fbpx
Dilluns, 26 de febrer de 2024
És notícia

Augmenten gairebé un 10% les denúncies per violència masclista a Catalunya

Avatar photo

En una roda de premsa en motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l’eliminació de la violència contra les dones, els Mossos d’Esquadra han manifestat que les denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella a Catalunya i les detencions han augmentat al voltant d’un 10% respecte al 2022.

Fins al 31 d’octubre, catorze dones han mort assassinades per violència masclista. Tretze en mans de les seves parelles/ exparelles i una va ser assassinada en l’àmbit familiar. Cap tenia vigent una mesura judicial ni policial de protecció.

Els principals delictes denunciats en l’àmbit de la violència de gènere han estat: el delicte de maltractament en l’àmbit de la llar (36,8%), el d’amenaces (22,8%), el de trencament de condemna (14,3%) i el de violència física/ psíquica habitual en l’àmbit familiar (8,3%).

El trencament de condemna ha incrementat en un 17,6% respecte al mateix període de l’any 2022. És un dels delictes amb més reincidència: en els darrers cinc anys, un 34,7% dels autors va realitzar entre dos i cinc trencaments de condemna i un 4,4% més de sis.

Imatge de la roda de premsa.

Actualment, hi ha 80 mesures de control telemàtiques acordades judicialment a autors de violència de gènere. Aquest és un mecanisme que facilita la informació immediata a la policia d’un incompliment de la mesura acordada.

Augmenten un 11,8% els seguiments que els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) han realitzat enguany a dones que han patit violència masclista en l’àmbit de la parella. Actualment, n’hi ha 9.863 que tenen una mesura judicial de protecció o de Fiscalia vigent.

S’han detingut/investigat 12.140 autors de delictes en l’àmbit de la violència de gènere, dels quals 131 són menors d’entre 14 i 17 anys.

Enguany, un total de 13.278 dones han denunciat ser víctimes de violències masclistes en mans de les seves parelles o exparelles. Les víctimes menors, que representen un 4,4% de la totalitat, baixen un 4,1% respecte al 2022.

El nombre de sol·licituds d’ordre de protecció recollides en el marc d’un atestat policial incrementen un 4,6% respecte a l’any anterior. 109 dones en situació de risc (mitjà, alt i molt alt) tenen actualment una protecció policial.

Els Mossos d’Esquadra ha fet 1.153 presentacions/col·loquis en l’àmbit de la violència masclista amb un total de 32.905 assistents. El 60% de les presentacions s’han realitzat a menors i joves d’entre 12 i 21 anys d’edat.

Així, doncs, la plaga que representa la violència masclista no tan sols s’ha aconseguit frenar sinó que ha augmentat un 10% en el període d’un any. Només amb l’esforç de tothom, denunciant els casos de maltractament i ajudant amb les víctimes, podrem aturar aquest drama social.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Barcelona multarà els que portin el gos deslligat fora dels espais i horaris establerts

Notícia següent

Es troba un veler a la deriva a Tarragona amb tres persones a bord

Notícies relacionades