Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El compost és una manera de potenciar l’economia circular, segons COMPOSCAT

Avatar photo

L’objectiu de la jornada és difondre les propietats d’aquest fertilitzant orgànic i promoure la seva utilització massiva

L’Associació de Plantes de Compostatge de Catalunya (Composcat), que agrupa plantes privades de compostatge de tot Catalunya, ha explicat avui, dins del marc de la Fira de Sant Miquel, que el compost encaixa perfectament amb tots els criteris d’economia circular. “És el que volem posar en valor i potenciar”, ha dit Ferran Guanyabens, president de l’Associació.

En la jornada “El compost, cultius amb futur”, tècnics especialistes i usuaris del compost, han explicat que es tracta d’un producte que s’obté de matèries orgàniques, moltes vegades en forma de deixalles o de residus, i que el seu aprofitament és molt important en l’economia de la nostra societat. Guanyabens ha dit que originàriament les mateixes explotacions —en les granges, per exemple— ja practicaven el que ara coneixem com economia circular, ja que aprofitaven el rebuig orgànic per adobar les seves terres. “Ara, des de l’Associació, intentem divulgar el desenvolupament i la impulsió del compostatge com a activitat mediambiental, que contribueix a la sostenibilitat de l’activitat agrícola, a la protecció del sòl i a la seva fertilitat”, ha explicat.

Alhora, Guanyabens ha comentat  que es tracta de donar una solució ambientalment òptima al tractament dels residus orgànics procedents de l’agricultura i la ramaderia, de la indústria alimentària i dels residus domèstics.

El president de l’Associació considera que el compost, com a fertilitzant orgànic, té propietats molt positives i es pot utilitzar de manera molt més generalitzada. Assegura també, que a les Terres de Lleida hi ha bons productors de compost que produeixen grans quantitats. Cal recordar que una de les principals plantes de compostatge es troba a Alguaire.

A la jornada, que ha comptat amb un gran nombre d’assistents, hi ha participat José Muñoz, director del laboratori Eurofins, que ha parlat sobre el valor del compost. Elena Puigpinòs, del Servei de Sols i Gestió Medioambiental de la Producció Agrària del DARPA, i Toni Tarrida, pagès, han presentat l’experiència de l’aplicació de compost al cereal. L’enginyer agrònom Pere Villar, ha explicat l’ús sostenible dels adobs orgànics, i, finalment Josep Ramon Sainz de la Maza, enginyer agrònom, ha parlat dels components del compost i les seves propietats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els escolars aprenen a apreciar la fruita de Lleida a la Fira de Sant Miquel

Notícia següent

Lleida aposta per la recerca de la sostenibilitat intel·ligent del sector porcí

Notícies relacionades