Càritas d’Urgell preveu tancar l’any havent recollit 300.000 quilos de roba usada

Avatar photo

L'entitat traslladarà l'activitat del seu taller tèxtil al polígon de La Seu d'Urgell i utilitzarà la nau actual per classificar i emmagatzemar objectes de segona mà

Una clienta de la botiga d’objectes de segona mà ‘Grapats encants’, a La Seu d’Urgell, mirant els productes de l’exposició el 14 de desembre de 2017
Càritas d’Urgell, a través de l’empresa d’inserció laboral Nougrapats, preveu acabar aquest 2017 arribant als 300.000 quilos de roba usada recollida mitjançant la vuitantena de contenidors instal·lats en diferents municipis d’arreu de la diòcesi. Aquest és el volum més alt que s’ha registrat des de l’any 2004, quan va obrir a La Seu d’Urgell la botiga de moda i complements de segona mà ‘Grapats’. Segons el director d’aquesta entitat, Josep Casanova, la xifra es pot acabar duplicant en els propers anys, motiu pel qual preveuen traslladar l’any que ve l’activitat del seu taller tèxtil a una nova nau més gran, que s’ubicarà al polígon industrial de la capital alturgellenca.
Tot i que les donacions de roba usada han anat creixent a mesura que s’ha anat incrementant el nombre de contenidors de recollida, sobretot han augmentat en els darrers quatre anys, passant de 80 a les 300 tones previstes per aquest 2017. En aquest sentit, el director de Càritas d’Urgell, Josep Casanova, ha indicat que la xifra potencial es situa en 600 tones anuals, el doble del seu volum actual. “Hi ha un canvi d’hàbit en la gent que pensa que és útil donar roba”, ha afegit.

Ara per ara, una desena part del tèxtil que els arriba es distribueix entre els usuaris de l’entitat i també es ven a la botiga ‘Grapats’ que hi ha a la ciutat. Bona part de la roba, però, s’envia al consorci d’entitats de la Cooperativa Roba Amiga, que la ve a recollir en un tràiler dos cops al mes, aproximadament. Mentre, les peces que no es poden reutilitzar van a parar a les plantes de reciclatge Per tal de gestionar millor tot aquest material, Càritas d’Urgell traslladarà durant l’any 2018 aquesta activitat a una nau de majors dimensions, al polígon industrial de La Seu d’Urgell.

L’actual taller, situat a l’Avinguda Guillem Graell de la capital de l’Alt Urgell, es continuarà utilitzant per rebre, classificar i emmagatzemar altres tipus d’objectes de segona mà. De moment, aquesta i altres tasques, com ara el desmuntatge de comptadors, es duen a terme en d’altres espais. La idea és centralitzar-ho tot per facilitar després la seva distribució. De fet, una part dels objectes usats es posen a la venda al nou establiment ‘Grapats encants’, que va obrir a finals de novembre d’enguany. La nova botiga contribueix a donar sortida a tot aquest material que reben tant de donacions particulars o d’entitats -entre elles l’andorrana Carisma- com de comerços, que els ofereixen productes que han quedat fora d’estoc.

‘Grapats encants’, que s’inaugurarà oficialment el proper 22 de desembre, compta amb uns 2.000 objectes diferents, entre elements de decoració, utensilis per a la llar, joguines o, en aquestes dates, ornaments nadalencs, entre d’altres. L’establiment pretén ser una eina per al foment de la reutilització, donant “utilitat a objectes o coses que la gent té a casa guardats”, segons ha dit Casanova. L’altre gran objectiu d’aquest nou projecte és el d’inserir al mercat laboral i social a joves amb discapacitat o amb problemes de salut mental. Per tal d’oferir un servei d’atenció a aquest col·lectiu, Càritas d’Urgell va posar en funcionament el passat setembre el projecte ‘Activa’t’, del qual en formen part vuit persones de la comarca de l’Alt Urgell.

Campanya de recollida de joguines de segona mà

D’altra banda, Càritas d’Urgell inicia aquest divendres la campanya ‘Jo també vull jugar’ amb la qual es pretén recollir joguines usades en bon estat i destinar-les a les famílies més desfavorides. Aquest cop, però, l’entitat planteja un sistema de distribució diferent als anys anteriors, ja que, en comptes d’entregar-los un lot, se’ls lliurarà un val amb un valor econòmic que podran bescanviar per joguets a la botiga ‘Grapats encants’. La iniciativa vol servir de punt de partida de cara a planificar campanyes de recollida d’objectes de segona mà, per les quals ja es pensa en establir, en un futur, una xarxa de punts fixes des d’on fer efectives aquest tipus de donacions.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PSC proposa la implanatciói dels estudis de medicina al Campus de la URV de Tortosa

Notícia següent

Àngel Ros es disfressa de monja en un gag del “Polònia” per recuperar les obres de Sixena

Notícies relacionades