Cambrils celebra demà els 25 anys de la descoberta dels bronzes de la llosa

  Aquesta programació excepcional permetrà commemorar de manera festiva però rigorosa a la vegada els 25 anys de descobriment dels bronzes romans de la Llosa

  Aquests dies són de treball intens al jaciment de La Llosa per preparar l’activitat “Celebrem 25 anys dels bronzes de la Vil·la Romana de La Llosa” que es portarà a terme demà diumenge 21 de maig.

  Aquesta programació excepcional permetrà commemorar de manera festiva però rigorosa a la vegada els 25 anys de descobriment dels bronzes romans de la Llosa, avui exposats íntegrament al Museu Molí de les Tres Eres.

  La celebració consistirà en un complet programa de les 11 a les 14 hores amb activitats gratuïtes obertes a tots els públics i per les qual el Museu d’Història de Cambrils ha comptat amb la col·laboració especial del Festival Tarraco Viva.

  Els actes s’inclouen en l’edició 2017 del festival, que ha començat aquesta setmana i que traslladarà a Cambrils produccions pròpies amb grups de recreació de nivell internacional com són Ludi Scaenici i Septimani Seniores.

  El primer grup, procedent d’Itàlia, presentarà el seu espectacle “De música. La música a l’antiga Roma”, concert on s’escoltaran sons propis de fa 2.000 anys interpretats amb instruments construïts pel mateix grup, que són rèpliques dels localitzats en diverses excavacions arqueològiques d‘arreu.

  L’espectacle “Les legions baiximperials” donaran a conèixer com un Estat que ja no pot pagar els seus soldats està abocat a la desintegració. Veurem de la mà dels tarragonins Septimani Seniores com les antigues legions altimperials es van veure obligades a adequar-se als nous temps: el final de l’Imperi Romà.

  Abans, el matí haurà començat amb una visita teatralitzada a càrrec d’un personatge que vindrà del passat a donar-nos a conèixer com es vivia a la Vil.la fa dos mil·lennis, i gràcies a la col·laboració del Campus Extens de la URV, podrem escoltar l’arqueòleg Jaume Massó presentant l’origen de la descoberta de la Llosa l’any 1983. Per col·laborar amb el bon desenvolupament de l’acte, el Museu comptarà amb l’ajuda voluntària d’una vintena de persones coordinades per l’associació de veïns del Barri de La Llosa que any rere any s’impliquen en les activitats que es programen al jaciment per Tarraco Viva.

  Dia Internacional dels Museus

  Aquesta programació serà l’acte central de la celebració del Dia Internacional dels Museus a Cambrils, que també comportarà portes obertes al Museu Molí de les Tres Eres, a la Torre de l’Ermita, a la Torre del Port i al propi Jaciment de La Llosa durant el cap de setmana.

  El Dia Internacional dels Museus se celebra a tota Catalunya i compta amb la participació dels 13 museus registrats del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre: Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Pau Casals, el Museu Déu, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu d’Història de Cambrils, el Museu de Valls, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de Reus, el Museu d’Alcover, el Museu de Tortosa i el Museu de la Vida Rural.

  Aquesta xarxa territorial de museus es constituirà formalment al llarg del 2017, d’acord amb el què preveu el pla de museus i tal com ja han fet amb èxit els museus de les comarques gironines i els museus de les terres de Lleida i l’Aran. Les xarxes de museus són l’instrument de la Generalitat de Catalunya per articular les polítiques de suport als museus amb l’objectiu d’equilibrar la distribució de recursos al territori. Tenen un doble funció. La funció de foment, de suport econòmic directe als museus de la xarxa via subvencions per concurrència competitiva. I la funció cooperativa a través de la prestació de serveis conjunts i projectes mancomunats.