El grup de Treball de l’Avellana avança per garantir el futur del sector

  S’ha encarregat un Pla estratègic per a la valorització de l’avellana i en breu es reprendrà la publicació dels preus de referència de l’avellana i es començaran a publicar els de l’ametlla

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Avui ha tinut lloc als Serveis territorials del Departament d’Agricultura a  Tarragona, una nova Taula sectorial de la Fruita Seca, presidida per la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, en la què s’han presentat  els resultats del Grup de Treball de l’avellana.

  Entre els àmbits treballats, destaca el Pla estratègic encarregat per a la valorització de l’avellana, amb l’objectiu de millorar la presència del producte en el territori i en el mercat i potenciar-ne el seu consum, que serà desenvolupat pel Parc Científic Tecnològic del Turisme i Oci de la Universitat Rovira i Virgili.
  En el camp de la comercialització, s’està analitzant la possibilitat de crear una circumscripció econòmica, que podria ser una bona eina per al sector per millorar la comercialització dels productes, facilitar estudis de mercat  i optimitzar els costos de les explotacions, si així ho consideren les OPFH.
  Un altre aspecte en el qual s’està treballant activament és en l’establiment de referències per a l’Observatori Agroalimentari de Preus, per donar compliment a l’acord entre el sector i el DARP de publicar preus de referència de manera periòdica que siguin d’utilitat per al sector.  És previst que la  publicació dels preus de referència de l’avellana es reprengui a partir de la segona quinzena d’octubre, quan també es preveu començar a publicar els preus relatius a l’ametlla.
  A la reunió d’avui també s’ha fet referència a l’afectació del gra de l’avellana, que s’està abordant mitjançant un estudi que s’està duent a terme de forma coordinada entre l’IRTA, la Secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura i tècnics de les ADV del Camp de Tarragona. Aquest estudi es centra en els danys produits per la taca blanca, la necrosi apical i la caiguda prematura de l’avellana, unes problemàtiques que actualment preocupen molt als productors pels efectes negatius que tenen en les produccions i en la qualitat del producte.
  El grup de treball de l’avellana es va crear a finals de l’any passat amb l’objectiu d’analitzar la situació estructural del sector i estudiar mesures que garanteixin el seu futur i està format per una representació de tots els agents de la cadena, (producció, elaboració i comercialització), centres de recerca com l’IRTA i la Universitat Rovira i Virgili,  organitzacions professionals agràries, ADVs,  tècnics del DARP i altres experts