Admet que va matar a ganivetades una noia en una tenda de campanya a Tarragona

  L'acusat, pero, ha negat que l’agredís sexualment

  L’acusat de matar la jove tarragonina Meritxell Vall en una tenda de campanya l’any 2015 a Tarragona, Stanislav R., ha reconegut que la va agredir amb un ganivet en el judici que ha començat aquest dimecres a l’Audiència de Tarragona. El processat ha explicat que, la nit del 9 d’octubre, van mantenir relacions sexuals consentides, però que en acabar ella va començar a plorar i li va dir que el denunciaria a la policia. Aleshores, l’acusat ha dit que va entrar en “pànic” perquè mai no havia tingut problemes amb la justícia i ha admès que li va clavar diverses ganivetades al cap i a l’esquena. Stanislav R. ha afegit que no recorda gaire els fets perquè anava “molt begut” i es trobava sota els efectes de la marihuana. També ha assegurat que no tenia intenció de matar-la i que en cap cas la va intentar violar. Precisament, la confirmació del delicte sexual determinarà l’aplicació o no de la pena de presó permanent revisable, tal com demana la fiscalia. Per primer cop, la fiscalia de Tarragona ha sol·licitat aquesta figura delictiva pel presumpte assassinat de la noia, a més de cinc anys de presó per una temptativa de violació.
  L’acusat vivia en un campament situat a una distància d’un quilòmetre de l’assentament on s’havia establert Meritxell Vall, de 32 anys, proper al camp del Nàstic. Segons ha relatat davant els magistrats, es coneixien per un amic en comú i es veien sovint per la zona o per la ciutat. Stanislav ha afirmat que la noia “sempre caminava despullada” per la zona i que aquella nit, en què ell anava begut i drogat, van mantenir relacions sexuals “normals i corrents”.

  “Jo no la vaig obligar a res”, ha defensat el jove responent a la preguntes de la fiscal. També ha negat que desvestís a la noia per la força. El processat ha detallat que, al cap d’una estona, la víctima va sortir de la tenda, va començar a plorar i a cridar i que “ho denunciaria a la policia”. Preguntat per com va interpretar ell aquesta reacció, el processat ha manifestat que ella li va dir que mantenir relacions sexuals amb ell “havia estat un error”.

  L’individu, que té 35 anys i és d’origen eslovac, ha argumentat que va sentir pànic de les conseqüències legals que això li podria haver suposat, per la qual cosa va agafar un ganivet d’entre els estris de cuina que ella guardava i la va agredir almenys “dues o tres vegades”, sense poder recordar quantes amb precisió. “Tenia tant pànic que no sabia què fer, però no la volia matar”, ha defensat. Segons el seu relat, tots dos van caure a terra i ella va perdre el coneixement, per la qual cosa la va dur fins a la tenda, la va tapar amb un sac de dormir o una manta i se’n va tornar al seu campament.

  A preguntes del ministeri fiscal, el processat ha explicat que sabia que la noia estaria al campament aquella nit perquè s’havien vist durant el matí. Tot i això, ha dit que desconeixia que estaria sola perquè solia haver-hi gent estrangera “que viatjava”. L’home ha negat una vegada i una altra que l’hagués intimidat prèviament amb una arma per mantenir relacions sexuals, tal com sosté l’acusació pública. També ha confirmat que aquella va ser la primera vegada que havien intimat.

  Durant la vista s’han exhibit dos ganivets -un dels quals trencat-, però l’home no n’ha reconegut cap com la suposada arma del crim. En aquest sentit, ha apuntat que el que va emprar creia recordar que era més gran. L’home també ha justificat que aquella nit va perdre el telèfon mòbil i ha reconegut que va llençar la seva roba tacada de sang en un aparcament i que es va endur dos telèfons del campament de la noia -un dels quals el va trencar i, l’altre, el va llençar en un parc-. De la seva banda, l’advocat de la defensa no ha formulat preguntes i la declaració s’ha donat per finalitzada al cap de poc més d’una hora.

  La mare va localitzar el cos sense vida de Meritxell Vall

  Després de l’interrogatori de l’acusat han declarat una quinzena de testimonis. Els primers han estat la mare i la parella d’aquesta, que van localitzar el cos sense vida de la noia després que, preocupats en no tenir notícies d’ella, s’apropessin al campament on vivia. La mare ha relatat la troballa entre llàgrimes i ha explicat que ràpidament van donar avís als Mossos d’Esquadra. Segons la seva declaració, totes dues parlaven sovint a través d’aplicacions de missatgeria instantània, i Meritxell Vall es trobava “contenta i feliç” perquè havia començat a treballar de model a Reus el dia 7 d’octubre.

