Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El Geoparc Tremp-Montsec s’anomenarà ‘Geoparc Orígens Pirineus Catalans’

Avatar photo

El projecte es comercialitzarà amb aquesta marca de posicionament territorial i sota unes directrius que han estat presentades avui a la Diputació de Lleida

L’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec ha presentat avui el nou nom comercial del Geoparc Mundial de la UNESCO de les terres de Lleida, que serà ‘Geoparc Orígens Pirineus Catalans’. Aquesta serà la marca de posicionament territorial del projecte, que es comercialitzarà sota unes directrius que han estat presentades avui a la Diputació de Lleida.

La presentació ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del director general de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Miralles; i del president de l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, Joan Ubach.

Reñé ha destacat que “és un projecte de territori que posiciona les terres de Lleida una vegada més, en l’avaluació de la UNESCO, i que és una satisfacció formar part un cop més de la gran riquesa a nivell general i a nivell europeu i mundial que tenim a les nostres comarques”.

Per la seva banda, Miralles ha explicat que “aquests actius del territori ja estaven allà però mai s’havien posat prou en valor com en aquests moments, i per tant, que el patrimoni generi valor és importantíssim”.

En la seva intervenció, Ubach ha incidit en la nova creació de la marca. “No abandonem el nom de l’associació, sinó que el que estem creant és el nom comercial ‘Geoparc Orígens’, que, per situar-lo hi hem volgut afegir pirineus catalans”.

El primer Geoparc Mundial de la UNESCO de la província de Lleida, amb més de 2.000 km², està integrat per 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Des del 2015, va emprendre un camí per aconseguir que aquesta zona de Lleida fos declarada Geoparc Mundial de la UNESCO, per la seva gran riquesa geològica, reconeguda a nivell internacional, i pel seu patrimoni natural, històric i cultural, i el passat 17 d’abril es va assolir aquesta fita.

Actualment al món hi ha 140 Geoparcs en 38 països diferents. Els Geoparcs Mundials de la UNESCO són una marca de qualitat que s’està posicionant a nivell mundial i, en aquest sentit, el territori lleidatà també cal que segueixi treballant per tal d’assolir aquest posicionament tant a nivell local com a nivell internacional, i per això s’ha realitzat tot un estudi de creació de nou nom i marca. La nova marca comercial aposta per la senzillesa i la utilització del leitmotiv del Geoparc “Els últims dinosaures d’Europa”.

El segell de Geoparc Mundial implica que la gestió d’aquests espais es faci seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible, involucrant, en tot moment, les comunitats locals. En el cas del Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec, és una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. Així mateix, també hi ha altres elements al territori que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, els milers de restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa i que es troben a la zona. Per mantenir aquesta marca d’elevada qualitat, la UNESCO re-avaluarà cada quatre anys el que s’està fent al territori. Això obliga a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible que beneficiï la població local.

Amb el nomenament de la UNESCO, s’afavorirà la formació dels professionals i emprenedors locals, reforçant la qualitat i la distribució dels seus productes turístics; generant noves opcions de desenvolupament per la zona com és el geoturisme i promocionant els productes locals. Aquestes dinàmiques facilitaran la generació d’ocupació i el benestar de la població local i alhora es reafirmarà el seu sentiment d’identitat.

De la mateixa manera, amb el segell de la UNESCO el territori podrà aprofitar les eines de comunicació i promoció de la Xarxa Mundial de Geoparcs la qual cosa l’ajudarà a posicionar-se mundialment. S’augmentarà, doncs, la visibilitat que té el aquest territori tant a nivell regional com internacional, ajudant a atraure un turisme responsable i de qualitat . En aquest sentit es creu que seguint una estratègia de desestacionalizació es podria arribar a duplicar el nombre de visitants en 5 anys. Es calcula que per cada euro invertit, el retorn econòmic per al conjunt del territori serà d’entre 10 i 20 €.

L’òrgan de gestió del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els Ajuntaments del Pallars Jussà; així com els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (a la Noguera); Baix Pallars (al Pallars Sobirà); i Coll de Nargó (a l’Alt Urgell). També en són membres els Consells Comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.

L’Associació compta també amb el suport d’altres entitats, com el Comitè Espanyol de Geoparcs, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.

El Geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al CST Pirineus del ICGC, la seu administrativa situada a l’Ajuntament de Tremp i el Centre de Visitants, l’Epicentre, com a punt neuràlgic d’informació turística i espai de benvinguda als visitants.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Tàrrega restaura el monument dedicat al compositor local Ramon Carnicer

Notícia següent

La 28a Bicicletada ja compta amb 2.000 inscrits

Notícies relacionades