Reus serà l’epicentre internacional del món geganter

El proper cap de setmana la ciutat s'omplirà de gegants i imatgeria festiva d'arreu del món

Des de Costa Rica fins a Holanda, els gegants de tot el món es reuniran en el Congrés i Trobada de Gegants i Imatgeria Festiva a la ciutat de Reus. Aquesta cita se celebrarà del 12 al 15 d’octubre, en un ambient que promet que la ciutat s’inundarà del seguici festiu. Aquesta es tracta d’una de les activitats programades dintre de la Capital de la Cultura Catalana que aquest any ostenta la capital del Baix Camp.

Durant la presentació en roda de premsa, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha aprofitat l’ocasió per “agrair una vegada més als geganters de Reus” per la seva implicació i organització de l’esdeveniment. Aquesta cita gegantera remarcarà la importància del món geganter a Catalunya. A més, la trobada permetrà que els reusencs i reusenques que vulguin, puguin conèixer la Imatgeria festiva d’altres parts del món i com aquestes també inclouen els gegants a la seva cultura.

La primera ciutat catalana que acull un congrés internacional del món geganter
Gràcies a aquesta cita, Reus es convertirà en la primera ciutat catalana que acollirà un congrés internacional del món geganter. “És el primer món gegant internacional a una ciutat catalana” ha explicat president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Valentí Serra. A més ha afegit que entre els ponents hi ha persones “molt qualificades” de l’àmbit internacional, les quals s’encarregaran d’explicar el patrimoni festiu, la història gegantera i altres fets importants que formen part d’aquesta tradició.

Aquestes ponències es realitzaran els tres dies de la trobada a la Santa Llucía (raval de Robuster, 34). Pots consultar més informació i inscripcions en aquest web.

Plantada gegantera i festa pels carrers
Durant el dissabte 14 i diumenge 15 d’octubre, els carrers de la ciutat prometen tornar-se en una autèntica festa gegantera. Des de les 10 del matí, del dissabte, es començaran a plantar els gegants estatals i internacionals. A més a les 13h, a la plaça Mercadal, es presentarà el nou vestit de la Vitxeta amb motiu de la capitalitat de la Cultura Catalana. En paraules del dissenyador, Josep Maria Casas, la geganta tindrà un nou vestit que vol “retrobar” els elements de dissenys anteriors, tal com és l’estampat que en aquest cas serà floral. Després de la recepció de les colles participants, es realitzarà una cercavila pel centre de la ciutat. Per finalitzar el dissabte, després de la mostra de balls de gegants (a les 19.30 a la plaça del Mercadal) es realitzarà un concert de la Banda de la Festa Major.

El diumenge es tornarà a fer la plantada gegantera i la cercavila des de la plaça Llibertat pel centre de la ciutat amb la cinquantena de gegants participants. I per cloure els actes programats a la mateixa plaça Llibertat es realitzaran els balls finals.