  El pare de la noia, Jordi Vall, s’ha mostrat molest amb l’Ajuntament, amb les organitzacions humanitàries i amb el tanatori de Tarragona. En el cas del consistori, perquè el considera el “responsable administratiu” d’aquell campament que a la xarxa es definia, ha dit, com “un lloc de prostitució i de drogues” del qual la seva filla no tenia res a veure. També ha retret a l’administració que mai ningú no es posés en contacte amb ell. Vall ha criticat també que entitats com Càritas i la Creu Roja “estiguin protegint una sèrie de pòtols als quals dones menjar, beure, mantes i de tot, i a canvi et roben, t’extorqueixen i et maten”.

  A més, el pare ha volgut denunciar públicament una situació “vergonyosa” que va viure al tanatori de Tarragona el dia del funeral, després que el jutge autoritzés l’enterrament del cos. Segons el pare, la responsable de l’equipament li va comunicar que les restes de la seva filla “feien molta pudor i que degut a la calefacció només posarien el taüt”. “Em va caure tot el món a sobre i vaig dir que, passés el que passés, havien de pujar les restes de la meva filla amb la caixa a la capella. Em vaig quedar amb les ganes de demanar que l’obrissin, perquè crec que no hi eren”, ha lamentat.

  Durant la vista han declarat diversos amics i coneguts de la jove. Una amiga seva de la infància ha manifestat que, pocs dies abans dels fets, la noia li havia transmès que en aquell temps no mantenia relacions íntimes amb cap persona i que tampoc no en volia tenir. Alguns testimonis també han indicat que la víctima tenia la menstruació en el moment dels fets. La sessió ha finalitzat amb la declaració de diversos treballadors i voluntaris de la Creu Roja que, en alguna ocasió, havien ofert ajuda al processat.

  El delicte sexual, clau

  Després d’aquesta primera jornada, està previst que el judici continuï els dies 15, 16, 19, 20, 21 i 22 de març. Aquest dimecres l’acusat ha negat l’agressió sexual, però caldrà conèixer quins són els indicis que van estudiar els investigadors i els forenses. Si es pot provar el delicte, l’home el podrien condemnar a la pena de presó permanent revisable.

  Segons la fiscalia, la matinada del 10 d’octubre, el processat, sabent que la noia es trobava sola vivint al campament i aprofitant tant la “nocturnitat” del moment i les circumstàncies “d’aïllament” del lloc, la qual cosa produïa una “anul·lació de les capacitats de defensa” -remarca el fiscal-, es va dirigir cap a la noia i va atemptar contra la seva llibertat sexual.

  “S’hi va abraonar sobtadament i la va amenaçar almenys amb una arma blanca que duia per a aquest fi, traient-li de manera violenta la roba que portava, arrencant-li els pantalons amb la roba interior i les sabatilles, un top i un fulard que duia posat, realitzant-li tocaments diversos per a continuació intentar penetrar-la sense èxit degut a la resistència de la víctima, arribant a ejacular a l’exterior de la zona vaginal”, relata l’escrit d’acusació

  Tot seguit, segons el ministeri públic, l’acusat, amb “clara intenció d’evitar que la víctima pogués arribar a delatar-lo i que, per tant, fos descobert”, amb l’arma blanca que duia i “amb la finalitat d’acabar amb la seva vida, li va clavar múltiples ganivetades pel cos mentre la víctima intentava defensar-se sense èxit, augmentant de manera deliberada el seu patiment, ocasionant-li una gran quantitat de ferides incises per arma blanca, a nivell de regió toràcica anterior i posterior, i del braç esquerre, produint-se la mort a causa d’un xoc hipovolèmic provocat per l’hemorràgia de múltiples ferides d’arma blanca”.

  El cos de la víctima va ser localitzat una setmana més tard a l’interior d’una de les tendes de campanya, cap a les set de la tarda del 17 d’octubre, en avançat estat de descomposició, despullat, en posició decúbit lateral esquerre, sobre un matalàs i tapat amb un edredó. El cadàver presentava una vintena de lesions incises i, a prop, els agents de la policia científica hi van localitzar un telèfon propietat de l’home.

  Primera petició de presó permanent revisable

  El processat va ser detingut pels Mossos d’Esquadra l’1 de desembre del 2015 a Tarragona i, dos dies després, el jutge en va decretar el seu ingrés provisional a presó. El ministeri públic l’acusa d’un delicte de violació en grau de temptativa pel qual sol·licita una pena de cinc anys de presó i d’un delicte d’assassinat pel qual sol·licita la pena de presó permanent revisable. És la primera vegada que la fiscalia de Tarragona sol·licita la pena privativa de llibertat més elevada que preveu el Codi Penal

  En el delicte d’assassinat el fiscal aprecia que hi concorren la traïdoria, l’acarnissament “augmentant deliberadament i inhumana el dolor” i la voluntat d’evitar que es descobreixi la comissió d’un altre delicte. A més, hi introdueix un punt de l’article 140 del Codi Penal que determina la presó permanent revisable: la circumstància que el fet fos “subsegüent” a un delicte contra la llibertat sexual que l’autor hagués comès sobre la víctima.

  En concepte de responsabilitat civil, el ministeri fiscal sol·licita que el processat indemnitzi els pares de la víctima amb 100.000 euros cadascun.