La Ciutat del Baix Camp

La transformació del Carrilet de Reus fa una passa endavant

L’estació d’autobusos es traslladarà a prop de Mas d’Iglesias, impulsant la intermodalitat amb Bellissens i el tramvia

La transformació urbanística del Carrilet de Reus i el seu entorn fa una passa endavant aquest dimarts amb la presentació del seu avantprojecte, que s’executarà en quatre fases. La primera d’elles serà la remodelació del mercat, que preveu convertir-lo en un espai més obert a la ciutadania i on s’ubicaran nous serveis municipals. Una de les principals novetats del projecte és el trasllat de l’estació d’autobusos a tocar de Mas d’Iglesias. Així, s’impulsarà la intermodalitat, ja que aquesta estarà a prop de l’estació de Bellissens i comptarà amb una parada del tramvia del Camp de Tarragona. A més, es projecta la construcció de dos edificis que acolliran equipaments municipals. A més, l’edifici Belvedere es destinarà a habitatge dotacional.

El projecte de transformació i reordenació urbanística del Carrilet creix en l’àmbit d’actuació i pretén crear una “nova centralitat” al sud de Reus per convertir-la en nou pol d’atracció de l’activitat quotidiana de la ciutat. L’alcaldessa de la capital del Baix Camp, Sandra Guaita, ha explicat que l’avantprojecte preveu quatre fases d’execució, les quals no, necessàriament, s’executaran en ordre, ja que dependran de la implicació de les diferents administracions.

La primera fase preveu la recuperació de l’edifici del Mercat i la urbanització del seu entorn. La segona la construcció de l’edifici Belvedere, on s’ubicaran equipaments i habitatge dotacional. Pel que fa a la tercera fase, es construirà la nova estació d’autobusos intermodal. Finalment, la quarta inclourà la construcció del nou edifici Pèrgola, la qual també comptarà amb la urbanització de l’entorn. “És una transformació de gran abast, un punt d’inflexió al sud de la ciutat, ha de ser una zona d’impacte a la ciutat i territorial”, ha asseverat la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui.

Remodelació del mercat

La batllessa ha explicat que la remodelació de l’edifici del mercat suposarà reconvertir-lo en equipament del segle XXI i obert a la ciutat. “La voluntat és obrir les parets i que es pugui veure el que hi ha al mercat des de fora i dins, el dignifiquem”, ha subratllat Guaita, qui també ha assenyalat que s’hi traslladaran serveis municipals. Així, l’edifici guanya espai amb la creació d’una nova planta, fins a arribar als 8.400m2 de superfície útil. Aquesta estarà soterrada i tindrà un aparcament de 66 places i càrrega i descàrrega per als serveis de les plantes superiors.

Les parades, que seran les mateixes que les actuals, s’ubicaran a la planta baixa, semisoterrada però amb llum natural i visible des del carrer. La resta de la planta baixa, primera i segona l’ocuparan serveis com supermercat, coworking, Oficina Jove, Punt Lila, sales de presentacions i polivalent, aules, entre d’altres. Amb tot, els seus usos s’ajustaran en la redacció dels projectes bàsic i executiu, els quals tenen un pressupost de prop d’1 milió d’euros – uns 975.000.

Nova estació d’autobusos

L’estació d’autobusos es traslladarà a tocar de Mas d’Iglesias. La proposta, consensuada amb la Generalitat, és un dels canvis més “substancials” de la reordenació urbanística de la zona sud del municipi. El Govern serà l’encarregat d’executar l’actuació. Segons ha explicat la regidora d’Urbanisme, tindrà molt a prop l’estació de Bellissens, una parada del tramvia i la parada de bus urbà i taxis. A més, ltindrà un edifici lineal tipus pont i estarà “enfonsada”, amb l’espai de les andanes cobert per evitar la contaminació acústica.

“La nova ubicació garantirà intermodalitat perquè quedarà més a prop de Bellissens i del Tramcamp, agraïm a la Generalitat el consens. També ens connectarà amb carrils bici i futurs traçats de vehicles urbans”, ha remarcat Berasategui. Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Territori, Xavier Villacampa, ha afirmat que es tracta d’unes infraestructures “claus” al Camp de Tarragona i confia que siguin una “realitat com més aviat millor”. El servei d’autobusos funcionarà al 100% en l’emplaçament actual fins a la finalització de les obres.

