El govern de VNG aprova ajuts d’emergència a Nicaragua i Indonèsia

  Es vehiculen a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per donar suport a projectes socials i humanitaris

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Imatge dels efectes del tsunami a Indonèsia. Foto: Cedida

  El 5% de la partida pressupostària en matèria de Cooperació de l’Ajuntament de VNG es destina a campanyes d’emergències del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Aquest 2018 s’ha destinat un ajut a Guatemala, després de la catàstrofe per l’erupció del volcà Fuego, i aquesta setmana s’ha aprovat destinar 1.500 euros a Nicaragua i 1.500 més a Indonèsia.

  En el cas de Nicaragua, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament fa una crida als ajuntaments i institucions supramunicipals a sumar-se al suport a projectes socials en el marc de la crisi sociopolítica i econòmica que viu el país.
  Des del passat 18 d’abril, Nicaragua està vivint una crisi sociopolítica de grans dimensions a escala nacional, que es va desfermar a partir de protestes de caràcter cívic i social als carrers contra les polítiques de l’Estat, que va tenir una forta repressió i que ha comportat la mort de prop de 400 persones segons els organismes de Drets Humans, milers de ferits i la detenció de dotzenes de manifestants. Aquesta crisi política ha derivat en una crisi econòmica que està afectant cada vegada més la població amb menys recursos i que ja està tenint efectes molt negatius: pèrdua de llocs de treball i augment de la taxa d’atur, tancament de centenars de petites empreses de comerç i serveis, migració forçada de milers de persones a Costa Rica o altres països fugint de la repressió o buscant alternatives de vida, o el turisme, que ha quedat reduït pràcticament a zero.

  Els diners es destinaran a finançar projectes actius de caràcter social que estan en risc d’aturar-se o quedar sense recursos bàsics: concretament el Centre de nutrició i capacitació a San Juan de Limay (finançament per a l’alimentació de 104 infants de 3 a 5 anys, i material higiènic); l’ampliació i manteniment de la llar d’avis d’El Sauce, que atén 12 persones que vivien al carrer o sense cap suport familiar; el suport a l’alberg de víctimes de violència del Movimiento de Mujeres Nidia White a Bilwi (per a nenes i adolescents víctimes d’abús sexual i violència fins que poden ser acollides per familiars sense cap risc). En funció dels recursos obtinguts, es proposa donar suport a un quart projecte que també es veurà afectat per la crisi i que es troba en risc de no poder atendre la població de comunitats indígenes de la costa Carib en procés d’alfabetització i postalfabetització: extensió de la cobertura de l’alfabetització a les comunitats rames de Bluefields.

  En el cas d’Indonèsia, l’ajut que ha aprovat el consistori vilanoví fa referència a la resposta d’emergència als efectes dels terratrèmols i del tsunami del passat 28 de setembre a la regió de Donggala, tot generant una situació de devastació.

  Almenys 1.234 persones van morir a les zones costaneres de l’illa indonèsia de Cèlebes. Juntament amb el rescat de les víctimes dels primers dies i amb l’atenció de les necessitats immediates de supervivència, cal preveure la reconstrucció de les infraestructures i dels equipaments bàsics, pal·liar els dèficits per manca d’aigua potable i d’aliments bàsics, així com impulsar el futur desenvolupament de la regió. Des del Fons Català es canalitzarà el suport a la regió a través de les organitzacions humanitàries que estan treballant a la zona afectada, mitjançant respostes d’acció humanitària i de reconstrucció postemergència destinades a la població afectada.