Concert d’Homenatge a Tonet Hill a Canyelles

  Diumenge 18 de novembre, a les 18:00 hores a l’Església de Canyelles

  pocs dies perquè es compleixi un any de la pèrdua de Tonet Hill, Canyelles vol recordar la figura de qui va ser un dels màxims referents de la cultura i la tradició al municipi, i director de la Coral durant més de 40 anys. S’ha organitzat un concert d’homenatge, Recordant el Tonet, el pròxim diumenge, 18 de novembre, a les 18:00 hores, a l’Església de Canyelles.

  Al concert, organitzat participaran la Coral Pla del Bosc de Canyelles, la Coral Moixaina dels Escolapis de Vilanova i també familiars i amics. També hi col·labora l’Ajuntament de Canyelles.

  Antoni Hill i Duran, en Tonet, nascut l’any 1930, va començar a cantar al cor parroquial de Canyelles, creat a iniciativa de mossèn Bach, quan tenia uns 15 anys. I als 18 anys ja dirigia el grup de caramelles, i el cor parroquial, en ser mossèn Bach destinat a una altra parròquia. Ho va fer durant uns deu anys, fins que el cor va desaparèixer. I no va ser fins a principis dels anys setanta que en Tonet Hill va recuperar les caramelles i també el cor parroquial, que va ser l’embrió de la Coral de Canyelles, al capdavant de la qual va estar més de 40 anys. Però a banda de la seva afició per la música, que també el va portar a col·laborar amb la Coral Moixaina de Vilanova, era un enamorat de la cultura i la tradició popular de Canyelles.

  Home creient i d’església, estava molt vinculat a la parròquia de Canyelles, i durant uns anys va ser president del Consell Parroquial. Va ser l’impulsor i el promotor de totes les iniciatives i activitats culturals, populars i tradicionals que es feien a l’època al municipi. Era un dels organitzadors de les festes majors del poble, i durant sis anys (1983-1989) va ser president de la Junta del Casal, una entitat creada per promoure l’activitat cultural al poble.

  També va ser un membre del primer Cos dels Portants de Sant Crist, juntament amb José José, Pere Massana, Llibert Rovira, Pere Bertran i Caietano Garcia; i un dels impulsors de la seva recuperació, el 2003.

  En Tonet Hill, a més, va ser l’iniciador, amb set canyellencs més, de la ja tradicional Caminada a Montserrat des de Canyelles, que es fa a la primavera. Era el 1982 i hi va continuar anant en cada edició durant 35 anys. Els últims anys, també va ser un membre molt actiu del Grup de Savis.
  A tot això cal afegir que va ser regidor de Cultura a l’Ajuntament de Canyelles en la primera legislatura democràtica, del 1979 al 1983.
  L’any 2012, Canyelles li va voler retre un homenatge i en Tonet Hill va ser el pregoner de la Festa Major de Santa Magdalena. Una festa en què fins i tot el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya del moment, Lluís Recoder, va reconèixer la gran tasca feta per Tonet Hill en pro de Canyelles.