La Ciutat del Baix Camp

Mor amb 91 anys Gabriel Ferraté, exrector de la UPC i de la UOC

Natural de Reus, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Madrid i per la Universitat de Lleida

Avui ha mort amb 91 anys Gabriel Ferraté, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya del 1972 al 1994 i rector fundador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) del 1995 al 2005.

Una de les grans fites d’aquest enginyer industrial nascut a Reus va ser idear i crear la UOC l’any 1994 per encàrrec del Govern de la Generalitat de Catalunya. Ferraté va acceptar el repte amb la condició que el Govern li fes “confiança” i li deixés fer “una universitat diferent”. I ho va aconseguir.

Ferraté es va proposar “trencar les barreres de l’espai i del temps a través de les noves tecnologies” en un temps en què “l’internet públic i popular i la www encara no existien”, tal com explicava ell mateix.

La seva trajectòria

Gabriel Ferraté i Pascual (Reus, Baix Camp, 1932) va ser enginyer industrial i perit agrícola. La seva activitat professional, científica i investigadora es va centrar en els camps de la informàtica, l’automàtica i la robòtica. 

Des del 1968 va ser catedràtic d’Automàtica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona, centre universitari que va dirigir del 1969 al 1972. Del 1972 al 1994 va ser rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb un parèntesi del 1976 al 1978, quan va ser nomenat director general d’Universitats i Investigació, i més tard director general de Política Científica del Ministeri d’Educació.

El 1995 va fundar la Universitat Oberta de Catalunya i en va ser escollit rector, càrrec que va ocupar fins al 2005.

Va ser membre del Comitè Executiu de la International Federation of Automatic Control (IFAC), director de l’Institut de Cibernètica i vicepresident del Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT).

També va ser president de l’Institut Cerdà i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i del Centre de Lectura de Reus.

Va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Madrid i per la Universitat de Lleida. El 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi, i el 2017 la UOC li va lliurar la Medalla d’Honor, la més alta distinció de la Universitat.

Melissa Redacció Grua

Missatges recents

Terrassa demana l’augment de la cobertura de caixers de proximitat

L'Ajuntament de Terrassa, a través de la regidoria de Gent Gran, ha posat en marxa…

5 minuts fa

Vilafranca acull la 2a jornada del Tast d’Idees

El dimecres 26 de juny, a les 19 h, a l’Auditori de VINSEUM, es durà…

15 minuts fa

Reus presenta el cicle d’actuacions escèniques per a joves Fil On

La regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Reus ha presentat aquest matí el cicle Fil…

16 minuts fa

El Consell Escolar Municipal de Parets acomiada el curs fent balanç

El curs 2023-2024 s’acosta a la seva fi i el Consell Escolar Municipal es va…

29 minuts fa

Sandra Guaita fa balanç del seu 1r any de mandat a reus: “Un any de canvi i inflexió”

“Ha estat un any d’escolta activa al servei de les persones; un any de canvi…

31 minuts fa

Festa Major de Sant Joan a la Pobla de Mafumet: Horaris i activitats

Els habitants de la Pobla es troben gaudint durant aquests dies de la sempre esperada…

45 minuts fa

Esta web utiliza cookies.