El Consejo Nacional de Seguridad ha classificat en nivell zero l’incident de Vandellós II de juliol

    En resposta als diputats d'En Comú Podem al Congrés, el govern espanyol reitera, que segons el CNS, no hi va haver cap risc per les persones o el medi ambient

    El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha classificat preliminarment com “a nivell zero” en l’Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), la pèrdua del refrigerant del reactor de la central nuclear de Vandellòs II el passat 2 de juliol. Segons el CSN aquest fet “significa que no ha existit, en cap moment, cap risc per les persones o el medi ambient”. Aquesta és la resposta del govern espanyol a les preguntes fetes pels diputats d’En Comú Podem, Fèlix Alonso i Josep Vendrell, al Congrés. La formació lila va qüestionar el termini de notificació per part del CSN i el compliment dels protocols de seguretat.

    Els comuns assenyalen que, segons la informació publicada pel CSN, es va produir una fuga del refrigerant del reactor de la central nuclear de Vandellòs II, d’una de les bombes principals del sistema de refrigeració. Un cop fetes, les comprovacions pertinents s’hauria detectat en la vàlvula afectada “un valor de pressió fora del rang admissible”. Segons l’escrit dels diputats catalans, no consta cap informació que acrediti que el titular de la nuclear ho notifiques al CSN abans d’un termini de 24 hores. A més, apunten que aquest incident se suma a altres que ja s’havien produït al març.

    La resposta de govern espanyol conclou que, d’acord amb la informació subministrada pel CSN, els successos notificats per les centrals nuclears espanyoles i classificats en la citada escala de l’INES “venen disminuït en els últims anys, el que indica una operació fiable en les centrals nuclears”.