Cristian Dasi, Cap de colla dels Castellers de Tortosa: “Portar el color de la ciutat i l’escut de la nostra colla castellera al pit ens dóna força per treballar els castells”

Castellers de Tortosa, us acabeu de batejar. Que significa això com a colla?
En el món casteller s’entén el bateig com el moment en què presentes la colla castellera en societat, quan consideres que està preparada per a afrontar el repte. El bateig consisteix a fer una diada castellera, ja amb la camisa de la colla, i amb els teus padrins. En el nostre cas els Xics Caleros i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.Així, a partir d’ara ja podreu lluir la samarreta grana. Un al·licient més, no?
Poder lluir la camisa de la colla és tot un orgull. Portar el color de la ciutat i l’escut de la nostra colla castellera al pit ens dóna més força per a treballar els castells i donar-ho tot en totes les actuacions on anem. A més, també ens dóna més presència de cara a la ciutat per, a poc a poc, donar-nos a conèixer entre la població tortosina.

Deies que us han apadrinat els Xics Caleros i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Que representa això en clau castellera?
Les colles padrines són les colles castelleres que t’ajuden i et supervisen des que fas els teus primers passos, entrant a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a colla en formació, fins que et converteixes en una colla de ple dret. Amb els Xics Caleros és una colla amb la qual tenim molt bona relació i que ens l’apreciem molt tots els Castellers de Tortosa. Des del primer dia ens han ajudat a tirar endavant i ens han donat molta ajuda a pinyes quan ho hem necessitat. La colla Jove Xiquets de Tarragona ens ha estat ajudant també amb els nous reptes que vol afrontar la colla. Es tracta d’una de les colles més importants de Catalunya, que entre els seus èxits està haver carregat el 3d10 amb folre i manilles, un dels castells més difícils. És una sort poder rebre consells i ajuda tècnica d’una colla amb tanta experiència.

Parlem dels inicis. Quan i com sorgeixen els Castellers de Tortosa?
Els Castellers de Tortosa neix d’un grup de persones aficionades a aquest món que van pensar que Tortosa era el lloc ideal per a crear la tercera colla castellera de les terres de l’Ebre. Primer vam realitzar diversos tallers on van passar una vuitantena de persones i moltes van decidir seguir endavant amb el projecte. Finalment, al febrer del 2015, es va fer l’assemblea on es van constituir els Castellers de Tortosa.

Algun de vosaltres havia tingut contacte amb el món casteller?
Sí, el grup de persones que vam impulsar els tallers per a tirar endavant la colla érem gent amb experiència castellera, ja que havien format part d’altres colles castelleres del territori. Aquesta experiència ens va servir per a transmetre els coneixements a la gent nouvinguda en aquest món.

Quines construccions heu fet fins ara?
Bé, amb l’any i mig aproximadament que portem hem treballat per a portar a plaça uns castells sòlids per poder plantejar-nos nous reptes. El primer any vam començar amb els castells bàsics de sis pisos, el 3d6 i el 4d6, i a mesura que vam anar treballant vam poder incorporar el tres de sis amb agulla. Aquest consisteix a incorporar un pilar dintre del castell, el que incrementa la complexitat i dificultat del castell.
Al començament d’aquesta temporada el principal objectiu era recuperar els castells que havíem descarregat l’any passat. Un cop recuperat ens vam plantejar el quatre de sis amb agulla, que finalment hem pogut estrenar a plaça aquest any.

Mirant al futur immediat, quin castell us agradaria descarregar?
Aquesta temporada hem aconseguit consolidar els castells bàsics de sis i això ens permet incorporar a l’assaig altres reptes. El pròxim pas és descarregar la torre de sis, que es compon de dos castellers per pis. Es tracta d’un castell amb molta dificultat. Ja l’hem incorporat als assajos i treballarem amb intensitat aquest repte que esperem que pugui arribar a plaça aquesta temporada.

I pensant en gran?
Pensant en gran no crec que una colla castellera es fiqui límits o reptes. Són els assajos els que marquen el camí de la colla i estic convençut que amb el treball i esforç que està demostrant la colla, aconseguirem resultats molt satisfactoris. Seria bonic que a llarg termini Tortosa tingués una gran colla castellera.

Com ha estat la rebuda per part dels tortosins?
Considero que hem tingut una bona rebuda. Crec que Tortosa és una ciutat amb una cultura viva, i que tenir una colla castellera agrada als tortosins. Anem creixent com a massa social quasi a cada assaig, on van venint nous castellers per a provar d’aquesta experiència tan bonica com són els castells. A poc a poc seguirem creixent i donant-nos a conèixer dintre de la ciutat.

I per part de les altres colles catalanes?
El món casteller és un lloc on la col·laboració i la participació entre colles està a l’ordre del dia. Hem tingut molt bona rebuda a totes les places on hem anat i molt bona relació amb les colles que, sense cap problema, ens han obert les portes per anar al seu local d’assaig per aprendre i a ensenyar-nos. Estem molt contents en aquest aspecte.

Quanta gent formeu els Castellers de Tortosa ara mateix?
Actualment la colla té quasi un centenar de camises. El cert és que hi ha molta gent encantada amb el projecte i que fica el seu granet de sorra per a tirar la colla endavant.

Qui pot apuntar-se a fer castells?
Tothom qui vulgui és benvingut! Els castells són una afició en la qual tothom hi pot participar. Quan veiem un castell ens quedem sempre amb el tronc -la gent que puja a l’estructura-, però la pinya és una part molt important del castell i que també necessita el seu treball i assaig. Hi ha tantes posicions que tothom hi té cabuda, tant al tronc com a la pinya.

Que li diries a la gent de Tortosa per animar-se a fer castells?
Sempre recomano fer castells. Crec que és una experiència que no es pot explicar, és una cosa que s’ha de viure. No només em refereixo al que sents al descarregar un castell, sinó també amb les relacions que hi fas dintre la colla. Els llaços que formes dintre d’una colla castellera amb gent de totes les edats no els pots trobar a cap altre lloc. Som com una segona família, per això considero que és una activitat que s’ha de viure almenys un cop.

Quan i on assageu?
Assagem tots els dimarts i divendres. A partir de les 20 h ens podreu trobar al pavelló de Remolins.

Quines són les properes diades a les quals assistireu?
El tram fort de la temporada el comencem a l’agost. La propera diada la tenim a Alcover el 6 d’agost. El 14 d’agost actuem a casa, a les festes de Remolins i on hi sou tots convidats. Després la temporada passarà per actuacions a Mollet del Vallés, les Roquetes, Cerdanyola, les festes de la Cinta a Tortosa i, finalment, acabarem la temporada amb la diada de colles del sud, una diada que es fa a Vila-seca on actuen deu colles i on esperem portar el millor de nosaltres.

Per quan una gran Diada castellera a Tortosa?
Bé, és una bona pregunta! Estem treballant per a portar colles reconegudes per a donar caliu a una diada castellera a Tortosa. Sabem que l’alcalde, Ferran Bel, ha parlat amb l’alcalde de Valls per a portar alguna de les colles del km 0 casteller. Esperem que en un futur Tortosa pugui gaudir d’una diada reconeguda i amb importància a les Terres de l’Ebre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Xavier Roig, president de l’Associació Hotelera Salou, Cambrils, La Pineda: “La desició del Brexit afectarà als turistes anglesos allà on vagin”

Notícia següent

Ester Cos, presidenta de l’Orfeó Reusenc: “La bona relació i el diàleg són importants per tirar endavant l’Orfeó”

Notícies relacionades