Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Reus, primera Ciutat Defensora dels Drets Humans fora de la demarcació de BCN

Avatar photo

Es realitzaran diferents xerrades a càrrec de diversos defensors internacionals dels Drets Humans, a centres de secundària i al centre cívic Migjorn

Reus acollirà la visita de quatre defensors dels drets humans a nivell internacional en el marc de la iniciativa ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’. La ciutat se suma a aquesta campanya que per primera vegada s’organitza a nivell de país, juntament amb 9 municipis més, tots ells de la demarcació de Barcelona, sota la coordinació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. D’aquesta manera, Reus és l’únic municipi de fora de la demarcació de Barcelona que s’adhereix a aquesta iniciativa. Entre el 10 i el 12 d’abril -ambdós dies inclosos- es realitzaran diverses xerrades a càrrec dels defensors dels drets humans que visitaran la ciutat. Aquests actes de sensibilització tindran lloc a tres instituts que han decidit subscriure’s a la iniciativa, com també es realitzarà un acte obert al públic al centre cívic Migjorn.

“Conèixer la realitat dels Drets Humans en diferents llocs del món”. Aquesta és la finalitat que es busca amb l’adhesió de Reus a la iniciativa de Ciutat Defensores dels Drets Humans, en paraules de la regidora de Participació i Ciutadania, Montserrat Flores. Es tracta d’una proposta que des del 2013 s’havia organitzat a diferents municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i que, enguany, per primer cop s’amplia a tota Catalunya. En aquest cas, però, Reus ha estat el primer municipi de fora de la demarcació de Barcelona -i l’únic en aquesta edició- que s’ha adherit a la iniciativa. A més de Reus, organitzen aquesta edició Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

La defensa dels drets humans “no és una lluita pacífica”

La iniciativa consisteix en l’organització de diversos actes que tindran com a objectiu sensibilitzar sobre el paper dels defensors dels drets humans, ja que “la defensa dels drets humans, en molts casos, comporta conseqüències personals”, com ha explicat la regidora. “No és una lluita pacífica”, ha assegurat Flores, qui ha afegit que “malauradament, a vegades, aquestes persones pateixen conseqüències físiques, amenaces…”. Precisament, amb les diferents xerrades que s’han organitzat es donarà a conèixer la tasca dels defensors, però també permetran conscienciar sobre la realitat de les seves conseqüències, tals com la persecució, les amenaces o fins i tot haver de deixar el seu país i sol·licitar l’asil en altres.

Montserrat Flores ha insistit també en “la implicació de Reus” i la seva “llarga trajectòria” en la defensa i promoció dels drets humans. “El fruit de les dècades de treball a la ciutat són les entitats”, les quals col·laboraran ara en aquesta iniciativa. Per això, a l’hora de concretar la tasca de Reus en aquesta proposta s’ha buscat l’aliança amb centres de secundària, en aquest cas l’Institut Domènech i Montaner, l’Institut Gaudí i l’Institut Salvador Vilaseca, i de les entitats, com H2O i AQUN.

Una programació centrada en centres de secundària

Els actes començaran el dimarts, 10 d’abril, a partir de les 10:30h, a l’Institut Domèmech i Montaner, on el defensor dels drets civils i polítics Edilberto Daza realitzarà una xerrada sota el títol ‘La lluita pels Drets Humans viscuda en primera persona’, amb l’alumnat de 3r ESO. El portaveu del PSC, Andreu Martín, ha estat present durant la presentació, però avui com a director de l’Institut Domènech i Montaner. Martí ha destacat la dificultat d’elecció entre els defensors per realitzar les ponències, però, ha apuntat que Daza permetrà “explicar i contextualitzar situacions que l’alumnat entén en clau de passat però que continuen passant al present en molts racons del món”. En aquesta línia, Martín també ha recalcat la voluntat de “donar continuïtat” a aquest projecte.

El mateix dimarts, el defensor dels drets LGTBIPatricio Vindel, realitzarà una xerrada a l’Institut Gaudí, a les 17h. Més tard, a partir de les 19hVindel farà una altra ponència al centre cívic Migjorn amb la participació de les entitats H2O Camp de Tarragona i AQUN Reus i oberta a la ciutadania. L’endemà, dimecres 11 d’abril, les xerrades aniran a càrrec de la defensora dels drets mediambientals, Yolanda Oquelí, a l’Institut Gaudí. Finalment, el dijous 12 d’abril, l’últim ponent, el defensor dels drets infantils Chema Caballero realitzarà la seva ponència a l’Institut Salvador Vilaseca.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Milers de persones gaudeixen del Pleamar Vintage Market

Notícia següent

Mínguez considera “infundades” les acusacions “d’alteracions i revaloritzacions improcedents“ en els comptes de l’Empresa Municipal d’Urbanisme

Notícies relacionades