenari, com la Royal Opera House-Covent Garden, el Teatro alla Scala de Milà, l’Opera de París, la Wiener Staatsoper, el Metropolitan Opera House de Nova York o el Teatro Real de Madrid, entre d’altres.

La soprano catalana Begoña Alberdi ha pujat a l’escenari juntament amb el tenor barceloní Carlos Cosías per interpretar el duo del primer acte de ‘La Traviata’ de Giuseppe Verdi, una de les obres insígnies de la cantant. El baríton menorquí Joan Pons ha escollit un fragment de l’òpera ‘Il tabarro’ de Giacomo Puccini i el tenor Jaume Aragall ha interpretat ‘Non ti scordar di me’ d’Ernesto de Curtis. Aprenents i alhora companys d’escenari, com Jordi Galán, o l’últim deixeble, el jove cantant de 19 anys Anthony Harutian, que ha entonat notes de ‘Rinaldo’ de Händel.

Saioa Hernández, amb ‘Un ballo in maschera’ de Verdi, el cantant italià Al Bano, o un duet de ‘Faust’ amb María Gallego i Josep Bros han teixit un repertori nostàlgic intercalat amb actuacions de Caballé.
Agostina Smimmero i Pene Pati, guanyadors del Primer Premi del Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé, han tancat el concert amb fragments de ‘La Gioconda’ i de ‘Roméo et Juliette’, respectivament.

Hi ha hagut temps per rememorar un dels moments més recordats de la seva trajectòria, l’actuació amb Freddy Mercury de ‘Barcelona’, l’himne dels Jocs Olímpics del 92. Més de tres minuts d’aplaudiments han tancat la nit en què el Liceu ha celebrat la vida de Montserrat Caballé.