Descobrint a Antoni Martí i Franquès

  De la mà de Jaume Martell, els participants de la ruta han pogut gaudir d’indrets de Tarragona que tenen relació amb la vida i la recerca de Martí i Franquès

  Fer un viatge a través de la màquina del temps i reviure alguns dels episodis que marcaren la vida d’Antoni Martí i Franquès ha estat possible gràcies a una ruta teatralitzada per Jaume Martell, la URV i l’agència Itinere Turisme & Cultura. Es realitza durant la Setmana de la Ciència, un esdeveniment anual de divulgació de la ciència més important en l’àmbit europeu i que s’ha celebrat, enguany,  del 10 al 19 de novembre.

  En aquest cas, ha servit perquè alumnes tarragonins coneguin de primera mà la vida i obra de Martí i Franquès, però que també perquè s’endinsin en la història que li tocà viure, i el seu llegat. Des que es va posar al calendari la celebració de l’Any Internacional de la Química –al 2011- Tarragona és escenari i còmplice de les vivències d’aquest insigne químic, considerat el primer gran científic de Tarragona.

  Des de ja fa 7 anys, l’encarregat de donar vida aquest cèlebre personatge és l’enginyer i antropòleg Jaume Martell -que sense adonar-se’n- té la mateixa fam de saber i coneixement que el personatge que interpreta, ja que en Jaume no només fa una recreació històrica, sinó que també investiga als arxius i es documenta amb la correspondència de Martí i Franquès per tal de fer-ho el més fidedigne i versemblant possible . Martí i Franquès, nascut a Altafulla l’any 1750 –tot i ser químic i destacar en física i meteorologia- era un expert en botànica. Prova d’aquesta destresa i habilitat és el fet que va investigar sobre el sexe i la fecundació de les plantes, però també, es va convertir en el primer productor de cànem de Catalunya.

  Això no obstant,  Jaume Martell va més enllà del personatge i explica que una de les coses que li criden més l’atenció d’aquest personatge històric són les seves obsessions: “ell va ser el gran instigador perquè és construís la carretera Tarragona-Valls”, explica Martell, però també va donar contribucions molt destacades, “com la de l’any 1790 quan va donar uns resultats precisos sobre la composició de l’aire”, conclou.

  Martí i Franquès va passar gran part de la seva vida a Tarragona mentre vivia uns moments històrics trepidants: la revolució francesa, la Guerra del Francès… I els participants així ho han descobert i après, recorrent els diversos punts que ofereix la ruta: passant pel Camp de Mart, per les portes de l’Antiga Audiència, per la Casa Castellarnau, per les escales de la Catedral, el Museu d’Art Modern o al Pretori, mentre en Jaume els hi ha anat fent representacions de la vida i obra de Martí i Franquès.


  “Els alumnes interactuen en tot moment amb el personatge i fins i tot, els faig fer científics, coetanis del químic altafullenc. A més, també resolen problemes matemàtics”, explica Martell. Una visita lúdica, molt dinàmica que combina tres ingredients per fer una recepta perfecta: ciència, història i Tarragona; i que no només busca la divulgació del personatge; sinó que també busca no deslligar-ho del seu moment històric. D’aquesta manera, de la mà de Jaume Martell, els participants han pogut gaudir dels indrets de Tarragona –coneguts i no tan coneguts- que tenen relació amb la vida i la recerca de Martí i Franquès. Llocs com el Museu d’Art Modern que va ser la seva casa i el seu últim laboratori revelen el pas de la història i qui sap, potser inspiren als més joves a un futur en el món de la ciència.