fbpx
Dilluns, 26 de febrer de 2024
És notícia

Mont-roig del Camp modifica les ordenances fiscals per a l’exercici 2024

Avatar photo

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha aprovat avui la modificació de  les ordenances fiscals per a l’any 2024, en una sessió plenària extraordinària que  ha tingut lloc aquest migdia. El punt ha quedat aprovat amb els vots favorables de  l’equip de govern (PSC-CP i IMM). Els grups municipals d’ERC-AM i Junts hi han  votat en contra. Vox no ha estat present a la votació. 

La modificació d’algunes de les ordenances impliquen un augment contingut dels  impostos amb l’objectiu de, per una banda, poder mantenir els serveis que  ofereix l’Ajuntament i, per l’altra, poder fer les inversions previstes durant el  mandat. S’ha de tenir en compte que aquestes ordenances s’apliquen en un  context de forta pressió inflacionista, un increment destacat dels costos  energètics, una pujada notable de les matèries primeres i davant l’increment  previst en la despesa regular de la pròpia administració per fer front als costos  del personal.  

Cal tenir en compte que aquest augment, que de mitjana suposarà un increment  de 10 euros al mes per a les famílies del municipi en relació al 2023, replica una  situació que s’està donant a bona part d’ajuntaments catalans. 

 

Principals modificacions 

IBI – Quant a l’Impost de Bens Immobles (IBI) s’aplicarà un nou gravamen per  l’IBI urbà que representa un increment del 10 %. Aquest és l’impost que paguem  per l’habitatge on vivim i que es calcula segons el seu valor cadastral. A més,  l’IBI classificat com industrial, comercial, d’oci i hostaleria, també pujarà un  10%. Es congela l’IBI rústic. Cal tenir en compte que l’IBI és el principal impost  amb el qual es financen els ajuntaments, per tant, amb aquest increment es podran fer front a les pujades dels costos suportats per l’ajuntament, pel que fa  a personal, llum, serveis, material, manteniment i obres, entre d’altres. IVTM – Quant a l’Impost de Vehicle de Tracció Mecànica hi haurà un increment  del 8%. Aquesta pujada, suposarà, en el cas de vehicles de gamma mitja, un  increment de 12 euros més en el rebut anual. Per altra banda, s’elimina la  bonificació a ciclomotors i motocicletes per complir la legislació d’emissió de  sorolls i fum, per no ser una bonificació prevista en la llei d’Hisendes Locals. El  que no s’eliminen són les bonificacions per vehicles elèctrics, híbrids i no  contaminants, que es mantenen.  

BROSSA – El rebut de la brossa és el que més puja per poder fer front al cost real  del servei, especialment pel que fa al tractament de la fracció resta, que s’ha  doblat en els darrers anys. Així, dels 63 € per tona que pagava l’Ajuntament al  2017, es preveu que s’hauran de pagar uns 136 € per tona el 2024. Amb la taxa  recaptada fins ara l’Ajuntament no pot cobrir tot el cost del servei, especialment per aquest increment en el cost del tractament dels residus que no es reciclen.  En aquest sentit, cal recordar que el volum de fracció resta que no es recicla  correctament i els impropis que es troben als contenidors de reciclatge són molt  elevats al municipi.  

Per tant, l’Ajuntament opta per adequar el màxim possible el que rep per la taxa  amb el cost real de la gestió dels seus residus, tenint en compte també que el  2025, per obligació legal, el que recapti amb la taxa de brossa haurà de cobrir  íntegrament els costos del servei. Per aquest motiu, al rebut anual, l’impost de la  brossa s’incrementarà una mitjana de 30 euros anuals.  

IIVTNU – Pel que fa a la Plusvàlua s’actualitzen els coeficients de generació als  disposats per la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat 2023 i s’incrementa el  gravamen del 24,5 % al 30 %. Es tracta d’un gravamen que es trobava per sota  de la majoria d’ajuntaments del territori, ja sigui per dimensions o per  característiques similars, com son Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Cambrils,  Calafell, Constantí, el Morell, Reus o Riudoms. Recordem que la plusvàlua grava  la venda d’habitatges, i preveu un gravamen que és més elevat com més ràpid  sigui el traspàs amb l’objectiu de penalitzar l’especulació immobiliària.  

 

Altres taxes 

Pel que respecta a l’ICIO, l’impost de construccions i obres, se li dona al redactat  de l’ordenança un redactat més acurat per adequar-lo a la normativa, d’acord  amb la llei, adequant també la bonificació prevista per adaptacions d’habitatges.  En la taxa llicència ambiental d’obertura d’establiments s’eliminen exempcions i  es modifica la taxa per modificacions de dades d’habitatges d’ús turístic, que  passa de 24€ a 65€. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Andorra la Vella s’adhereix a la prova per detectar i prevenir la fragilitat en els majors de 65 anys

Notícia següent

Abrera substitueix els comptadors d’aigua per aparells digitals

Notícies relacionades