La Ciutat del Baix Camp

Reus instal·la la primera llamborda Stolpersteine de l’any 2025

Aquest pròxim divendres 14 de març a les 17:00h, al carrer Batan 28, tindrà lloc l’acte de col·locació de la llamborda en record d’Enric Calabuig i Buigue

L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Bon Govern, Transparència i Administració Oberta i sota el lideratge de l’Arxiu Municipal, treballa en diferents projectes de memòria democràtica, un dels quals està vinculat al projecte Stolpersteine, iniciativa impulsada pel Departament de Justícia, Drets i Memòria a través de Memorial Dem ocràtic.

Les Stolpersteine són llambordes quadrades (10 x 10 cm) on s’hi graven les dades de les persones empresonades i deportades, tant de les que van morir als camps com de les que foren alliberades. Se solen col·locar davant l’últim domicili conegut del deportat recordant que aquesta persona tenia un vincle amb la ciutat, amb el barri, amb els veïns… Cada llamborda és única i es fa a mà de manera especial, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

A la ciutat de Reus, fins al moment, s’han documentat un total de 36 persones que foren deportades als camps nazis. L’any 2023 es van col·locar 12 llambordes i aquest 2025 es preveu instal·lar-ne 10 més, en record dels següents reusencs: Enric Calabuig Buigues, Josep Juncosa Escoda, Salvador Besora Garcia, Josep Freixas Franch, Llop Massaguer Bruch, Eudald Mercadé Martí, José Moreno Alcántara, Ramon Recasens Marsal, Ramon Sans Gatell, Joaquim Santiago Calahorra.

Stolperstein en memòria d’Enric Calabuig Buigues
Aquest pròxim divendres 14 de març a les 17:00h, al carrer Batan 28, tindrà lloc l’acte de col·locació de la llamborda en record d’Enric Calabuig i Buigues. Nascut l’any 1918 a Gandia, de ben jove es va establir a Reus, on hi van néixer els seus altres germans. Junt amb el seu pare fou treballador de la Serradora de Cal Rodón. Era també un gran amant de la música.

A l’exili, fou forçat a allistar-se a les Companyies de Treballadors Estrangers –en concret, a la núm. 140– . Fou capturat per l’exèrcit alemany. L’abril de 1941 va ser deportat al camp de Mauthausen. Al cap de poc mesos, fou traslladat al camp satèl·lit de Gusen on fou assassinat el 9 de desembre de 1941.

Tags: Reus
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Una caravana bolca al mig de l’AP-7 a Tarragona i provoca el tall d’un carril

Aquest migdia, al voltant de les 14 hores, un turisme ha perdut el control del seu remolc i ha quedat…

2 minuts fa

Sant Adrià de Besòs reobre la platja del litoral després de quatre anys

La renovada Jugateca Ambiental ha obert aquest diumenge amb una jornada de tallers de plantes, una cuina solar per desfer…

31 minuts fa

64139: Primer premi de la Grossa de Sant Jordi 2025

La Grossa de Sant Jordi 2025 ha repartit sort un any més i el número guanyador dels 2 milions d'euros…

46 minuts fa

Un incendi crema un primer pis de Bonavista i obliga a tallar un dels carrers principals

Els Bombers de la Generalitat estan treballant per extingir un incendi a un pis a la cantonada entre el carrer…

4 hores fa

El Mercat de la Vall celebrarà el desè aniversari amb una trentena de parades

El Mercat de la Vall torna el proper dissabte, 3 de maig entre les 11 i les 20 hores, al…

4 hores fa

El Cirque du Soleil visitarà la Tarraco Arena Plaça aquest 2025

El Cirque du Soleil, una de les companyies de circ més reconegudes a tot el món pels seus espectacles innovadors…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.