Alfons Garcia: “La remodelació de la Via Augusta canviarà la imatge del centre econòmic”

Avatar photo

El municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant compta amb una situació geogràfica privilegiada que el fa un atractiu turístic de primer nivell. A banda del turisme, el poble també s’ha caracteritzat per l’àmbit energètic. Primer, amb les centrals nuclears a Vandellòs i, posteriorment, per la seva aposta a l’hora de transformar-se en un referent d’energies renovables. El seu alcalde, Alfons Garcia, parla en aquesta entrevista a La Ciutat sobre la temporada turística, l’emmagatzematge dels residus nuclears, les iniciatives en renovables i els principals projectes del municipi.

Quines són les previsions per aquest estiu per fi al 100%?

Les previsions són molt bones perquè crec la gent té ganes de generar activitat a l’aire lliure i sortir. A més, al nostre municipi hi ha una societat civil molt activa que organitza actes culturals, festius, esportius o de qualsevol índole. S’ha tractat de fer una sèrie d’inversions a les platges i als equipaments. Per la Festa Major de Sant Pere també hem obert uns espais on fer-se un photocall amb unes postals perquè recordin i identifiquin el poble amb les seves vacances. D’altra banda, hem ficat unes lletres amb el nom del poble al passeig marítim, el logo de turisme i una petita escultura del David Callau.

De cara a l’estiu, estreneu una nova àrea de caravanes que amplia el tipus de visitants que acolliu.

L’àrea d’autocaravanes ha tingut una gran acceptació en aquest tipus de públic majoritàriament sènior que contribueix a arrencar la temporada. A l’estiu, per afavorir la rotació hem aplicat un temps màxim per estar-hi i així no és una competència directa.

Abans de l’arribada de la temporada estival, vau organitzar el Mundial de Trial. Com ho valora?

Va tenir molt bona acollida. Poder fer aquests esdeveniments esportius de gran entitat és un repte. Ja teníem l’experiència el 2015 amb el Trial de les Nacions, que havia deixat un bon regust. Hem sigut capaços de fer una prova amb què esportistes, organitzadors i veïns han quedat molt satisfets. Esportistes de primer nivell han pogut gaudir del nostre entorn i, a més, vam posar el padock a primera línia del mar. L’èxit ens encoratja a fer aquest tipus d’actes.

Darrerament, s’han anunciat dues noves línies directes de bus a Reus i Tarragona. En quin estat es troba la mobilitat dins del municipi i amb l’entorn?

En la mobilitat interior, tenim un transport públic municipal propi per vincular tots els nuclis de població. El problema del transport exterior era que ens vinculava tant sí com no amb un transbord a Cambrils i era un model una mica caducat. Aleshores, existia una demanda de mobilitat per anar a Reus o Tarragona amb més celeritat. Havíem demanat amb l’Ajuntament de Mont-roig un accés directe als principals centres atractius tant a Reus com a Tarragona. Són bàsicament dos: el món educatiu i el sanitari. Aquestes demandes van ser escoltades i només s’ha de fer algun reajust horari. És una competència pel transport privat. Ara treballem amb Mont-roig un transport intern intramunicipal que enforteixi aquests vincles amb tots els centres. La idea és lligar Vandellòs, L’Hospitalet i Mont-roig.

A l’última entrevista amb La Ciutat comentava que el municipi volia ser referent en energies alternatives. Com ho impulseu?

En l’àmbit de les energies renovables, hem anat fent els deures. Més enllà de la primera caldera de biomassa de la Diputació, n’hem posat una a Vandellòs completament pública a l’escola. A més, a la platja hem col·locat plaques fotovoltaiques que abasteixen tots els edificis municipals. A dia d’avui, estem treballant per construir una comunitat energètica al polígon industrial. La idea seria que, a través d’una empresa 100% municipal, puguem ser proveïdors d’energia. A partir d’aquí, si funciona, podem replicar aquest model a altres àmbits.

El debat sobre els magatzems temporals de les nuclears està molt actiu. Què han proposat a l’Estat?

Recentment, ha entrat al congrés el setè pla de residus radioactius i l’Ajuntament ha presentat al·legacions. El que dèiem és que entenem que els magatzems temporals tenen raó de ser a les instal·lacions nuclears mentre hi hagi el funcionament de les mateixes o es produeixi el seu desmantellament, però no poden quedar al territori sense que hi hagi activitat a la planta. Per tant, demanem que, quan s’acabi el funcionament, hi hagi una solució definitiva que sigui un magatzem geològic profund.

En el cas concret de Vandellòs, el que volem és que no ens deixin tres magatzems. Un vinculat a Vandellòs I perquè volen recuperar una part dels residus que hi ha a França. Un segon perquè volen que Vandellòs I entri en un procés de desmantellament i passi del nivell 2 al nivell 3. I un tercer magatzem a Vandellòs II. Això no pot succeir perquè deixen l’emplaçament hipotecat amb aquests tres magatzems. És necessari que hi hagi una solució definitiva i no ens deixin els recursos de forma indiscriminada.

Quina rebuda tenen les propostes?

El Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico rebrà les al·legacions de tothom i en funció d’això farà una projecció. El que volem fer entendre és que la solució ATC no val perquè porten molt de retard. El van concebre fa 35 anys, l’any 2011 van decidir que seria a Villar de Cañas i continua sense haver-hi magatzem. No val la pena perdre el temps amb solucions temporals.

La residència de gent gran o la remodelació de la Via Augusta són alguns dels projectes amb major pressupost dels últims comptes. Quines previsions hi ha per l’últim any de mandat?

Tancarem amb optimisme perquè és el moment de dur a terme grans projectes. En el cas de la Via Augusta, esperem que pròximament estigui completada la primera fase. Estem contents perquè canviarà la imatge del centre econòmic de l’Hospitalet de l’Infant. Amb relació a la residència, les obres s’adjudicaran en breu. A més, tenim altres projectes de carril bici i de transició energètica. Esperem concretar-ho perquè els projectes triguen molt de temps en l’àmbit administratius i els veïns els han de visualitzar.

La guerra d’Ucraïna ha endarrerit algun altre projecte?

La Via Augusta no s’ha vist afectada, però el concurs de remodelació d’una zona central esportiva i de lleure va quedar deserta i la van haver de treure una altra vegada. Esperem que aquests elements externs no pertorbin el funcionament del nostre municipi.

Plantegeu el canvi de model de recollida de residus a algun com el porta a porta?

Aquest mandat la idea era passar-ho al porta a porta. Com a mínim a bona part del municipi. De fet, fa 4 anys que el fem a Masriudoms i dos a Masboquera amb recursos propis. El servei el tenim delegat a l’empresa comarcal i enteníem que eren ells qui havien de fer aquest esforç perquè no podem duplicar el servei. Durant les temporades estivals, també passem a buscar la brossa cada dia als grans productors com hotels o restaurants. El que es troba ara l’empresa comarcal és la manca de materials que està endarrerint la implementació del porta a porta. Aquest és el model que hem d’incorporar de forma progressiva.

Com vol que recordin aquest mandat els seus ciutadans?

La prioritat han estat la salut de les persones i pal·liar els efectes socials i econòmics derivats de la pandèmia. Si d’alguna cosa es caracteritza el nostre municipi és que la incidència no ha estat elevada i el món de l’economia ha estat sempre acompanyat de l’Ajuntament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Nova ruta a Andorra la Vella per crear dinàmiques de grup

Notícia següent

VÍDEO: Apunyala a diverses persones en un bar

Notícies relacionades