Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Barcelona crea un protocol per actuar contra agressions sexuals en locals d’oci nocturn

Els locals celebren que s'ampliï la "responsabilitat" dels abusos de la víctima a "les sales" que estan "entrenades per detectar" agressions i "al públic que haurà de col·laborar"

 Sota el lema ‘No callem’ l’Ajuntament de Barcelona ha estrenat un protocol d’acció en contra de les agressions i assetjaments sexuals que hi ha en els locals d’oci nocturn i alguns festivals de la ciutat. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remarcat que és “un protocol pioner” que es basa en la formació dels treballadors dels locals per saber com actuar en cas de produir-se una agressió. Els locals membres d’aquesta primera fase d’aplicació han assegurat mostrar-se agraïts per comptar amb aquesta eina i consideren que amb aquest protocol “s’amplia la responsabilitat” i no només depèn de “si la víctima sap defensar-se o no”, ja que les sales estan “entrenades per detectar” agressions i “el públic haurà de col·laborar” en la denúncia de casos.
Part del protocol també és evitar mesures discriminatòries per sexe en l’entrada als locals, com per exemple “bonificacions en les begudes per a noies” o un “preu d’entrada diferent” segons el sexe, a banda d’utilitzar el mateix criteri en “el codi de vestimenta” tan en homes com en dones, tal com ha explicat la regidora de Feminisme, Laura Pérez.

A banda, els locals seleccionats també es comprometen a avaluar “les zones més fosques” dels locals on es podrien produir les agressions amb més facilitat i prioritzar-ne la vigilància. De tota manera, els nou locals que han signat el protocol asseguren que aquesta mesura ja la tenien en compte abans amb protocols de funcionament i seguretat interns.

L’alcaldessa ha destacat que amb aquest protocol, Barcelona “diu ‘No callem’ davant de cap assetjament” perquè si s’aconsegueix una ciutat “lliure de violència masclista” no només hi “guanyaran” les dones, sinó també “els homes” perquè hi haurà una ciutat “més justa, més lliure i més democràtica”.

El responsable de la sala Razzmatazz, Lluís Torrents, ha assegurat que “hi ha molta feina per fer” però que cal que siguin “els homes” qui reflexionin “sobre les accions que fan”, ja que ha apuntat que són “els homes” qui produeixen “les agressions, les violacions i els assetjaments”.

A banda de les nou sales que formen part del protocol, també s’hi han adherit tres festivals que tenen lloc a la ciutat de Barcelona. En aquest cas, la regidora Laura Pérez assegura que “s’ha adaptat” el protocol al context de cada festival, ja que els espais són diferents i les situacions també.

Els tallers de formació per als treballadors dels locals d’oci nocturn consisteixen bàsicament en saber què és una agressió, com atendre les víctimes, detectar qui pot ser l’agressor i acompanyar a la víctima explicant quines mesures pot prendre després d’haver patit l’agressió sexual, com per exemple presentar una denúncia a la policia, però sempre respectant la voluntat de la víctima.

L’Ajuntament de Barcelona vol sumar més locals en adoptar aquest protocol, però també anima a altres ciutats a adaptar-lo. El protocol està pensat perquè també es pugui atendre a homes que siguin víctimes d’agressions sexuals produïdes per altres homes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Consell Comarcal del Garraf publica la guia de l’oferta educativa 2018-2019

Notícia següent

El dispositiu de seguretat del Mobile World Congress incorpora drons per primera vegada

Notícies relacionades