Acaben les obres de la segona fase restauració de l’església de Santa Maria d’Almenar

  Els treballs s'han centrat en donar seguretat al temple i reduir les humitats als murs i façanes exteriors

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Aquesta setmana ha finalitzat la segona fase de restauració de l’església de Santa Maria d’Almenar (Segrià). Els treballs han consistit en dues intervencions, una interior per donar seguretat al temple i l’altra als murs i façanes exteriors per reduir les humitats ascendents, incorporant la canalització de les aigües pluvials de la coberta.

  Aquestes intervencions possibiliten una continuïtat de futur en les obres de restauració i del seu reconeixement monumental. Les obres, promogudes pel Departament de Cultura, l’Institut Català del Sòl (Incasòl), l’Ajuntament d’Almenar i el Bisbat de Lleida, formen part del programa de l’1% cultural i han suposat una inversió de 165.779,47 euros (IVA exclòs).

  La primera intervenció ha consistit en el reforç estructural de l’arc former de la volta de creueria gòtica de la nau central que estava afectada per l’existència d’unes deformacions. La segona intervenció ha estat la millora de les condicions d’humitats patològicament lesives per als murs del conjunt del temple.

  Els treballs han suposat una inversió de 165.779,47 euros (IVA exclòs) provinents dels fons de l’1% cultural de la Generalitat (en un 51,70%) i del Bisbat de Lleida, mitjançant fons propis (19,32%) i aportacions provinents de la parròquia de Santa Maria i de l’Associació Cultural de l’Àngel d’Almenar (ACADA) (28,98%). L’actuació, basada en un projecte de l’arquitecte Joan Agelet Gomà, ha estat executada per l’empresa Biosca, SL, i gestionada per l’Incasòl.

  L’església de Santa Maria és un monument històric declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN). El temple inicial és una construcció gòtica del segle XIV, des de la capçalera fins a la meitat de la nau central i en el seu transsepte, no així en el cimbori, la construcció del qual és d’època indeterminada, amb moltes i diverses reconstruccions.

  Als anys 40 del segle XVIII, es va construir un imponent campanar de gairebé 55 metres d’alçada que inclouen l’Àngel de bronze del penell. El 1936, l’Església va patir un greu incendi en què es van veure afectats paraments, voltes, creueries, finestres i òculs gòtics amb traceries, cimbori, cor i orgue, escultures i retaules.