Balanç positiu de la participació del Port de Tarragona a Fruit Attraction

  Fruit Attraction és una de les fires més importants del sector fructícola a Europa. Els representants del Port han mantingut contactes amb armadors i empreses d’exportació i importació

  Balanç més que positiu de la participació del Port de Tarragona a la fira Fruit Attraction, una completa oferta logística per al moviment, emmagatzematge i manipulació de productes hortofructícoles, que s’ha celebrat a Ifema del 18 al 20 d’octubre. La delegació de Tarragona ha estat encapçalada pel president de l’APT, Josep Andreu, i ha aprofitat aquests dies per mantenir contactes amb armadors, empreses d’exportació i importació i operadors logístics del sector.

  El Port ha estat present a la fira amb un estand dintre de l’espai de Puertos del Estado que, sota el títol de “Connecting the world to fresh food”, ha acollit 13 autoritats portuàries més.

  Des del Departament Comercial s’apunta que “és molt important que estiguem presents en aquesta cita anual perquè, d’entre tots els ports espanyols, el de Tarragona juga un paper molt important en el sector fructícola. Tenim una terminal molt preparada, amb una capacitat i un pes molt important”. Per la seva banda, Josep Andreu ha destacat “la importància d’aquestes fires amb un doble objectiu: donar suport als operadors del Port i potenciar aquest tipus de tràfic, a més de captar nous operadors i millorar els tràfics en la línia estratègica de diversificació que estem duent a terme des de fa anys”.

  Creixement d’aquest tipus de tràfic a Tarragona

  El tràfic de fruites i verdures està assistint a un important creixement al Port de Tarragona. El 2016 es va tancar amb resultats de tràfic de productes fructícoles superant les 170.000 tones, un 6,1% més que durant l’any anterior, amb especial protagonisme dels kiwis, principalment de Nova Zelanda, i de les pinyes i els plàtans, que arriben procedents de Costa Rica i Colòmbia.

  Pel que fa a xifres espanyoles, durant el 2016 van passar pels ports de l’Estat 8’5 milions de tones de fruita, hortalisses i llegums. D’aquesta quantitat, prop del 60%, 4’9 milions de tones, corresponen al tràfic import-export, xifra que converteix a Espanya en el principal subministrador d’Europa d’aquest tipus de productes.

  El Port de Tarragona és un sòlid referent internacional que ha aconseguit un progressiu posicionament en el rànquing de ports espanyols, consolidant els bons resultats tot i el context econòmic. La localització estratègica al sud d’Europa ha contribuït a reforçar les relacions internacionals, especialment en la importació de fruita, consolidant-se com a port d’entrada per a la fruita tropical a la Península Ibèrica. Alhora, per donar sortida al tràfic hortofructícola, el Port de Tarragona compta amb unes infraestructures i uns serveis intermodals que el converteixen en la millor opció de la Mediterrània per a la distribució cap a la Península i Europa.

  L’oferta de serveis es concreta amb un ampli i modern Punt d’Inspecció Fronterera (PIF), amb totes les seves instal·lacions homologades per a l’entrada de fruites a la UE. També compta amb controls de qualitat específics, controls de temperatura, sistemes de seguiment de càrregues via RF i una gran varietat de serveis logístics de valor afegit.

  La infraestructura portuària tarragonina disposa de dues àrees dedicades exclusivament al tràfic de fruita, amb rampes ro-ro, una línia d’atracament de 350m i 230m respectivament i uns calats de 8,50m i 10,50m cada un. En total, la terminal de fruita compta amb 100 connexions per a contenidors reefer i disposa de 12 naus refrigerades –a només 50m del moll- amb una capacitat de 20.000m2, apta per a 170.000 palets de productes.