Barcelona baixa en un 95% l’oferta il·legal de pisos turístics

Avatar photo

Des de 2016, s'han reduït de 5.875 a 272 els anuncis d'habitatges d'ús turístic il·legals

 El pla de xoc contra els habitatges d’ús turístic que operen sense llicència, vigent des de juliol de 2016, ha permès la reducció de 5.875 a 272 dels anuncis sense número de llicència obligatòria a Internet i ha dictat 4.900 ordres per acabar amb l’activitat de pisos il·legals a la ciutat de Barcelona. L’Ajuntament ha constatat que 1.171 pisos que abans operaven il·legalment s’han recuperat per al parc d’habitatge residencial de la ciutat, ja sigui amb nous contractes de llarga durada o com a residència del propietari. L’augment de recursos tant humans com tècnics ha fet possible analitzar més de 17.000 domicilis anunciats en 140 plataformes web i imposar 6.453 sancions.
Des del consistori asseguren que l’aplicació de les sancions previstes per la llei, l’augment de la inspecció i detecció i l’ús d’eines tecnològiques com l’aranya web han contribuït a la davallada d’una activitat que havia “proliferat de manera descontrolada”.

L’Ajuntament també considera important la feina conjunta amb les plataformes web per tal d’adequar la seva oferta a la normativa. Un dels principals fronts en què s’ha actuat és la publicitat a través d’Internet, on les plataformes han d’obligar que cada anunci contingui número de Registre de Turisme de Catalunya (RTC), tal com ho estableix la llei catalana.

Així, a finals de 2018 només constaven 272 anuncis sense número de llicència obligatòria, una baixada del 95% respecte als 5.875 de finals de 2016. Els serveis municipals han seguit molt de prop l’evolució de l’oferta i les noves publicacions de pisos sense les dades corresponents per tal que s’anessin retirant. En total, s’han analitzat 17.000 domicilis anunciats en 140 webs diferents.

En quant a les sancions i evolució dels expedients, des de 2016 fins a finals de 2018, s’han obert 13.014 expedients disciplinaris i s’han imposat 6.453 sancions, cinc vegades més respecte al període 2014-2016, quan hi va haver 2.556 expedients i 1.001 sancions.

No obstant això, des de l’Ajuntament recorden que encara no hi ha una regulació en l’àmbit de lloguer d’habitacions i/o del lloguer de temporada que facilita que l’ofertant fraudulent amagui una oferta turística no evident darrera d’alguna d’aquestes modalitats.

Paral·lelament, l’Ajuntament està participant activament en un grup de pressió amb altres ciutats europees com Amsterdam, Berlín o París per reclamar a la Comissió Europea que garanteixi l’eficiència del control i la regulació del lloguer vacacional i l’enfortiment del poder de negociació amb les plataformes digitals en el marc de les actuals directives europees de competència, comerç electrònic i consum.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Junts per Lleida dona el tret de sortida de la campanya electoral

Notícia següent

L’Aula Municipal de Teatre de Lleida és guardonada per la Jove Cambra Internacional

Notícies relacionades