Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El Consell Municipal de Salut avalua el desenvolupament del Pla Municipal sobre Drogues 2016-2020

Avatar photo

El Consell Municipal de Salut s’ha reunit aquest dijous, 14 de març, i ha analitzat l’estat i desenvolupament del Pla Municipal sobre Drogues 2016-2020, a partir dels resultats de la jornada d’avaluació del Pla que es va fer el passat 11 de març i en què com a principal conclusió es va destacar la necessitat d’un abordatge integral de les addiccions, des d’una perspectiva intersectorial, amb un enfoc que vagi des de la prevenció fins al tractament, sota el paraigües de la reducció de danys i riscos.

De nou aquest any 2019 des del Pla sobre drogues i la Regidoria de Salut, en col·laboració amb el Servei d’Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, s’ha organitzat una jornada d’avaluació el dilluns dia 11 de març amb 27 participants, representants dels principals actors i agents que intervenen en aquest àmbit: serveis assistencials, salut i escola, Generalitat de Catalunya, Creu Roja, Guàrdia Urbana, entitats socials, centres educatius i AMPAs.

La jornada es va estructurar en tres blocs:

Presentació i resultats del Pla des de l’eix de prevenció, l’eix assistencial i l’eix de reducció de danys i riscos.
Avaluació participada per part de totes les persones assistents on es van identificar accions d’interès.
Organització de quatre taules amb quatre projectes per presentar-los a partir de les premisses de: On estem? Què volem fer? i Què volem aconseguir?
L’avaluació del Pla destaca la creació de les tres comissions de treball: comissió de treball “Eix prevenció sobre drogues”, comissió de treball “Eix de reducció de danys i riscos” i comissió de treball “Eix de recerca, investigació, formació i docència”. En aquest sentit, s’ha posat en relleu com aquests grups de treball han permès avançar en el desenvolupament del pla des d’una perspectiva intersectorial. Aquestes comissions es reuneixen periòdicament i per aquest any 2019 prioritzen diferents objectius i accions a portar a terme:

Es plantegen temes com la incorporació del terme addicció en lloc de drogues.
Necessitat d’incorporar accions preventives sobre altres addiccions més enllà de les substàncies.
Més actuacions per reduir l’impacte de l’alcohol, sobretot en les festes populars.
Definir altres models d’oci dirigits als joves.
Creació de més recursos per a persones usuàries de drogues.
Continuar millorant el treball en xarxa dels agents.
Durant la jornada es va constatar que hi ha persones que no estan en condicions de fer tractaments de desintoxicació i a moltes d’elles els costa apropar-se als serveis sanitaris que ja existeixen. Per aquest motiu es va suggerir que caldria seguir i augmentar els programes i recursos per donar servei a aquestes necessitats.

El Consell Municipal de Salut és l’òrgan de participació de la ciutadania amb el que s’ha dotat les polítiques de salut a la ciutat per tal de compartir i informar dels principals temes que afecten la ciutat en aquest àmbit. La regidora de Salut, Noemí Llauradó, ha assistit a la reunió d’aquest dijous realitzada al Centre Cívic Llevant.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’atenció pediàtrica de Tortosa es concentrarà al CAP Baix Ebre a partir de l’abril

Notícia següent

L’Ajuntament de Lleida torna a obtenir superàvit

Notícies relacionades