Dos edificis nous

En l’espai de l’actual estació d’autobusos s’hi construiran dos edificis, anomenats Belvedere i Pèrgola. El primer serà un edifici “singular” i “icònic”, visible des de diferents punts i amb vistes panoràmiques a la nova plaça, al parc de Mas Iglesias i a la ciutat. Les quatre primeres plantes es destinaran a equipaments públics, els usos dels quals encara s’han de definir, però aquests estaran vinculats al programa cultural i juvenil. Quan a les vuit plantes superiors es destinaran a habitatge dotacionals, amb un màxim de 40 allotjaments. “No serà per cobrir el que passa al Roser, són per urgències o emergències puntuals en casos dels Serveis Socials, però també per a gent jove o víctimes de violència de gènere”, ha especificat l’alcaldessa.

En el cas de l’edifici Pèrgola, el programa d’usos també s’ha de definir, ja que segons les previsions inicials, serà la darrera fase del projecte. Amb tot, es plantegen usos culturals, una Oficina de Turisme i serveis de mobilitat, com ara de bicicletes, vinculats a la intermodalitat de la futura estació. L’edifici admetria, també, la possibilitat d’ampliar l’aparcament existent amb 64 places més. En paral·lel, la redefinició dels espais públics també implicarà la pacificació de l’avinguda del President Macià i de l’avinguda de Pere el Cerimoniós; la vianalització del carrer de l’Escultor Rocamora, així com l’ampliació de zones verdes.

Calendari de les actuacions

L’alcaldessa ha afirmat que les actuacions per transformar la zona del Carrilet no es culminaran en aquest mandat, però ha destacat que s’inicia la seva tramitació. L’Ajuntament ja disposa de l’Avantprojecte de la reordenació urbana i nous equipaments i de la documentació per a la Modificació puntual de la Revisió del Pla general d’ordenació urbana (POUM), elaborats per l’estudi d’arquitectura Comas-Pont Arquitectes. Aquesta modificació serà el primer pas per engegar el trasllat de l’estació d’autobusos.

“La primera fase, la del mercat i entorn, és la que entra ara en projecte bàsic, que s’haurà de licitar, i després hi haurà la licitació del projecte d’execució, fins al gener de 2026 no entraran màquines”, ha indicat. “Som conscients que les transformacions urbanístiques són un primer pas per transformar socialment i econòmicament els nostres barris i, per tant, aquest és el primer pas d’una sèrie d’actuacions”, ha tancat Guaita.

Tags: Reus
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Desallotjada a Vilafranca una casa ocupada amb incidents el dia de Sant Jordi

Divendres passat, la Policia Local i el servei de Convivència i Ciutadania de l’Ajuntament de Vilafranca van aconseguir desallotjar i…

2 minuts fa

Reus impulsa una edició especial del concurs anual de fotografia per promoure el verd privat en balcons i patis

L’Ajuntament de Reus, a través de l’Àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, impulsa una edició especial del concurs…

5 minuts fa

ALERTA ALIMENTÀRIA | Descobreixen peces de cautxú en conserves vegetals

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una alerta alimentària després de rebre informació de les autoritats…

16 minuts fa

Edició de luxe de Tarraco Viva en els 25 anys de la declaració de Patrimoni Mundial

El festival recreació històrica Tarraco Viva celebrarà enguany l'edició més ambiciosa coincidint amb els 25 anys de la declaració de…

16 minuts fa

Detinguda a la frontera del riu Runer una turista que posseïa cocaïna, tusi i marihuana

La Policia d'Andorra va detenir la tarda del passat divendres una turista que transportava diverses drogues. Segons fonts oficials del…

23 minuts fa

Un solter barceloní rebutja la seva cita a ‘First Dates’: “Sembla la meva mare”

Ismael, un veí de Barcelona de 56 anys, és la prova més recent que al programa ‘First Dates’ de Cuatro…

26 minuts fa

Esta web utiliza cookies.