25.000 estudiants surten als carrers de Barcelona per protestar contra la sentència de l’1-O

Un grup llença ampolles i ous contra la Prefectura de la Policia Nacional

Pla general de la manifestació d’estudiants del 17 d’octubre de 2019

25.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, han sortit aquest dijous al carrer per protestar contra la sentència de l’1-O. Convocats pel Sindicat d’Estudiants i pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, els joves d’instituts i facultats s’han trobat a la plaça Universitat per iniciar una marxa cap a la plaça Sant Jaume. S’han pogut sentir crits d’independència, ‘llibertat presos polítics’ o ‘jo empresonaria la monarquia’, però també ‘Buch dimissió’ o ‘els Mossos també són forces d’ocupació’. Les dues organitzacions denuncien l’actuació policial i demanen la dimissió de Buch o de tot el Govern. Un grup ha llençat ampolles d’aigua contra la Prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana, alguna de vidre, i una dotzena d’ous.
a marxa ha sortit a les dotze del migdia de plaça Universitat en un ambient festiu i reivindicatiu, tot i que s’han fet evidents petites diferències entre els dos sindicats majoritaris , amb detalls com ara, les dues capçaleres. SE lluïa ”Per la República Catalana. Dels Pobles i dels treballadors”, mentre que SEPC portava ”Les estudiants ho aturem tot”. SEPC s’ha avançat i s’ha fet seva la capçalera alhora que ha cridat ”us subvenciona, l’estat que critiqueu” als companys de SE.

Pocs minuts després de les dotze, la manifestació ha sortit pel carrer Pelai. A plaça Catalunya, un senyor amb banderes espanyoles i música s’ha posat davant la capçalera amb una pancarta on s’hi llegia ”Viva el Rey, viva españa” però ha passat desapercebut pels joves. Al seu pas per la Via Laietana, els joves han desplegat una pancarta animant als estudiants a ocupar el rectora de la UPF. Alhora, han parat davant la prefectura de la Policia Nacional on s’han encarat als Mossos d’Esquadra amb crits de ”no us mereixeu la senyera que porteu” i ”els carrers seran sempre nostres”. Alguns joves han llençat objectes però la situació ha estat tranquil·la.

Aquesta és la primera manifestació d’estudiants en els tres dies de vaga convocats per SE per protestar contra la sentència. En declaracions als mitjans, abans de la marxa, la portaveu del sindicat, Coral Latorre, ha denunciat una campanya de ”criminalització” que situa en els ”mitjans de la dreta” amb l’objectiu ”d’ocultar el caràcter pacífic i exemplar” del moviment estudiantil. Latorre ha lamentat les imatges de barricades, encaputxats i violència. Latorre ha criticat també el paper dels Mossos d’Esquadra i la ”repressió policial escandalosa” dels Mossos d’Esquadra motiu pel qual han demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch.

El Sindicat d’Estudiants ha alertat també que el moviment no acaba aquesta setmana i per això fan una crida als dirigents sindicals per continuar la mobilització. Latorre ha assegurat que els estudiants en tenen ”unes ganes brutals” i per això aposten per fer un ”pla de lluita” sostingut amb vagues generals.

En unes línies similars s’ha pronunciat el SEPC. Les portaveus han celebrat que el moviment estudiantil hagi estat un cop més ”la palanca” de la mobilització però han criticat que el ”govern efectiu” hagi optat també per ”repressió i la brutalitat policial”. Malgrat aquesta situació, ha dit Bel Olivé, els joves han decidit respondre i per això han demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, com a ”personatge principal” de les càrregues, però també de tot el Govern ”en bloc”.

Seguiment desigual i poques incidències

El seguiment de la vaga ha estat molt divers en funció del campus i els estudis, i hi hagut algunes incidències a primera hora del matí. Una, el bloqueig per part d’un petit grup d’estudiants, del pàrquing de l’edifici històric de la UB, i l’altra, l’ocupació del rectora de la UPC per part d’uns 150 estudiants. L’objectiu de totes dues accions ha estat demanar al rectorat suspendre les classes i els exàmens aquest dijous i aquest divendres. A la UdG, l’afluència d’estudiants ha estat al voltant d’un 5-10%, mentre que a la UdL continua la tancada. A la URV hi ha hagut un alt seguiment de la vaga però no s’han registrat incidències. A la UAB, s’ha fet una cercavila per diferents facultats a primera hora que ha acabat amb la concentració a la plaça Cívica per marxar cap a la manifestació a Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’exposició fotogràfica “Cambrilencs del segle XX” recull 40 retrats de l’Estudi Ortoneda Vernet

Notícia següent

Aitana posposa el concert previst per aquest divendres al Palau Sant Jordi per la vaga general

Notícies relacionades