El castell de Ribes obra les portes com a centre d’interpretació del patrimoni cultural

El procés de recuperació ha inclòs la restauració global del monument i el seu entorn i l’adequació de l’interior per al seu ús com a museu

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural de Sant Pere de Ribes, el primer projecte museístic del municipi, obrirà portes a finals de maig, un cop finalitzat el procés de restauració que s’ha dut a terme al monument i el seu entorn i l’adequació de l’interior per al seu ús com a museu. La recuperació d’aquest edifici, que havia estat la residència del ballarí i coreògraf José de Udaeta fins 2007, ha comportat una inversió de més de 700.000€, finançats en un 57% a través de subvencions de la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Segons l’alcaldessa, Abigail Garrido, “per a nosaltres era molt important obrir les portes del Castell i donar a conèixer l’experiència que suposa visitar-lo amb el centre d’interpretació al seu interior. Tenint una joia com aquesta, era una llàstima que no pogués estar a l’abast de la ciutadania. Hem fet una obra molt respectuosa amb l’equipament, que s’afegeix als dos altres projectes de revitalització del patrimoni que s’estrenen aquesta mateixa primavera a Ribes: el centre d’interpretació dels indians, que s’està habilitant al costat de la Casa de la Vila, i l’ermita de Sant Pau, recuperada amb el projecte Sant Pau: patrimoni, cultura i natura”.

Les millores que s’han dut a terme al Castell de Ribes, iniciades a finals de 2019, permeten posar en ús la totalitat de l’edifici, que des que va marxar el ballarí José de Udaeta ha estat tancat al públic i només obria ocasionalment. En tot aquest temps, s’han ofert visites guiades, de públic general i escoles, i activitats puntuals. El Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural de Sant Pere de Ribes complirà tres funcions diferenciades:

– Equipament museístic amb un recorregut museogràfic que permetrà la visita al Castell, com a monument en si i per conèixer amb una exposició permanent els aspectes de la història i el patrimoni cultural del poble.

– Centre de recursos i visites turístiques, que permetrà informar i derivar els visitants i turistes cap els diferents elements del patrimoni cultural del municipi i la comarca.

– Centre generador d’activitats, amb una programació regular gestionada per l’ajuntament i amb la participació d’entitats locals, on hi haurà exposicions temporals i conferències, xerrades, tallers, rutes i visites comentades.

Això implica que, al seu entorn, s’hi celebraran activitats participatives, de voluntariat, projectes de recerca, de recuperació i d’altres a càrrec de persones i entitats interessades per la història i el patrimoni.

Una inversió de més de 700.000€
Les actuacions dutes a terme al Castell de Ribes han tingut un cost de 718.000€. D’aquest total, s’han desenvolupat millores a l’espai i el seu entorn en dues fases, per un import de 511.000€. Per la seva banda, el projecte de museografia, que ha permès adequar aquest equipament històric patrimonial com a centre d’interpretació, ha suposat una inversió de 207.581,32€. Un 56,98% de l’import total de l’actuació s’ha finançat a través de subvencions de la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona:

– Finançament propi: 308.993,02€.
– Subvencions: 409.320,70€.
o Diputació de Barcelona: 204.183,70€.
o Generalitat de Catalunya: 135.657€.
o UE: 69.480€ (Fons FEDER per al projecte de museïtzació).

Entre d’altres, els treballs duts a terme han inclòs, a l’interior, la substitució de portes i finestres, la restauració de fusteria, el pintat de paraments interiors, la substitució de les gàrgoles de la torre i la col·locació d’una nova barana del pati, i a l’exterior, el tractament de l’arbrat existent, l’adequació del pati d’accés i l’actuació a l’entorn urbà exterior proper.