Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Augmenten les xeringues al Raval al juny i juliol, però a l’agost, descendeixen

Avatar photo

L'Agència de Salut Pública ho relaciona amb un canvi d'ubicació dels punts de venda de drogues procedents de La Mina

L’Ajuntament de Barcelona ha detectat un augment del nombre de xeringues recollides als carrers del Raval en els mesos de juny i juliol d’aquest any, però la quantitat ha baixat a l’agost. La comissionada de Salut del consistori, Gemma Tarafa, ha apuntat que fins ara les xifres es movien en les mil i pico xeringues al mes, però en els dos primers mesos de l’estiu van passar de les 2.000. Tarafa ha recordat que s’han més que doblat els educadors al carrer per convèncer els consumidors que es desplacin a la Sala Baluard a punxar-se, unes instal·lacions que també han ampliat el seu horari d’obertura precisament per aquest repunt del consum al carrer. L’Agència de Salut Pública de Barcelona relaciona aquest augment al Raval amb un canvi d’ubicació dels punts de venda de drogues després de la gran batuda a La Mina de finals del 2015. “Veiem les xeringues on es punxen, i es punxen a prop d’on compren”, ha argumentat Maribel Pasarín, directora de l’Observatori de Salut Pública de l’Agència.
Tarafa ha insistit que el nombre de xeringues al carrer a la ciutat ha disminuït molt en els últims anys, i ha apuntat que si l’any 2004 se’n recollien 156.000, fins al mes d’agost d’aquest any s’han comptat unes 16.000. De mitjana, la xifra ha passat de 14.000 mensuals a prop de 2.000.

La comissionada ha apuntat que cal tenir una mirada global de tots els districtes, tot i que el govern municipal està actuant per abordar el repunt del Raval amb més educadors i també amb un horari ampliat de la Sala Baluard. Ara bé, ha recordat que aquí cal “molta col·laboració de la Generalitat, que és la responsable de la lluita contra la venda de drogues”.

En la mateixa línia, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha constatat les dificultats que tenen perquè el consum es produeix en pisos privats que estan buits, i per això l’Ajuntament només pot contactar amb els seus propietaris perquè siguin responsables dels seus immobles. De fet, el nombre d’usuaris de la Sala Baluard ha baixat, el que indica que els usuaris estan consumint en altres espais.

Des de l’Agència de Salut Pública, Maribel Pasarín ho ha atribuït als canvis en el mercat de la venda de drogues. Ha explicat que potser abans no es comptabilitzaven tantes xeringues perquè hi havia un focus de venda important a La Mina, que no és Barcelona ciutat, i en canvi ara hi ha hagut un moviment cap al Raval per part dels venedors, el que fa que també es moguin la resta d’indicadors.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor en caure des d’un setè pis d’un edifici en construcció a l’Hospitalet de Llobregat

Notícia següent

Antifrau i Ajuntament de Barcelona uneixen esforços en la lluita contra la corrupció

Notícies relacionades