Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Es consolida la tendència a la baixa dels delictes a les Terres de l’Ebre

Els Mossos d'Esquadra registren un descens dels fets delictius contra les persones i el patrimoni respecte l'any anterior

La reducció dels fets delictius en l’àmbit rural (-13,9%) és un dels indicadors que ajuda a explicar la tendència decreixent del balanç de delictes (-2,66%) a la Regió Policial de les Terres de l’Ebre durant aquest 2017 respecte l’any anterior. Segons les dades fetes públiques pels Mossos d’Esquadra, que van registrar 7.525 fets penals durant aquest any passat, l’evolució anual del nombre de delictes acumula una reducció del 21,48% durant els últims anys. Per tipologies concretes, els delictes contra les persones experimenten una caiguda del 4,47%: no s’ha produït cap homicidi o assassinat –per tercer any consecutiu-, però sí que s’han triplicat els casos de temptativa i les agressions sexuals han pujat un 71,43%. Pel que fa als delictes contra el patrimoni (-3,83%), els més nombrosos amb 5.456 casos, s’han reduït els robatoris amb força (-14,29%) però, de la mateixa manera que a la resta de Catalunya, s’incrementen les estafes (+18%) relacionades amb un volum més gran de transaccions comercials a Internet i l’ús fraudulent de targetes de crèdit.
Els fets penals relacionats amb el patrimoni segueixen una línia descendent respecte l’any passat, especialment, ressalten els Mossos, els que es produeixen en les zones agrícoles del territori, robatoris principalment. En aquest sentit, valoren positivament l’efectivitat de l’aplicació del Programa Operatiu Específic (POE) del Món Rural, amb un intercanvi d’informació més fluït amb la ciutadania per prevenir fets delictius en un territori amb un gran pes del sector agrari.

Els furts (-6,24%), continuen sent els més denunciats: un terç del total. Segueixen els robatoris amb força, una quarta part dels casos, que també tendeixen a decréixer particularment en els casos de domicilis (-3,18%), passant dels 567 fets registrats els 2016 als 547 de 2017, a diferència de la tendència alcista en bona part del territori català. Unes dades que els Mossos atribueixen a les mesures del POE Habitatge, al qual es van dedicar 61.194 hores de patrullatge l’any passat, principalment, controlant el pas en els accessos als municipis i urbanitzacions. Per contra, els robatoris amb violència o intimidació van repuntar un 1,29%, amb 80 casos el 2017 per 79 l’any anterior.

L’àmbit dels delictes contra les persones també manté una línia a la baixa, d’acord amb les dades policials. La violència física o psíquica en l’àmbit de la llar es redueix un 57,14% i passa de 21 casos a 9 aquest passat 2017. També els abusos sexuals inverteixen la tendència i baixen un 20%. Els maltractaments a la llar disminueixen un 2,84% i les mesures judicials de protecció s’han elevat un 1,57%.

Per àrees bàsiques policials (ABP), el descens resulta més marcat a la Terra Alta-Ribera d’Ebre, amb un 13,27% menys -de 927 a 804 fets delictius; seguida del Baix Ebre, amb un 3,68% menys -de 3.745 a 3.607-. L’ABP Montsià és l’excepció: puja un 1,8%, passant de 3.059 fets als 3.114 d’aquest 2017. Els Mossos han subratllat que el descens global experimentat a les Terres de l’Ebre (-2,66%) és el més important registrat a Catalunya l’any passat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Denunciat penalment un veí de l’Ametlla de Mar per quintuplicar la taxa d’alcoholèmia

Notícia següent

La Policia Local de Torredembarra deté dos individus per un robatori en un establiment de restauració de la població

Notícies relacionades