Arriba a Tarragona la Primavera més musical

Des d’aquest mes de març i fins al juny es programen espectacles que nodreixen el calendari des les arts escèniques de la ciutat, juntament amb la programació estable municipal

A poques setmanes de l’arribada de la primavera, les entitats culturals de Tarragona engeguen i impulsen nous cicles musicals que integren la “Temporada de Teatres de Primavera”, una iniciativa que omplirà de música diversos espais de la ciutat.  Des d’aquest mes de març i fins al juny es programen espectacles que nodreixen el calendari des les arts escèniques de la ciutat, juntament amb la programació estable municipal. La consellera de cultura, Begoña Floria, ha destacat que aquesta oferta cultural “fa sumar a la ciutat” i que “la frase a Tarragona no es fa mai res, ha desaparegut de l’ideari col·lectiu”. A més, Floria ha destacat i agraït la tasca de les entitats que ho fan possible perquè així existeixi “una oferta cultural

El tret de sortida arribarà el proper dia 3 de març i l’encarregat de fer-ho serà l’Orfeó Català, en una actuació que se celebrarà al Teatre Tarragona en en cicle de Música Sacra impulsat per Joventuts Musicals. Això no obstant, la Catedral de Tarragona també acollirà el mateix cicle de Música Sacra. Ho farà amb els concerts del Cor de Cambra Femení i el de Setmana Santa.

Als mesos de maig i juny, la Catedral també serà escenari del XIV Festival de l’Orgue. Jordi Vergés, director del festival, ha afirmat que esperen poden col·locar les grans portes de l’orgue perquè la façana de l’instrument, d’aquesta manera, quedi enllestida. Vergés ha destacat que aquest cicle “hi haurà prestigiosos i reputats organistes”, i és que un d’ells serà Joan Paradell, organista titular de la Cappella Pontificia “Sistina” del Vaticà.

Un dels altres cicles, “Música per a tothom” -un cicle ja consolidat al calendari cultural de la ciutat- estarà impulsat per Joventuts Muiscals i es farà a l’Auditori de la Diputació de Tarragona. Entre les activitats que destaquen d’aquest cicle és l’homenatge a Telemann.

Una de les novetats d’enguany és “El Cor a la Veu”, un cicle de cant coral impulsat pel cor InCrescendo que enguany celebra el seu desè aniversari. David Allué -el seu president- ha destacat que l’objectiu ha estat “donar visibilitat a la ciutat de la gran quantitat de corals que hi ha a la ciutat”, com a prova d’això, ha estat el fet d’involucrar als 24 cors no professionals que hi ha de la ciutat. L’Aula Magna de la URV serà l’escenari d’aquests concerts. Se’n faran un total de 12 i a cada concert, hi haurà dos cors, “agrupades per estils musicals”, segons Allué. El dissabte dia 2 de juny, al Teatre Tarragona, es farà el gran concert: les 24 corals cantaran juntes a la vegada i que segons Allué es tracta “d’un format inèdit, mai s’ha fet a la ciutat”. S’hi aplegaran més de 500 persones, entre cantaires i músics.

Per l’altra banda i pel que fa a la música contemporània, hi haurà una segona edició del Festival Ja Veus -que salta a celebrar-se a la primavera- i portarà a Tarragona protagonistes com Roger Mas, Mazoni, El Petit de ca l’Erill, entre d’altres.

Al Magatzem continuen els cicles de Jazz, folk i dansa que impulsa la conselleria de Cultura i que apropen al públic les arts escèniques amb espectacles de petit format. Els tres cicles ofereixen una mostra de cada gènere amb propostes actuals i contemporànies. Les propostes es complementen amb la programació de petit format que ja tenen en marxa la recent estrenada Sala Trono – Armanyà i la Cooperativa Obrera Tarraconense.

Pel que fa la temporada estable, s’han programat 26 espectacles, 24 es realitzaran al Teatre Tarragona, la Passió segons Sant Joan es podrà veure a la Catedral i el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona al Teatre Metropol. Entre els noms més destacats, pujaran a l’escenari del Teatre Tarragona la producció del TNC Frankenstein, amb Joel Joan i Àngel Llàcer, Cyrano amb Lluís Homar i Moby Dick protagonitzada per Josep Maria Pou.

Les entrades estan disponibles al web de Teatres Tarragona i a les taquilles del Teatre Tarragona, a la Rambla Nova, 11.