Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

El 13è MUD referma la seva singularitat de propostes folk per a ments obertes

Avatar photo

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha destacat el festival Músiques Disperses com una de les peces clau en la internacionalització de Lleida pel que fa a la creativitat i la promoció

La tretzena edició del MUD promet ser, un any més, tota una celebració de folk-rock global a Lleida. El Músiques Disperses, festival pioner de neo-folk a l’estat espanyol, tindrà lloc a la ciutat del 7 al 10 de març, amb un elevat nombre d’artistes internacionals com Kacy & Clayton, WITCH (We Intend To Cause Havoc), Ouzo Bazooka, The Parson Red Heads i Conjunto Papa Upa. S’hi sumen els estatals Depedro i Daniel Lumbreras, conformant, de nou, un cartell excitant i sorprenent. El festival està organitzat per Guerssen i l’Ajuntament de Lleida.

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha destacat que el MUD és una de “les joies de la internacionalització de l’activitat, la creativitat i la promoció que es fa a Lleida” i ha assegurat que qualsevol govern municipal ha de protegir, ajudar i impulsar-lo, sense interferir. Larrosa ha mostrat tot el suport de la Paeria al festival, que a través del seu director, Antoni Gorgues, ha sabut construir un espai de divulgació a Lleida del que passa al món en aquest àmbit. L’alcalde ha indicat que s’està avançant en la potenciació de la micro i la petita empresa cultural i que aviat s’establirà el quadern de ruta del que ha de ser la promoció de la internacionalització de Lleida, en la qual Músiques Disperses és clau.

La tinent d’alcalde i regidora de l’àrea de Cultura, Montse Parra, ha subratllat la projecció del MUD arreu i com un festival peculiar i heterogeni, amb risc, s’ha consolidat sent una proposta de referència i de prestigi. A més, ha posat l’atenció en el cartell, obra de Sopa Graphics, “sempre diferent, que identifica el festival i novedós”.

El director del MUD ha remarcat la voluntat d’organitzar en cada edició un programa que mantingui la personalitat pròpia, genuïna i per a ments obertes. En quatre dies, actuaran 7 artistes, alguns dels quals venen a l’estat espanyol per primer cop.

MUD

Reconegut com un dels festivals més particulars del territori, serveix d’aparador per projectar nous camins que el folk modern emprèn amb el pas del temps, i es reivindica com a missatger inter-generacional, pont entre la tradició i la modernitat.

Multitud de noms han passat ja pel MUD, molts ben coneguts (Estas Tonne, Donovan, Omar Souleyman, Fairport Convention, Magna Carta, Vashti Bunyan, BaBa ZuLa, Vieux Farka Touré…) i molts d’ells autèntics desconeguts que han sorprès al públic i han deixat empremta de la filosofia del festival (Constantine, Lisa o Piu, Circulus, Ashwin Batish, Lovely Luna, Sieben, etc.), a més de tenir espai per propostes nacionals d’alt calibre artístic com Ferran Palau, El Petit de Cal Eril, Silvia Pérez-Cruz, etc.

Els concerts d’aquesta edició es podràn gaudir al Cafè del Teatre de l’Escorxador, i el concert íntim (entrada lliure amb aforament limitat) a la botiga-cerveseria Grans Records de Lleida.

Inauguració del MUD’19 – dijous 7

El dijous 7 de març inaugurarà el MUD Depedro.

Després de més de 10 anys de carrera, el projecte de Jairo Zavala segueix la seva particular, pausada línia ascendent a tots els nivells.

Gires per tot el món, discs editats en més de 30 països, i ara un nou disc, “Todo va a salir bien”, que continua fent de Depedro un quasiperfecte aparador on es poden mostrar amb elegància un conjunt d’influències de les cultures llatinoamericana, africana, mediterrània i nord-americana.

Preparem-nos per veure Depedro en un format diferent del que ha tingut fins ara, amb nou músics sobre un escenari on no hi cap tant de talent.

