Categories: ReusBaix Camp

Reus acull ‘El mes de la salut mental’ per tercer any consecutiu

Reus acull per tercer any consecutiu, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d’octubre, «El Mes de la Salut Mental». Un cicle d’activitats que enguany porta per lema «Com estàs de salut mental?», organitzat per la Regidoria de Benestar Social amb la col·laboració de la Regidoria de Salut i Ciutadania i amb el suport del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i de les organitzacions del Consell Municipal de la Discapacitat que treballen en aquest àmbit a la ciutat: l’Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona (Aspercamp), l’Associació de familiars de malalts mentals Dr. Francesc Tosquelles, l’Associació de Trastorn Bipolar de les Comarques de Tarragona, la Fundació Pere Mata, la Fundació Villablanca i l’Institut Pere Mata.

L’objectiu general de la programació és fer visible la importància de la salut mental, que ha empitjorat amb motiu de la pandèmia de la covid. Com a objectiu més concret, aquesta tercera edició centra l’atenció en les persones joves, un dels col·lectius que ha vist més afectada la salut mental en aquests darrers anys d’«anormalitat».

Des de l’any passat, en què per primera vegada el Psicurt es va fer també a Reus, aquest festival obre la programació del Mes de la Salut Mental, ja que és un festival que ajuda a trencar l’estigmatització de les malalties mentals i a visualitzar, mitjançant l’art audiovisual, temàtiques com la violència masclista, l’assetjament escolar, el suïcidi, el dol o les addiccions, entre altres. Enguany se celebra del 7 al 10 d’octubre.

Pel que fa a la programació pròpia del Mes de la Salut Mental, el divendres 8 d’octubre està previst que uns vuit-cents alumnes adolescents dels centres educatius de la ciutat assisteixin al matí, a la plaça del Mercadal, a l’espectacle del musicoterapeuta Santi Serratosa, l’acte inicial d’aquest cicle.

El diumenge 10 d’octubre, a les 12 h, al Teatre Bartrina, està previst l’acte institucional, que consistirà en diverses activitats: la lectura del manifest sobre la Salut Mental a càrrec de Neus Cárdenas, responsable d’Acció Social Corporativa i Relacions Externes de Villablanca Serveis Assistencials; l’estrena del documental Trencant l’estigma de l’Associació Salut Mental Dr. Tosquelles, i l’actuació musical interactiva de CoverH. Per assistir-hi, cal adquirir l’entrada, que és gratuïta, de manera presencial o virtual.

Els dies 14, 20 i 28, a les 19 h, al Centre Cultural Castell del Cambrer (plaça del Castell, 4), hi ha previstes taules rodones, formades per persones expertes en l’àmbit de la salut mental. Es tracta d’un espai de reflexió sobre com ha afectat les persones més joves el canvi sobtat en els hàbits que ha suposat la pandèmia de la Covid i les seves conseqüències en els àmbits educatiu, esportiu, sanitari, social, econòmic, etc. Aquests diàlegs es podran seguir de manera presencial, amb inscripció prèvia, ja que l’aforament és limitat, i en línia a través de reus.cat.

A més, durant tot el mes d’octubre, el Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata ha organitzat una Escape Room virtual.

L’Ajuntament de Reus vetllarà en tots els actes pel compliment les mesures sanitàries per evitar el contagi de la covid com netejar-se les mans, portar mascareta i mantenir la distància interpersonal.

Dades sobre Salut Mental
Segons l’OMS, una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida; el 75% dels problemes de salut mental comencen abans dels divuit anys, i en els darrers vint-i-cinc anys, la depressió i l’ansietat entre els adolescents ha augmentat un 75%.

A Catalunya, Obertament ha publicat algunes dades que fan palesa la necessitat d’abordar el problema de la discriminació habitual de les persones amb malalties mentals: un 19% del col·lectiu d’adolescents i joves amb un trastorn mental diuen que han patit discriminació per part del professorat i un 30% manifesten haver patit la discriminació dels companys/es d’estudi. Per por a ser vistes o tractades de manera diferent, més de la meitat de les persones afectades decideixen ocultar-ho a docents i alumnes. És per això, que és fonamental tractar el tema a les aules i treballar la prevenció i la detecció.

Una de les dades més preocupants és la del suïcidi juvenil. D’acord amb les darreres dades del Codi Risc Suïcidi, els episodis de conducta suïcida en menors d’edat van créixer un 27,1% el 2020 a Catalunya. A més, els infants i adolescents són la franja d’edat on hi ha més increment de temptatives de suïcidi.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Escaldes adjudica les obres per convertir la part alta de Carlemany en zona per a vianants

El Comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquesta tarda l’adjudicació dels treballs que han de  permetre la…

15 minuts fa

Organitzen una orgia multitudinària durant el Festival Viña Rock 2024

El festival de música rock Viña Rock 2024, que tindrà lloc a Villarrobledo de l'1…

21 minuts fa

Comença el Poesia a les Caves de Sant Sadurní d’Anoia

Aquest divendres 3 de maig les caves Recaredo acolliran el primer recital del Poesia a…

30 minuts fa

Deu detinguts en una operació contra una banda llatina a Barcelona i l’Hospitalet

Els Mossos d'Esquadra, conjuntament amb la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana de Barcelona han…

33 minuts fa

Part del sostre d’un pavelló de Terrassa s’enfonsa per la pluja

Terrassa ha sigut una de les ciutats d'arreu de Catalunya on la pluja ha caigut…

40 minuts fa

Alcalà: “La nostra gent gran ho ha donat tot; és de justícia que recuperin les ajudes i l’accés a serveis que se’ls ha retirat”

La candidata del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Judith Alcalà, va afirmar ahir…

44 minuts fa

Esta web utiliza cookies.