Dinou mitjans aeris i 200 efectius treballen per evitar que el foc de Tivenys avanci

    Els bombers prioritzen l'atac contra el flanc dret de l'incendi, que ja ha afectat unes 130 hectàrees des d'aquest dijous a la tarda

     Dinou mitjans aeris –entre helicòpters i hidroavions- així com un total de 200 efectius terrestres continuen treballant sense descans per evitar que el foc que es va declarar aquest dijous a la tarda a la serra de Cardó-Boix, a Tivenys (Baix Ebre), avanci per la carena cap als termes municipals de Rasquera (Ribera d’Ebre) i el Perelló. Amb aquest objectiu, els bombers concentren els seus esforços en el flanc dret del foc per evitar que pugui arribar a la Creu de Santos, després que al llarg d’aquest dijous al matí s’hagi pogut reduir de forma considerable, sense arribar encara a estabilitzar, el flanc esquerre. Els núvols que dificulten els vol dels hidroavions i la necessitat d’helitransportar els efectius fins la muntanya dificulten les tasques. El director general de Bombers, Juli Gendrau, creu que el sinistre requerirà moltes hores de treball. De moment, el foc ja hauria calcinat unes 130 hectàrees.
    Les condicions meteorològiques d’aquest matí, amb espessos núvols baixos, han ajudat i al mateix temps perjudicat les taques d’extinció, segons ha confirmat Gendrau. Tot i les millors condicions d’humitat, la mala visibilitat ha dificultat el treball dels mitjans aeris, especialment els hidroavions, en una zona escarpada on els efectius terrestres han continuat sent helitransportats fins la carena. Malgrat això, els bombers han aconseguit frenar en bona mesura l’avanç del flanc esquerre, on es concentrava un potencial important de territori amb vegetació. Posteriorment, han concentrat bona part dels esforços a estabilitzar el franc dret, que avançava en direcció el terme de Rasquera i la Creu de Santos –la muntanya més elevada del massís- i pel barranc de les Calobres cap al terme del Perelló. L’estratègia, segons ha abundat el mateix Gendrau, era atacar fortament amb mitjans aeris aquest flanc esquerre, concentrat en una olla, per evitar que remunti cap a la carena i arribi a aquestes zones.

    “No és un foc de moltes hectàrees sinó d’hores de treball per les dificultats d’accés”, ha recordat. Unes 200 persones, entre bombers, agents rurals, personal d’ADF o Mossos treballen en les tasques d’extinció. Les que s’enfronten al foc i al fum han de se transportades en helicòpter fins la part superior davant la impossibilitat de que hi arribin els vehicles terrestres. Així les coses, la complexitat orogràfica dels barrancs, la calitja i l’increment de la temperatura a mesura que avança el dia conviden a la prudència. Més encara, a partir de primera hora de la tarda, quan el vent gira a marinada. Tot i que aquest dijous els bombers xifraven el potencial que podria quedar arrasat en 1.000 hectàrees, Gendrau l’ha rebaixat aquest divendres a unes 500 després de la bona resposta de les actuacions al flanc esquerre. La importància dels mitjans aeris, en aquest context, és essencial. Dels 19 mobilitzats, tres són del Ministeri de Medi Ambient, que també ha destinat a la zona tres Brigades de Reforç en Incendis Forestals (BRIF).

    De moment, els Agents Rurals continuen investigant les causes del foc, que es va declarar cap a dos quarts de cinc de la tarda d’aquest dijous. Tot i que encara no se n’ha determinat l’origen, per la seva localització i condicions es treballa amb la idea que no hauria estat provocat per la mà humana.