Dimarts, 23 d'abril de 2024
És notícia

Desenes d’activistes aturen les màquines per segona vegada a Cala S’alguer

Avatar photo

La Plataforma Salvem la Pineda d’En Gori convoca un nou assalt com a darrera mesura per mirar de frenar les obres del camí de ronda que ha d’unir Palamós i la Platja de Castell

Manifestació de dimarts davant l’Ajuntament

Diversos veïns i membres de l’entitat que forma part de SOS Costa Brava s’han tornat a concentrar a trenc d’alba i malgrat la pluja a l’esplanada de la Pineda d’en Gori, damunt mateix del paratge protegit de Cala S’alguer. Fa ja dues setmanes que van començar els treballs per aplanar el terreny i que han de permetre que el camí de ronda natural es converteixi en una via asfaltada d’un metre i mig d’ample i 3,5 quilòmetres de llarg, amb 17 miradors de formigó entre el Port Marina de Palamós i el paratge protegit de Castell, catalogat l’any 2003 com a Espai d’Interès Natural. Aquesta figura jurídica, que expressament impedeix la destrucció del paisatge i la realització d’obres o edificacions no respectuoses amb l’entorn, se suma a la catalogació, el 2004, de les casetes de pescadors de S’alguer i el seu entorn com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Els participants han aconseguit de nou aturar les màquines que tenen previst passar per damunt de boscos de pi blanc, marges i dunes. “S’hi posen sempre puntualment a les 8, però els dies que hem vingut no els hem vist per enlloc” asseguren els diversos testimonis. És de fet el darrer crit d’alarma d’una lluita de dos anys que inclou també l’oposició al projecte d’Apartaments Cala S’alguer, a pocs metres de l’espai, que preveu la construcció de 48 xalets de luxe en una zona ja àmpliament edificada.

La remodelació del passeig de ronda va ser impulsada l’any 2018 pel govern municipal. L’octubre de 2019 el projecte va sortir a exposició pública i els diversos grups ecologistes hi van presentar al·legacions. Un mes després la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat va elaborar un informe desfavorable que advertia del perill que suposava la nova infraestructura per a 79 espècies d’aus protegides, entre elles el corb marí emplomallat, en perill d’extinció. El 12 de març, el consistori va aprovar finalment el projecte per junta de govern i el mes de maig, en ple confinament, va sortir a licitació. Zeta Figa, portaveu de Salvem la Pineda d’en Gori, assegura que el pla vulnera la normativa urbanística i que no és en absolut necessari. “Això és un espai natural i ho volen convertir en una rambla que malmetrà l’essència de l’espai, destruirà la pineda, i col·lapsarà encara més la depuradora, cosa que comprometrà i posarà al límit també els més de 7 quilòmetres de franja litoral protegida”. Un fet precisament que es contradiu amb la Llei de Costes i al qual l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, va respondre de manera contundent dimarts, en el darrer ple municipal, seguit a l’exterior per una trentena d’activistes: “Les obres tiraran endavant”. I ho faran malgrat les al·legacions presentades per la Plataforma al Departament de Territori i Sostenibilitat, al Parlament Català, al Parlament Europeu i de nou, també dimarts matí, a l’Ajuntament.

Els treballs de remodelació preveuen enllestir-se en un termini de 6 mesos i compten amb un pressupost total d’1,9 milions d’euros, 591.832 dels quals provenen d’ajuts europeus i 350.000 del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat. La remodelació afectarà també de manera especial el penya-segat del Morro Vedell, on s’hi construiran 431 metres nous de camí per enllaçar La Fosca amb el nucli urbà.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Generalitat cedirà el Fòrum de la Colònia a l’Ajuntament de Tarragona “en les properes setmanes”

Notícia següent

Obert el termini d’inscripcions per a la Gimcana dels aparadors de Nadal de Torredembarra

Notícies relacionades