130 entitats s'uneixen per reclamar més transparència i seguretat a la Petroquímica

Impulsen el manifest 'Som territori, la impunitat s'ha acabat' amb propostes que adreçaran a la Generalitat

Més de 130 entitats s’han unit per reclamar més transparència, seguretat, comunicació i canvis legislatius en relació a la indústria petroquímica del Camp de Tarragona. Un mes després de l’explosió a la planta d’IQOXE de la Canonja, les entitats adherides han presentat aquest divendres el manifest ‘Som territori, la impunitat s’ha acabat’, on recullen una bateria de propostes que adreçaran al Govern amb la intenció que es facin efectives. El portaveu de la Plataforma Cel Net, Josep Maria Torres, s’ha mostrat confiat que l’executiu atendrà les demandes plantejades per la societat civil atesa “la preocupació general que existeix entre la ciutadania davant la falta de mesures i de control que manté l’administració”.
Torres ha insistit que hi ha una manca de “seguretat i control” al polígon petroquímic i que, davant la inacció de la Generalitat i les empreses, la societat civil s’ha posat d’acord i ha decidit “fer-los la feina”. Les demandes plantejades s’estructuren en quatre blocs -seguretat, legislació, comunicació i transparència-, sota la premissa de protegir a la població per damunt dels interessos de les empreses.
En matèria de transparència exigeixen la revisió i actualització dels plans de risc químic de tots els municipis, activar mecanismes de comunicació clars i adequats tecnològicament a la realitat actual, i permetre consultar el pla d’emergència integral de tot el complex.
Les demandes de seguretat passen per la revisió dels plans d’emergència, en la línia d’analitzar si fan falta nous sistemes d’aïllament, contenció, bunquerització o soterrament d’instal·lacions; així com la revisió del Plaseqcat i el Plaseqta. També es planteja determinar les distàncies de seguretat mínimes entre les indústries de risc i la població, i portar a la pràctica els objectius de la comissió d’estudi de la seguretat a la petroquímica aprovada pel Parlament.
Les entitats adherides també defensen mesures per minimitzar l’impacte de la indústria sobre la salut i el medi. En aquest sentit, demanen un estudi exhaustiu sobre els nivells d’immissió de compostos químics, control continu dels focus emissors, estudis acústics, un estudi epidemiològic i un estudi hidrogeològic -per conèixer la contaminació de sòls i aigües properes al complex.
El manifest també reclama endurir l’exigència d’aplicació de la normativa i que les empreses que reiteradament tinguin expedients sancionadors oberts no puguin seguir operant. A més, planteja que la legislació s’adeqüi i incorpori els compostos químics perillosos per a la salut i el medi derivats d’aquesta activitat, i que se n’analitzin alguns com l’1-3 butadiè, “dels quals se’n coneix el seu gran potencial tòxic”.
La intenció, segons ha avançat Torres, és entrar el manifest a registre la setmana vinent a la Delegació del Govern i que vagi adreçat al Departament de Presidència pel caràcter transversal de les reivindicacions. El termini per a les adhesions, però, continuarà obert una o dues setmanes més amb la intenció de sumar-hi més col·lectius, segons han detallat els impulsors en un acte de presentació a les portes de l’Ajuntament de Tarragona.
Total
0
Shares
Notícia anterior

Casa Cacao, el somni de Jordi Roca, obre les portes aquest dissabte a Girona

Notícia següent

Presentada una guia per a familiars de persones amb trastorns alimentaris

Notícies relacionades