Riudoms presenta el programa d’actes de la Festa Major de Sant Jaume 2022

La programació compta amb una vintena d’actes que tindran lloc fins al 25 de juliol

La Regidoria de Festes ha donat a conèixer oficialment, aquesta setmana, el cartell i el programa d’actes de la Festa Major de Sant Jaume de Riudoms que arrencarà el divendres 22 de juliol i finalitzarà el dilluns 25 de juliol.

La presentació, que va tenir lloc el dimarts 12 de juliol a la sala multiús del Teatre Auditori Casal Riudomenc, va anar a càrrec de l’alcalde Sergi Pedret i la regidora de Festes Verònica Torres.

Després de dos anys, la Festa Major recupera la normalitat i aposta tant per la tradició i la cultura popular com per la diversió amb jocs, espectacles i concerts que impregnaran de festa els carrers i places del municipi.

Tret de sortida de la festa

Tot i que, aquest dimecres 13 de juliol, hi haurà una gala de màgia com a acte previ, es donarà el tret de sortida oficial de la festa major d’estiu el divendres 22 de juliol amb el repic de campanes.

Enguany, la lectura del pregó de festa major anirà a càrrec de Josep Mateu Guarro, doctor en Teologia a l’arxidiòcesi que ha sigut rector de les parròquies de Sant Jaume Apòstol de Riudoms i de Santa Caterina Verge i Màrtir de Vinyols i els Arcs, qui també serà l’encarregat d’encendre la tronada a la plaça de l’Església.

Tot seguit, la mateixa plaça acollirà el concert d’U*Rock i, a les 23.30 h, arrencarà la primera nit de les Ulé Barraques amb els concerts de l’Orquestra Mitjanit i el grup Jazzwoman a l’Espai Barraques.

La festa per als infants i les famílies

El dissabte 23 seran protagonistes els infants, els correfocs i els concerts. A les 6 de la tarda, tindrà lloc la cercavila del Seguici infantil amb la participació de diferents elements festius acompanyats pel grup de música de carrer Bandarra Street Orkestra i l’espectacle de titelles gegants «Les nòmades». Al finalitzar el seguici, hi haurà una animació infantil a càrrec de Jaume Barri a la plaça de l’Om.

També des de la mateixa plaça, sortirà a dos quarts de nou del vespre el 5è correfoc infantil amb la Colla de Diablons de Riudoms acompanyats de les colles d’Alcover, de les Borges del Camp i de Bellpuig d’Urgell. A continuació, els carrers s’ompliran d’espurnes amb el tradicional correfoc de Festa Major amb la participació de la Colla de Diables de Riudoms, la Colla de Diables de les Borges del Camp, l’Associació Cultural de Calents i Cornuts d’Arbeca, Lekeitioko Diablesak Antzerki Elkartea i Diables de Voramar. En acabar el correfoc, es faran les enceses de lluïment de totes les colles i la carretillada conjunta. L’encesa de la traca final anirà a càrrec de Hodei Izarra Sustaeta, membre de Lekeitioko Diable-sak Antzerki Elkartea com a representant de l’agermanament de la Colla de Diables de Riudoms amb el País Basc.

A la nit, el recinte de Sant Antoni acollirà el concert i gran ball de Festa Major a càrrec de l’Orquestra Pennsylvania i, a l’Espai Barraques, hi haurà la segona nit de concerts amb The Perkals, Seguirem. Tribut a Obrint Pas i El Pony Pisador.

El diumenge de Festa Major

El diumenge 24 arriba el plat fort de la Festa Major. El primer acte del dia serà la celebració de la 29a Bicicletada Popular que sortirà des de la plaça de l’Arbre a les 10 del matí i farà un recorregut urbà de 3km fins arribar al parc de Sant Antoni on hi haurà l’esmorzar de totes les persones inscrites.

A la tarda, tindran lloc els actes religiosos en honor al copatró Sant Jaume com són la solemne missa i la processó encapçalada pel Seguici Festiu. Durant la missa, els elements festius que formen part del Seguici de Riudoms, com són la Colla de Diablons, Diables i Timbalers, els Capgrossos Francesos i Catalans de la Colla Gegantera, els Grallers de Riudoms, el Manotes Galderic, el Gegant Gaudí, els Gegants Ton i Cisca, els Grallers de la Colla Gegantera, el Cavall dels Nebot amb la Banda «Bandsonats», els balls del Patatuf, de Cercolets, de Gitanes, de Valencians, de Bastons infantil, Bastons i els seus grallers, el grup de percussió “«Riudrum’s» i el grup de música tradicional dels Ministrers «Va de vent», estaran exposats a la plaça de l’Església. A les 9 del vespre, els elements festius faran el seu ball individual de lluïment i, tot seguit, hi haurà la ballada conjunta a la plaça de l’Església. Durant la ballada final, se servirà coca amb recapte de Riudoms acompanyada de vermut Miró.

La cloenda

I el dilluns 25, la festa major d’estiu posarà el punt final amb un tobogan aquàtic urbà per a infants a partir de 6 anys, l’espectacle musical «Show must go on» a càrrec de Queen Tribut a la plaça de l’Església i, ja entrada la nit, el tradicional espectacle pirotècnic clourà quatre dies de festa.

El cartell oficial: la festa major en estat pur

El cartell oficial de la Festa Major de Sant Jaume 2022 és d’estil fotogràfic. S’ha elaborat un cartell principal però, durant els pròxims dies, es presentarà una col·lecció de 14 imatges a través de les xarxes socials. Totes les fotografies volen mostrar el moviment i l’acció durant el seguici festiu ja que això és la Festa Major en estat pur, aquest impuls i entusiasme és el que s’ha volgut transmetre a través d’aquesta col·lecció d’imatges.

Les fotografies són de l’autor Luis de Miguel i el disseny gràfic de la Cristina Úbeda, tècnica de cultura i festes de l’Ajuntament.

Punt violeta: Riudoms contra les agressions sexistes en l’oci i la festa

Durant la celebració de les Ulé Barraques, els dies 22 i 23 de juliol, hi haurà un Punt Violeta a l’Espai Barraques que proporcionarà informació, sensibilitzarà el públic i atendrà possibles situacions d’agressió sexista. Així mateix, qualsevol persona que sigui víctima d’una agressió sexista podrà contactar amb la Guàrdia Municipal de Riudoms.