Barcelona limita l’accés dels senglars al menjar per reduir la seva presència en zones urbanes

  Es calcula que al parc de Collserola hi ha al voltant de 1.500 exemplars, tot i que la capacitat de càrrega no arribaria als 600 animals

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un paquet de mesures per limitar l’accés dels senglars al menjar per reduir la seva presència en zones urbanes, especialment en barris limítrofs amb el parc de Collserola, on s’estima que hi ha al voltant de 1.500 exemplars, to ti que la capacitat de càrrega del parc és de menys de 600. Des de l’Ajuntament s’ha elaborat un pla d’acció que inclou campanyes de sensibilització ciutadana fins a actuacions a l’espai públic com la instal·lació d’arquetes a les alimentadores de colònies de gats, el bloqueig de papereres i contenidors, la modificació d’algunes zones verdes per fer-les menys atractives per als senglars o el desbrossament de fins 60 hectàrees de sòl forestal entre Horta-Guinardó i Nou Barris com a efecte dissuasiu.
  L’àmbit d’actuació del pla contra el senglar és la franja compresa pels barris de muntanya limítrofs amb Collserola i els barris que formen part dels districtes de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris. Aquí es farà especial incidència als veïns i es demanarà ala ciutadania que no els alimenti ni alimenti la seva proximitat.

  El Comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament, Frederic Ximeno, recorda que el senglar és un animal salvatge i que cal treballar perquè romangui com a espècie salvatge autòctona al medi natural i s’impedeixi la seva presència a la ciutat. En aquest sentit, es recorda que en els darrers anys, la proliferació de senglar en zones urbanes ha anat acompanyat d’incidències.

  En aquest sentit, segons dades de la Guàrdia Urbana, l’any 2017 hi va haver 667 incidències relacionades amb els animals, 1.187 l’any 2016 i 757 el 2015. En cas de trobar-se’ls, l’Ajuntament recomana no tocar-los perquè hi ha risc de mossegada, no donar-los menjar i, especialment a les àrees de pícnic, tenir controlat el menjar. A la xarxa viària es recomana conduir amb precaució per evitar el risc de col·lisió.

  Segons l’Ajuntament de Barcelona, el senglar té prou menjar al bosc de Collserola però es veu atret a les zones urbanes per la facilitat per d’alimentar-se a través de contenidors, menjadores de gats, vegetació o papereres. És per això que també s’han previst accions orientades a dificultar-los l’accés a aquestes fonts d’alimentació.

  El pla d’acció del consistori preveu instal·lar arquetes a les alimentadores de les colònies de gats amb l’objectiu de limitar i evitar l’accés dels senglars al pinso per a gats. També es bloquegen papereres i contenidors a més de modificar el disseny d’algunes zones verdes i el desbrossament de seixanta hectàrees de zona boscosa per configurar un entorn poc atractiu per a l’animal.