Barcelona es prepara per a una nova sequera

Avatar photo

El govern municipal aprova un protocol d’actuació en què no es preveuen talls en el subministrament domèstic

La falta de pluja comença a preocupar i, per això, des de l’Ajuntament de Barcelona ja es comencen a preparar un conjunt d’accions per evitar quedar sense aigua. La primera fase del paquet d’accions començaria en les properes setmanes, si no plou, i consisteix bàsicament en una campanya de comunicació i les primeres mesures d’estalvi en les fonts ornamentals. Aquestes accions s’inclouen en la fase de prealerta 2 del protocol d’actuació per a risc de sequera amb què compta el govern local. De tota manera, el protocol no preveu talls de subministrament encara que la situació empitjori, però sí disminuir la pressió de l’aigua de les aixetes. A més, el regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, creu que l’escenari actual és “molt diferent” al de l’últim episodi de sequera que va afectar la ciutat, al 2008.
En cas que l’estat dels embassaments no millori de cara a l’inici de la primavera, s’aplicaria la fase d’alerta del protocol en què es limitaria el rec en jardins privats i es posarien també uns horaris per omplir les piscines. Per contra, des de l’ajuntament s’activarien un conjunt de mesures d’estalvi d’aigua que van des de la neteja de carrers amb camions cisterna omplerts amb aigües freàtiques a l’aturada de brolladors de les fonts ornamentals. Tot això comportaria un estalvi mensual del 3% de l’aigua que es consumeix a la ciutat.

D’altra banda, per controlar que aquestes mesures es compleixin en cas que s’hagin d’aplicar, des del govern confirmen que els cossos de la Guàrdia Urbana i dels Bombers de Barcelona estaran atents que es compleixi la normativa i es sancionarà a tots aquells qui la incompleixin.

De moment, una de les mesures clau per arribar més ben preparats en aquest nou episodi de sequera és la reducció del consum domèstic d’aigua, que a dia d’avui se situa als 107 litres per habitant i que, segons Badia, aquest és “un consum molt ajustat i molt envejable per a moltes ciutats europees”. D’altra banda, un dels factors que també ha ajudat a evitar les afectacions a privats és l’aposta que ha fet la ciutat per les aigües freàtiques. De fet, tot i que el subministrament d’aigua a l’àrea metropolitana prové en un 80% de les conques del Ter i del Llobregat, ja hi ha un 16% de l’aigua que ve del subsòl.

Més enllà d’aquesta aposta per les aigües freàtiques, Badia ha recordat que hi ha un pla de la Generalitat per aprofitar les aigües regenerades a l’àrea metropolitana, que consisteix en la reutilització de l’aigua a partir de processos de sanejament. De fet, el regidor de Presidència, Aigua i Energia ha assegurat que és un “projecte estratègic” i confia que de ben segur “es pugui aplicar a altres punts del territori català”, a banda de situar la ciutat en un àmbit d’economia circular.

Per tots aquests motius, Badia descarta que aquest estiu es pugui tornar a veure l’escena d’un vaixell que porta aigua potable a la ciutat, així com també enterra els projectes de transvasaments d’altres rius. Badia també descarta que aquest episodi de sequera pugui afectar al turisme per la poca influència que tindrà el protocol d’actuació en el consum domèstic d’aigua.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Treballadors de Cultura i del Museu de Lleida despleguen un llaç groc un mes després del trasllat de les peces a Sixena

Notícia següent

Presó preventiva per a un professor d’una escola de Gràcia per abusos sexuals i elaboració de pornografia infantil

Notícies relacionades