El Festival Embarra’t reflexiona sobre el progrés a través d’una vintena d’obres de joves artistes contemporanis

La novetat d’aquesta edició és el cicle audiovisual 'STOP Sobreexposició'

Pla sencer d'una de les obres exposada en el Festival Embarra't de Tàrrega, dins una de les naus de Cal Trepat. El 25 de maig de 2019. Foto: ACN
El Museu de Cal Trepat de Tàrrega ha donat el tret de sortida a la sisena edició del Festival Embarra’t, que enguany proposa el progrés com a tema de reflexió. Ho fa a través d’una vintena d’obres contemporànies, que s’exposen en les diferents naus d’aquesta antiga fàbrica. En aquesta edició, com a novetat, la direcció del festival ha inclòs un cicle audiovisual anomenat ‘STOP Sobreexposició’, que vol fer reflexionar el públic sobre quina realitat l’envolta. El seu director i co-comissari, Jesús Vilamajó, ha explicat que han seleccionat una vintena d’artistes, nacionals i internacionals, d’entre un total de 200 i que l’objectiu del festival segueix sent “apropar la creació contemporània al públic del territori, amb el pensament com eix principal”. A part, el Petit de Cal Eril estrena aquest dissabte a la nit en el marc del festival el seu nou disc.
Vilamajó ha destacat que el certamen està “arrelat” al territori i també “dins la comunitat artística” perquè “iniciatives que combinin art contemporani en un espai com és Cal Trepat, n’hi ha poques”, ha afirmat. El director també ha explicat que el festival pretén ser un espai “per a gaudir” que no sigui “excessivament intel·lectual” i que “entri per la sensibilitat de la pell”. Entre les novetats d’aquesta edició, han presentat un cicle audiovisual que parla de la sobreexposició. “Vivim un moment en el qual ens arriben moltes imatges, que ens ceguen i no deixen reflexionar ni conèixer el seu vertader significat”, diu Vilamajó.

Una vintena d’artistes, seleccionats d’entre uns 200, són els creadors de les obres que s’exposen en les diferents naus de Cal Trepat. El conjunt d’autors procedeix de diferents punts del mapa català, com Lleida, Sabadell, Barcelona, Girona, Capellades i Molins de Rei; d’altres territoris de l’Estat espanyol, com Madrid, Bilbao, Pamplona, Vitòria-Gasteiz, Osca, Saragossa i León; i també de l’àmbit internacional, des del Regne Unit, Argentina, Portugal i França.

La Laura Bergillos, de Girona, defineix la seva obra ‘Espirando’ com el terme musical que explica l’acabament d’un moviment. El que l’artista fa és desfilar una tela per acabar embolicant el fil en una bobina. Es tracta, diu l’artista de “retrocedir per poder avançar”. Al seu torn, l’Estefanía Santiago és una creadora argentina que exposa el seu documental al festival. En ell, ha volgut explicar la seva història personal i, en concret, la del seu poble originari, Federación, que va ser relocalitzat per la construcció d’un embassament. El relat l’explica a través del seu pare i d’ella mateixa i el defineix com l’explicació d’un “desarrelament heretat”. D’altra banda, en Llorenç Ugas, de Sabadell, també ha exposat la seva obra a l’Embarra’t i, en aquest cas, explica el mateix artista, està feta amb material de l’hotel Algarrobico, d’Almería, dins el Parc Natural del Cabo de Gata. La creació d’Ugas té com a objectiu ser “un símbol de la destrucció del Mediterrani”, així com també d’un ”fals progrés” que, diu, “ens van vendre fa uns anys”.Els artistes han fet una trobada aquest dissabte al matí, on han pogut compartir experiències mentre han esmorzat xurros amb xocolata.

Una altra de les novetats d’aquesta edició del festival és també la recuperació del Premi Embarrat-Museu Trepat que compta amb una dotació econòmica de mil euros. El cantant de Guissona, El Petit de Cal Eril, estrenarà aquest dissabte a la nit el seu nou disc, ‘Energia Fosca’, a l’espai del certamen.

L’Embarra’t és un festival organitzat per l’ajuntament de Tàrrega i el Museu Fàbrica J. Trepat, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), el Centre d’Art La Panera de Lleida i el Festival Panoràmic de Granollers.