Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Les Borges Blanques canviarà la ‘Plaça de la Constitució’ per la ‘Plaça 1 d’octubre’

Està previst que la proposta s'aprovi per unanimitat al ple de dimecres

El Ple de les Borges Blanques té previst aprovar, aquest dimecres 28 de març, el canvi de denominació de la ‘Plaça de la Constitució’ pel de ‘Plaça 1 d’octubre’. Es preveu que sigui per unanimitat, amb els vots favorables de tots els regidors de CiU, ERC i la CUP, després d’haver obtingut el dictamen favorable de la Comissió Informativa de Governació, Cultura, Polítiques Socials i Ciutadania. Tal com ha declarat la regidora de Governació, Núria Palau, el canvi es fa “amb la voluntat d’homenatjar els valors democràtics de la nostra societat, mitjançant la commemoració del referèndum sobre la independència de Catalunya d’aquest darrer 1 d’octubre, després de mesos d’intensos contactes amb l’oposició i amb veïns i comerciants de la Plaça per consensuar el nom idoni”. Palau assegura que el nom oficial actual “no convencia gairebé ningú” i gairebé tothom l’anomenava ‘La Plaça’ o la ‘Plaça porxada’. De fet, no és la primera vegada que es proposa canviar el nom d’aquesta plaça.
La votació de dimecres, amb què es preveu iniciar el procés de substitució, permetrà posar fi a un llarg periple d’iniciatives dutes a terme en els últims anys per canviar la denominació d’aquest espai públic, ha explicat Palau. La CUP, ha afegit, ja va presentar una moció que demanava canviar la denominació d’aquest espai pel de ‘La Plaça’, que va ser aprovada a finals de 2011 amb l’abstenció de l’equip de Govern.

Un any i mig després, el juliol de 2013, i després d’escoltar els veïns i comerciants de la cèntrica zona borgenca amb opinions a favor i en contra, l’equip de govern va decidir organitzar una consulta popular perquè els 101 botiguers afectats poguessin decidir entre canviar el nom o mantenir l’actual, que va finalitzar amb un empat a onze vots. Amb aquest resultat, i tenint en compte que els historiadors locals defensen que el nom de ‘Constitució’ feia referència a la Carta Magna del 1812 i no a la del 1978, l’equip de govern va decidir va aparcar la qüestió fins fa uns mesos quan, arran dels darrers esdeveniments polítics i judicials succeïts, ha recollit la proposta de canvi però “introduint l’homenatge a la Democràcia, pel que va significar per a més de dos milions de catalanes i catalans l’1 d’octubre”, ha argumentat.

Una vegada aprovat inicialment, l’acord serà sotmès a informació pública per un termini de vint dies. Si transcorregut aquest període no s’ha formulat cap observació o suggeriment, aquest acord inicial quedarà aprovat definitivament, sense necessitat de nova aprovació definitiva, ha conclòs Palau

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Port de Tarragona arrenca la que es preveu com la millor temporada de creuers

Notícia següent

Conveni entre l’Ajuntament de VNG i el Consell Comarcal per millores a la Masia d’en Cabanyes

Notícies relacionades