Antonio García: “El patinet elèctric, la Vespino del segle 21”

  Imatge d'Antonio García. (Cedida)

  La finalitat de fer una regulació de l’ús dels denominats VMP (Vehicles de mobilitat Personal) dintre de la nostra ciutat, es un d’aquells temes dels que crec que s’ha de parlar. Per aquest motiu,  a través d’aquest article d’opinió, vull dir el que penso i  traslladar-lo en la meva condició de portaveu de la Xarxa Vendrellenca, per que va ser fruit dels debats interns de la nostra taula de treball,  van arribar a la conclusió, fa un any que havien de presentar una proposta de regulació, que aquest mes de setembre ens presenta en el nostre nom Podem Vendrell.

  Abans de començar a parlar de les raons per les quals crec que s’ha de fer una regulació en aquesta matèria, explicaré una petita vivència de quan jo tenia setze anys, que ús portarà a entendre una mica la meva opinió personal.  El meu amic Rubén va marxa una tarda de dissabte de la discoteca on estaven a Barcelona, amb la seva Vespino,  cami de la seva casa. Va agafar el carrer Sepulveda tot dreta, i va parar al primer  semàfor, que no el deixava passar per que estava en vermell. La fatalitat va ser que un vehicle li va donar un cop a la roda de darrera estant parat,  amb tanta mala sort,  que ell va caure amb la seva moto de costat, el cop el va deixar inconscient al carrer. Va venir una ambulància,  que se’l va portar a l’hospital Clínic de Barcelona. A l’endemà ens va assabentar del que havia passat, donat que en aquells dies no hi havia mòbils ni wassap, i vaig anar a l’hospital a veure com estava, quan vaig arribar, acabava de morir, un coàgul al cervell,  producte de cop al cap el va matar. El meu amic Rubén tenia setze  anys, va morir per que no portava el casc posat.

  Aquesta petita historia posa de manifest l’ importància de portar el casc posat quan vas circulant amb moto on en qualsevol aparell que vagi a velocitat considerable, per la nostra pròpia seguretat.  Suposo que com aquest a tots ens ve al cap  de la nostra etapa adolescent, que podríem posar com exemple del que jo vaig viure als setze anys. Per aquest motiu, quan veig algú pujat a un VMP, sense casc, quan el veig circulant per als nostres carres i espais per a vianants sense cap control, conscient que no existeix normativa que ho reguli,  penso que hem de trobar una solució, per regular i  donar seguretat a la gent que camina per als nostre carres,  als conductors  de la resta de  vehicles i al dels propis  VMP.

  Pel que fa a la part tècnica, en matèria normativa,  la Direcció General de Tràfic  a traves de  a traves de la seva instrucció  16/V124 de la Direcció General de Tràfic de 3 de Novembre de 2016 sobre l’ ús de VMP, posa sobre la taula una regulació molt poc desenvolupada, que entre d’altres cosses determina que al no ser un vehicle de motor, no ha de portar llicencia per circular o no es obligatori tenir un segur de responsabilitat civil. No obstant obra la porta a que cada ajuntament  a fer la seves   regulacions a traves de normativa pròpia que abasti tots els aspectes que deixa sense regular a traves d’aquesta instrucció. Això ha generat que les grans ciutats com Barcelona, Lleida, Valencia  Madrid, o Sevilla, per citar algunes,  tinguin normativa pròpia i que d’altres es limitin a  no tenir-ne cap.

  Qui també es va pronunciar en aquesta matèria va ser el Sindic de Gregues e Catalunya en el seu informe de convivència urbana de l’any 2017, ja advertia  que els VMP cada vegada s’utilitzen mes con a mitjans de transport, tot i que no estan regulats dintre del codi de circulació ni la normativa de transit.  Per aquest motiu diu en aquest apartat. “Cal que se’n reguli l’ús a les ciutats, atès que envaeixen l’espai físic dels vianants i poden afectar la seva seguretat de manera similar a qualsevol vehicle”.

  Pel que fa al Vendrell, ens trobem que no tenim  cap regulació,   mentre que  per als nostres carrers VMP circulant per tot arreu, i el que esta passant, es que es posa en perill la seguretat de tots. Per aquest motiu que des de la Xarxa Vendrellenca hem presentat al ple de setembre un proposta que ens presenta Podem Vendrell en el nostre nom,  per regular-lo al municipi aquesta matèria. Esperem i confien tenir el recolzament de tots els grups del ple municipal, per que tots hem de poder gaudir de l’espai públic amb seguretat.

  Antonio Garcia Leal