Cardona culmina el primer correbou sense incidents en plena polèmica

  L'Ajuntament lamenta els ferits del 'Encierro' però apel·la a la seguretat de la festa

  Pla mitjà d'un corredor al concurs de retalladors. Foto: ACN
  Cardona ha viscut una “accidentada” primera jornada de Festa Major. Finalment han estat cinc les persones ferides en el primer ‘Encierro’ de la jornada, una de les quals segueix ingressada en observació. Des de l’Ajuntament, però, han insistit que malgrat el succeït, es tracta d’una “festa segura” i en el fet que “no hi ha maltractament de l’animal”. A la tarda, la plaça s’ha omplert per seguir el correbou, que s’ha resolt sense incidents. Finalment han estat cinc les persones ferides en el ‘Encierro’ de primera hora de dissabte. En tots els casos, ha explicat l’alcalde, Ferran Estruch, han patit “contusions lleus”. Una d’elles, veïna del Berguedà, resta encara ingressada a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa en observació, en patir un cop al cap.
  Estruch, que primer de tot a lamentat els fets, ha volgut deixar clar que a la festa cardonina s’empren les mesures de seguretat pertinents. Però igualment ha volgut recalcar que “sempre hi ha risc quan et poses davant de l’animal”.

  Pel que fa a les queixes per la presumpta participació de persones sota els efectes de les begudes alcohòliques de la Coordinadora per l’Abolició dels Correbous, l’alcalde ha explicat que tant els cossos policials com Protecció Civil vetllen perquè això no passi “i es treuen a les persones begudes”. Aquest matí s’haurien tret a les persones que “enteníem que no podien córrer, però pot ser que el treguis i torni a entrar”, ha dit.

  Una multitudinària sessió de tarda

  La plaça dels bous s’ha omplert, aquest dissabte a la tarda, per seguir l’exhibició de retalladors i el correbou cardoní. En plena polèmica, els assistents consultats per l’ACN s’han allunyat d’aquesta i han assegurat que el cas de Cardona és diferent.

  Carolina Duran, assistent a la festa i veïna del municipi, ha insistit en el fet que el correbou “no és perillós” sempre que la gent “hi posi seny”. “La gent sap on es fica i ha de ser conscient del risc”, ha dit, tot rebutjant que pugui suposar un maltractament per a l’animal. “Només juguem amb ell”, ha dit.

  També en Miquel Herrera, que no s’ha volgut perdre la festa com fa cada any, s’ha allunyat del debat i s’ha mostrat partidari a mantenir una festa “amb identitat pròpia”. Herrera, que ha participat al matí al ‘Encierro’, ha reconegut que aquest any hi ha hagut més caigudes del que és habitual.

  En Carles Coll, assistent tant al ‘Encierro’ com a la jornada de la tarda, ha apel·lat al fet que en tots els casos es prenen mesures de seguretat “però un no deixa de ser responsable d’un mateix”, ha dit en referència al consum de begudes alcohòliques. A més, ha assegurat que Cardona no és diferent a la Patum de Berga. “En qualsevol festa hi ha perills”, ha dit. Pel que fa a si la festa s’hauria d’abolir o no, el jove, que diu que “entén el debat”, ha insistit en el fet que “no es fa mal a l’animal”.

  Cardona no farà cap consulta popular

  Després de l’incident a Vidreres i que Santpedor hagi anunciat que sotmetrà a votació popular la tradició de les vaquetes, l’alcalde de Cardona ha assegurat que no tenen intenció de fer cap actuació similar, bàsicament, ha dit, perquè els veïns no ho han demanat. “Respecto als que creuen que no està bé, però aquí no hi ha cap debat social, la festa es vol i s’estima”, ha assegurat.

  L’alcalde ha volgut deixar clar que a Cardona no es produeix cap maltractament a l’animal “Seria el primer a no estar d’acord”, ha dit, tot afegint que si fos així “la tradició no justificaria que es mantingués”.