‘Avis i àvies per la llibertat’ denuncia la vulneració dels seus drets fonamentals

  El col·lectiu recull signatures contra la prohibició de manifestar-se per la llibertat dels presos i per la defensa dels Drets Humans

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Membres del col·lectiu 'Avis i àvies per la llibertat' recollint signatures de suport i repartint un manifest adreçat al Síndic de Greuges perquè analitzi el seu cas. Fotografia: ACN
  Ni per la llibertat dels presos ni per la defensa dels Drets Humans. La Junta Electoral Provincial de Tarragona no permet les concentracions del col·lectiu ‘Avis i àvies per la llibertat’ de Reus en campanya electoral. Per això, el col·lectiu, que des del 7 de novembre es concentra cada dia a la plaça del Mercadal de Reus, assegura estar “absolutament decebut” amb la prohibició per part de la Junta Electoral a que es manifestin. A finals de novembre, aquest ens els va prohibir manifestar-se per demanar la llibertat dels presos polítics i, després que canviessin el seu lema, dilluns els va comunicar que tampoc es podien concentrar per la “defensa dels Drets Humans”. Tot i això, els avis i àvies continuen acudint cada dia al davant de l’Ajuntament amb llaços i bufandes grogues, però sense exhibir cap pancarta ni fer cap tipus de proclama.

   “Hem hagut d’acatar-ho i no ens manifestarem, però sí mantindrem la presència individual a la plaça amb els símbols com el mocador de color groc, no exposarem pancartes, no farem crits i no cantarem”, explica a l’ACN Josep Sierra, una de les persones participants. El col·lectiu diu que no entén la prohibició de la Junta i recorda que no pertany a cap partit ni entitat. “Estem absolutament decebuts. Som gent individual que venim a defensar els drets humans i la llibertat de gent que considerem presos polítics. No podem entendre per què dimonis no ho podem fer”, afegeix Sierra. Com ell, una altra de les participants, Anna Barrabés, considera que tot plegat “no és just” i que la prohibició de manifestar-se pels Drets Humans està “fora de lloc”.

  Arran de la notificació que van rebre dilluns de mans dels Mossos d’Esquadra, que acudeixen puntualment a la plaça del Mercadal per supervisar les concentracions, els avis i àvies han decidit passar a l’acció i han engegat una recollida de signatures. També faran arribar el seu cas a l’oficina del Síndic de Greuges, que dilluns visitarà la capital del Baix Camp. Ho hauran de fer, però, individualment mitjançant una carta que han redactat per a l’ocasió i de la qual aquest dimecres n’han repartit més d’un centenar de còpies.
  La nota demana al Síndic que analitzi el seu cas i que dirimeixi si s’han conculcat els seus drets. El col·lectiu sosté que el dret de reunió i de llibertat d’expressió estan protegits “amb una doctrina consolidada” pel Tribunal Constitucional espanyol, també durant processos electorals. A més, defensen que la seva reivindicació “no és exclusiva d’un sol partit, ni de votants d’opcions independentistes i, ni tan sols, catalanes”.