Divendres 8

La nit de divendres 8 de març i visitant l’Estat per primera vegada en ocasió del MUD’19 (de ben segur no serà la darrera), obriran la nit els canadencs Kacy & Clayton. Produïts per Jeff Tweedy (Wilco), la banda liderada per aquest parell de joves cosins és una de les més excitants noves propostes de l’escena folk-rock mundial.

Després d’un parell d’àlbums inicials amb sonoritats de cantautor clàssic, amb el seu darrer “The Siren’s Song” obren un nou camí a la seva carrera adoptant el format de quartet i generant un folk-rock d’innegable arrel nord-americana tot i tenir també mig peu al folk britànic.

Tot seguit i des d’Oregon arriben els fabulosos The Parson Red Heads, completant una nit perfecta del millor folk-rock.

Amb un so que barreja Americana, folk-rock i pinzellades de power pop, han arribat al seu punt àlgid amb el seu quart àlbum, “Blurred Harmony”. Els entusiastes de Neil Young o The Byrds, veuran l’escenari en multicolor.

Dissabte 9

El barceloní Daniel Lumbreras beu de la música africana, celta, brasilera o fins i tot dels cants sufís o de la música raï. Nosaltres hi afegiríem similituds amb el folk acústic coreà dels anys 80, encara que a ell li sonés de broma.

Per a major particularitat, canta improvisant fonemes, donant-li a la veu el paper d’un instrument més.

El seu disc “La Vila” va ser escollit millor disc catal{ de l’any 2017 per la revista MondoSonoro i va ser produït per Pau Vallvé. La seva actuació tindrà lloc dissabte 9 de març a la botiga-cerveseria Grans Records dins la programació dels “Concerts íntims”.

Ouzo Bazooka obrirà la nit de dissabte 9 de març al Cafè del Teatre.

Són un dels màxims exponents de l’agermanament musical entre Orient i Occident a dia d’avui. Amb base a Tel-Aviv, li donen al rock psicodèlic impregnats de folklore de diferents punts de l’Orient Mitjà. Presentaran el seu nou tercer àlbum “Transporter”. Una autèntica piconadora d’exòtic folk-rock psicodèlic.

La mateixa nit i per primera vegada a l’Estat i en data única, la llegendària banda de Zàmbia WITCH (We Intend To Cause Havoc) portarà el seu afro-rock psicodèlic als escenaris del MUD.

Abanderats de la riquíssima escena anomenada “Zamrock”, descoberta a Occident fa tot just una dècada volant els caps dels aficionats més entesos, els WITCH van editar diversos àlbums entre 1974 i 1984, on despleguen un particular so entre el garatge més brut i el rock psicodèlic, tot amb l’inevitable aire afro.

Reformats recentment amb una formació de luxe que inclou els dos membres originals que viuen, inclòs el cap de la banda Emmanuel “Jagari” Chanda, i acompanyats de brillants músics europeus com Jacco Gardner.

Diumenge 9

Amb el Conjunto Papa Upa, des d’Holanda i liderats pel veneçolà Alex Figueira, el diumenge 10 de març a les 20h al Cafè del Teatre es tancar{ el MUD’19 amb ritmes i balls frenètics.

Essent com és Figueira un bregat en la música tropical dels anys 70, qui millor que ell per empènyer aquest projecte amb el qual fer bullir la pista de ball.

Ritmes Africans i Caribenys, psicodèlia, surf, samba, salsa de vella escola, funk i lletres sarcàstiques retratant la complexitat de la situació sociopolítica de Veneçuela. Tot això resulta en una mescla irresistiblement ballable, que tant sona vintage com sona futurista.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Linyola recull firmes per reclamar la millora de la LP-3322

Notícia següent

La fiscalia demana que s’investigui l’alcalde i el primer tinent d’alcalde de la Ràpita per l’1-O

Notícies relacionades